Roztopiony smalec
gastronomia 05 lipca 2010 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 20 Gotowanie: 30 minutPustyWegetarianizmSKŁADNIKI NA 20 PORCJIpieprz czarny – 6 groszkówsól – 1 łyżeczka.świeży smalec – 500 gliść laurowy – 1 szt.cebula – 1 cebulakolendra – 1 pęczek Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Smalec pokroić na kawałki. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie.
Krok 2
Smalec i cebulę włożyć do rondla i podgrzewać na bardzo małym ogniu, aż smalec całkowicie się rozpuści. Dodać liść laurowy, sól, pieprz i kolendrę, podgrzewać przez 2 minuty. Przykryj i odstaw na 10 minut.
Krok 3
Smalec przecedzić przez drobne sito do miski. Lekko ostudzić i rozlać do małych pojemników. Gdy smalec stwardnieje, przykryj pojemniki plastikowymi pokrywkami i przechowuj w lodówce.