Tartaletki, chutney, sałatka – co jeszcze można ugotować z mango: szef kuchni gorąco poleca
Alla Odważna 29 stycznia 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Zimą na półkach nie brakuje mango – słonecznych owoców, które kojarzą się nam z gorącymi krajami. A sprzedawane są po bardzo przystępnych cenach. Mango można nie tylko tak po prostu jeść, ale także przygotować z nich wiele ciekawych dań. O tym, jak najlepiej to zrobić, opowiada Andriej Żdanow, szef kuchni restauracji Modus.
Co mówi szef:
- Jak wybrać dojrzałe mango?
- Jak pokroić mango?
- Przygotowanie deseru: mango z lodami kokosowymi
- Sałatka Mango – mieszanka owoców i krewetek
- Gotowanie pieczonego jogurtu z puree z mango
- Pieczenie z mango: tropikalna tarta
- Robienie chutneyu z mango
Jak wybrać dojrzałe mango?
Zasadniczo na półkach krajowych sklepów spożywczych można znaleźć trzy odmiany mango – Kat Chu z Tajlandii, Keith z Egiptu i Kent z Peru. Przy wyborze należy zwrócić uwagę na gęstość mango: owoc nie powinien być zbyt twardy, ale też nie za miękki i wiotki – w tym przypadku może być przejrzały. Dojrzałe mango jest elastyczne w dotyku, ale można je lekko docisnąć palcem. Mango często trafia do sklepów jako zielone i niezbyt dobrej jakości, dlatego polecam wybierać owoce pakowane pojedynczo. Moim ulubionym jest peruwiańskie mango Kent. Ale jest to również najdroższa odmiana, dlatego najczęściej sprzedawana jest na rynkach.
Jak pokroić mango?
Krojenie mango jest łatwe, wystarczy nie usuwać skóry. Umyj owoce, połóż je na desce i przygotuj ostry nóż. Następnie dotknij kości i odetnij połowę, przesuwając się wzdłuż kości, najpierw z jednej strony, potem z drugiej. Następnie pozostaje tylko przeciąć miąższ w poprzek i obrócić go na zewnątrz, tak aby wygodnie było zbierać kawałki widelcem. Tutaj możesz zobaczyć, jak najlepiej to zrobić.
Przygotowanie deseru: mango z lodami kokosowymi
Mango samo w sobie jest bardzo smacznym owocem, jednak błędem jest niedocenianie jego potencjału gastronomicznego. Mango możesz podać na przykład z lodami kokosowymi i kawałkami orzechów, co w mgnieniu oka zamieni je w pyszny deser.
Lody z kawałkami świeżego mango i orzechami – pyszny deser w pięć minut
Do lodów potrzebne będzie mleko kokosowe z puszki, gęsta śmietanka, cukier i kilka limonek. 400 ml mleka kokosowego, 200 ml śmietanki i 100 g cukru podgrzej na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści, ostudź i dokładnie przechowuj w lodówce. Z limonek wyciśnij sok, zetrzyj na nim skórkę, dodaj 50 gramów cukru i gotuj, aż zgęstnieje. Po tym czasie syrop limonkowy ostudź i włóż na chwilę do zamrażalnika. Zmieszaj obie mieszaniny w blenderze, używając maszyny do lodów, aby zrobić lody. Jeśli nie masz takiego urządzenia, zamroź mieszaninę w zamrażarce. Aby lody były gładkie, wyjmuj je co godzinę i dokładnie mieszaj. Następnie wystarczy pokroić mango w kostkę, posypać quenelles z lodów kokosowych, posypać okruszkami orzechów makadamia i udekorować werbeną cytrynową.
Sałatka Mango – mieszanka owoców i krewetek
Jeśli masz ochotę na ciekawą sałatkę, to mieszanka papai, krewetek, kremu orzechowego, rukoli i sosu mango-marakuja będzie idealnym połączeniem. Sosy należy przygotować wcześniej. Ciasto orzechowe jest bardzo łatwe do wykonania. Na 25 gramów orzeszków ziemnych potrzebne będzie 30 ml mleka, 5 ml śmietanki i pół łyżeczki soli. Zagotuj mleko ze śmietaną, dodaj sól, dodaj orzechy i wszystko razem gotuj przez około 10 minut. Gdy orzechy staną się miękkie, zmiksuj wszystko blenderem na gładką masę, czekając, aż masa ostygnie. Do sosu mango-marakuja polecam użyć gotowego mango i marakuji, które są obecnie dostępne w wielu sklepach. Moim zdaniem połączenie tych dwóch owoców daje idealny balans kwaśności i słodyczy. Wystarczy je wymieszać w równych proporcjach, doprowadzić do wrzenia, dodać cukier do smaku, kroplę oleju roślinnego, gotować wszystko razem przez 5-7 minut i ostudzić.
