Ogórki kiszone na kanapki
gastronomia 12 lutego 2015 r Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 3 Gotowanie: 2 godzinyGotowanieKolacjaKolacjaPustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetKarnawałNowy RokSKŁADNIKI NA 3 PORCJE1 kg średnich ogórków 300 ml octu jabłkowego 130 g soli 30 g miodu 2–3 gałązki estragonu 6 pąków goździków 3 pudełka kardamonu 1 łyżeczka. pieprz czarny i ziele angielskie 3 liście laurowe Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Sprawdź, czy nie ma gorzkich ogórków, odcinając ciemniejszy koniec każdego ogórka i próbując go. Jeśli go masz, lepiej nie używać tego ogórka – zepsuje ci to cały słoik.
Krok 2
Ogórki przekrój wzdłuż na pół i małą łyżeczką ostrożnie wyskrob nasiona.
Krok 3
Ogórki pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. Kardamon i oba rodzaje pieprzu delikatnie rozgniatamy w moździerzu, nie za bardzo twardo.
Krok 4
Zagotuj 1,8 litra pitnej wody z goździkami, kardamonem, ziele angielskie, czarnym pieprzem, liściem laurowym, miodem i solą. Fajny.
Krok 5
Dokładnie rozgnieć łodygi estragonu, aby uwolnić olejki eteryczne, dodaj kilka liści do marynaty. Wlać ocet i wymieszać.
Krok 6
Ogórki ułożyć w wysterylizowanych słoikach, przeplatając je kawałkami gałązek estragonu. Zalać marynatą, zamknąć pokrywki i odstawić do marynowania na 1 miesiąc w chłodne miejsce.