Winegret dietetyczny

Winegret dietetyczny

gastronomia 11 lutego 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2KomentarzDietetyczny winegret, zdjęcie gotowego dania Do przepisu

Dietetyczny winegret to jeszcze lżejsza wersja tej uwielbianej sałatki. Jego „sztuczką” jest to, że nie zawiera ziemniaków, co zauważalnie obciąża danie. Niektórzy oczywiście uważają to za zaletę, ale jeśli koncentrujesz się na zmniejszeniu zawartości kalorii w swojej diecie, docenisz nasz przepis. Wszystkie pozostałe składniki winegretu są „na swoim miejscu”: marchew, buraki, cebula, pikle, zielony groszek. Otóż, aby sałatka była naprawdę dietetyczna, sugerujemy użycie minimalnej ilości oleju słonecznikowego. Dwie łyżki wystarczą – sprawdziliśmy!

Złożoność: łatwo Kalorie: 95,19 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 2,96 g/3,20 g/13,57Kuchnia rosyjskaFlakonik na sole trzeźwiąceSałatkaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIburaki – 400 gmarchewka – 300 gcebula – 90 gocet jabłkowy – 1 łyżka. l.ogórki kiszone – 300 gnatka pietruszki – 1 gałązkakoperek – 1 gałązkaolej słonecznikowy – 2 łyżki. l.groszek zielony konserwowy – 90 gsól – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj składniki na dietetyczny winegret. Buraki i marchewkę dokładnie umyj szczoteczką. Następnie zawiń pojedynczo w folię i ułóż na blasze do pieczenia.

Krok 2

Warzywa korzeniowe pieczemy w temperaturze 200°C: marchewka – 30 minut, buraki – 1 godzina. Następnie ostrożnie rozpakuj i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

Krok 3

Obierz cebulę i drobno posiekaj. Przełożyć do miski i zalać octem jabłkowym. Wymieszaj i pozostaw do momentu użycia. Ogórki pokroić w małą kostkę.

Krok 4

Obierz buraki i marchewkę. Pokrój w kostkę i podziel pomiędzy dwie małe miski. Do każdego wlać po łyżce oleju słonecznikowego i wymieszać.

Krok 5

Natkę pietruszki i koperek do winegretu umyć, dobrze osuszyć i drobno posiekać. W jednej misce wymieszaj wszystkie składniki: buraki i marchewkę w oleju, cebulę w occie jabłkowym, zioła i groszek konserwowy. Dodać sól, pieprz i wymieszać.

UWAGA DO GOSPODARKI

Buraki i marchewkę na winegret najlepiej upiec dzień wcześniej, a następnie włożyć schłodzone warzywa korzeniowe do lodówki. W takim przypadku łatwiej jest je pokroić w piękną, równą kostkę, która ponadto lepiej zachowa swój kształt.

PRZY OKAZJI

Zielony groszek w dietetycznym winegrecie można zastąpić fasolą z puszki. Naszym zdaniem lepszy jest biały, ale czerwony też wchodzi w grę.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja