Kawałek już nie zostanie: placki z cukinii w nowej odsłonie – nie można się oderwać
Pyszne danie z letnich warzyw
Cukinia to warzywo, które można wykorzystać do wszelkiego rodzaju dań, w tym także do naleśników. Ze względu na niską kaloryczność i bogactwo witamin staje się najlepszym rozwiązaniem zdrowej diety. Warzywo będzie idealnym wyborem dla rodzin z dziećmi, gdyż nie powoduje alergii. Zapraszamy do przygotowania pysznych naleśników, które będą hitem na Twoim stole.
Składniki:
- Cukinia (najlepiej młoda) – 2 szt.;
- jaja kurze – 2 szt.;
- mąka pszenna – 3 łyżki. łyżki;
- olej słonecznikowy – 70 ml;
- sól – do smaku.
1. Rozbij kilka jajek do pojemnika, dodaj sól i ubij.
2. Zetrzyj umytą cukinię i wyciśnij.
3. Połączyć z masą jajeczną, dodać mąkę, wymieszać.
4. Na patelni rozgrzej olej, smaż na średnim ogniu z obu stron.
5. Podawaj naleśniki ze śmietaną. Fermentowany produkt mleczny sprawi, że będą jeszcze bardziej apetyczne.
Wcześniej powiedzieliśmy Ci, jak gotować Quiche Lauren.