Egzotyczna sałatka z papai, krewetek, kremu orzechowego, rukoli z mango i sosem z marakui – idealny balans kwaśności i słodyczy
Gdy sosy będą gotowe, usmaż krewetki na oleju roślinnym. Papaję pokroić w średniej wielkości kostkę. Następnie na talerz rozsmaruj dwa sosy, na wierzch ułóż liście rukoli, kostki papai, krewetki i posyp resztą sosu. Ta sałatka będzie pięknie udekorowana karmelizowanymi orzeszkami ziemnymi, które są tak proste w przygotowaniu, jak ciasto. Wystarczy wymieszać w rondlu syrop cukrowy, chili i sosy kimchi, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Następnie dodajemy orzeszki ziemne, mieszamy tak, aby karmel pokrył je ze wszystkich stron, następnie rozsypujemy orzechy na macie silikonowej i czekamy, aż ostygną. Posiekaj je nożem i posyp sałatkę.
Gotowanie pieczonego jogurtu z puree z mango
Dziś wszyscy znają desery takie jak panna cotta z mango czy pudding chia z mango, ja jednak proponuję przygotować pieczony jogurt. Zmieszaj 465 g jogurtu greckiego z 200 g śmietany 33%, 160 g. dobre mleko skondensowane i 200 gramów puree z mango. Całość odcedzić, przelać do foremek o masie 120 gramów i piec w temperaturze 150 stopni przez 20-25 minut. Ostudzić przed podaniem.
Pieczenie z mango: tropikalna tarta
Tarta tropikalna będzie trudniejsza w wykonaniu, ale będzie warta wysiłku.
Przede wszystkim musisz zrobić tropikalny krem. Namocz 13 gramów żelatyny liściastej w zimnej wodzie. Wymieszaj jajko i 60 gramów cukru. Wymieszaj 65 gramów puree z mango, 65 gramów puree z marakui, 65 gramów cukru i 18 gramów soku z cytryny i podgrzej do 45 stopni. Ostrożnie połącz masę owocowo-jajeczną, wlej ją z powrotem do rondla i podgrzej do temperatury 75-78 stopni. Dodać żelatynę, dobrze wymieszać, odcedzić i ostudzić do 45 stopni. Ubijając mikserem, dodaj do śmietany 245 gramów masła, po czym należy go przechowywać w lodówce przez 12 godzin.
Tropikalna tarta z mango
Ganasz kokosowy również przygotowuje się wcześniej. Namocz 12 gramów żelatyny w zimnej wodzie. Podgrzej 140 gramów puree kokosowego do 75 stopni i rozpuść w nim żelatynę. Rozpuść 75 gramów białej czekolady, wlej do niej masę kokosową i zmiksuj blenderem zanurzeniowym. Dodać 185 gramów gęstej śmietany i ponownie ubić. Całość przecedzić przez sito i wstawić do lodówki na 12 godzin.
Na ciasto rozpuścić 95 g masła i wymieszać z cukrem (50 g), mąką pszenną (115 g), mąką kukurydzianą (35 g) i szczyptą soli. Powstałe ciasto wlać do formy i piec przez 6-7 minut. Aby przygotować krem migdałowy, ubijaj mikserem 150 g masła, 150 g cukru, 150 g mąki migdałowej i 3 jajka za pomocą miksera przez 5-6 minut. Po tym czasie wylać na tartaletkę i piec kolejne 3-4 minuty.
Napełnij tartletkę tropikalną śmietaną, posyp bitym ganache kokosowym (można użyć rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką 1 cm), plasterkami świeżego mango i pestkami marakuji.
Robienie chutneyu z mango
Z mango możesz także przygotować chutney w stylu azjatyckim. Drobno posiekaj cebulę, imbir i papryczkę chili, mango i jabłko pokrój w kostkę, dodaj cukier i wszystko razem gotuj na małym ogniu, aż uzyska konsystencję dżemu. Ten chutney będzie dobrze komponował się z ryżem, kurczakiem czy indykiem i doda azjatycko-tropikalnego smaku przygotowywanym z nich potrawom.
Chutney z mango w stylu azjatyckim świetnie komponuje się z kurczakiem, indykiem i ryżem
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #mango #przepisy od szefa kuchniPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca29 stycznia 2023 r
Mango to bardzo rzadki gość na naszym stole, dlatego jadamy je tylko na świeżo.)
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych