Sos konfiturowy ze śliwek i jałowca
gastronomia 28 kwietnia 2014 Do przepisu
Śliwki to wspaniały dodatek do każdej gry. Świeże lub duszone, marynowane lub w formie suszonych śliwek tradycyjnie spotyka się je obok trofeów myśliwskich we wszystkich kuchniach świata. Wybraliśmy dla Was bardzo, naszym zdaniem, wygodny przepis, coś w rodzaju „dwa w jednym”. Połóż łyżeczkę tej konfitury na talerzu i otrzymasz sos. Nie przepraszaj i postaw w jadalni – a będzie już dodatkiem.
Złożoność: przeciętny Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzina 30 minutSos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJI1 kg śliwki 1 duże zielone jabłko 50 jagód jałowca 1 cytryna 1 kg cukru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Usuń pestki ze śliwek, a miąższ pokrój na małe kawałki. Jabłko obierz i wydrąż gniazdo nasienne, miąższ drobno posiekaj. Z dokładnie umytej cytryny usuń skórkę i wyciśnij sok. Jabłka zalać sokiem z cytryny i wymieszać tak, aby sok równomiernie pokrył kawałki i nie ściemniały. Obierki z jabłek włóż do rondla, jagody jałowca rozgnieć w moździerzu, skórkę posiekaj i wlej to wszystko do rondla. Do rondla wlać 600 ml dobrej wody pitnej, doprowadzić mieszaninę do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować na otwartym ogniu przez około 30 minut. Umieść pokrojone śliwki i jabłka w rondlu i dobrze wymieszaj. Ugotowane obierki przesiać przez sito i powstałą masę dodać do garnka z owocami, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Na patelnię wsyp cukier, dobrze wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Gotuj sos na dużym ogniu, aż zgęstnieje, około 20 minut. Usuń pianę, sos przelej do słoików i od razu je szczelnie zamknij.
UWAGA DO GOSPODARKI
Wskazówka dotycząca artykułów spożywczych
Jeśli chcesz, aby sos był jeszcze bardziej aromatyczny, dodaj kilka gałązek świeżego tymianku wraz z łodyżkami i owocami.