Kugel, makaroniarz i zapiekanka: jaka jest różnica między naszymi ulubionymi daniami z makaronu i jak je przygotować

Kugel, makaroniarz i zapiekanka: jaka jest różnica między naszymi ulubionymi daniami z makaronu i jak je przygotować

Kugel, makaroniarz i zapiekanka: jaka jest różnica między naszymi ulubionymi daniami z makaronu i jak je przygotować

Olga Siutkina 04 lutego 2024 r

Na pierwszy rzut oka, bez zastanowienia, można powiedzieć: co to za różnica? kugel, maszynka do makaronu, zapiekanka? To po prostu makaron zapiekany w piekarniku, ugotowała go dla nas moja babcia. Ale to nie jest takie proste. Koneserzy natychmiast zrozumieją różnicę. Rozwiążmy to i my.

Zacznijmy od ogólnego pomysłu na każde danie, a następnie wyciągnijmy wnioski na temat tego, czym się od siebie różnią i co mają wspólnego.

Kugel, maszynka do makaronu, zapiekanka

Treść artykułu

  • Zapiekanka
  • Łapszewnik
  • Kugel
  • Co mają ze sobą wspólnego zapiekanki, urządzenia do robienia makaronu i kugle?
  • Jaka jest różnica między zapiekanką, maszynką do robienia makaronu i kugelem?
  • Zapiekanka Makaronowa Z Tuńczykiem I Szpinakiem
  • Makaron z twarogiem jak w przedszkolu
  • Makaron kugel według klasycznej receptury

Zapiekanka

Każdy, kto chodził do przedszkola, pamięta ich zapiekankę. Produkty siekane lub tarte, łączone według smaku, pieczone w piekarniku na blasze lub w formie żaroodpornej. Twarożek z rodzynkami lub jabłkami, ryż z jabłkami, ryż z serem, zapiekanki ziemniaczane z mięsem i marchewką, ryba z ziemniakami, zapiekanki z makaronem i jajkami. Przed włożeniem do piekarnika zapiekanki należy koniecznie posmarować jajkiem, aby uzyskać złocistobrązową skórkę. Skorupka jajka była rodzajem „opakowania”, które zatrzymywało ciepło i smak.

Termin „zapiekanki” obejmuje także budynie i płatki zbożowe. Krupeniki Są to zapiekanki na bazie zbóż: kaszy manny, kaszy jaglanej, gryki, kaszy perłowej z dodatkiem twarogu. Zapiekanka z kaszy perłowej przeszła nawet do historii jako owsianka Baranowa.

W budyniach białko należy ubić na stabilną pianę i dopiero potem dodać do pozostałych składników.

Zapiekanki obejmują takie dania kuchni świata, jak grecka musaka, francuska zapiekanka ziemniaczana z wieloma jej odmianami, włoska lasagne, irlandzki placek pasterski.

Łapszewnik

W rzeczywistości Lapshevnik to także zapiekanka, ale definiujący składnik jest wyraźnie wskazany w nazwie kluski. Co więcej, makaron jest domowej roboty. Lapshevnik (danie zwane także babką) można przypisać regionalnej kuchni Kozaków Kubańskich, Dońskich, Orenburgskich i Uralskich. I oczywiście danie było szeroko rozpowszechnione w kuchni ZSRR. Klasyczny przyrząd do robienia makaronu Są to domowe makarony z jajkami i puree z twarogu. Aby uzyskać apetyczną, złotobrązową skórkę, maszynkę do makaronu smaruje się przed pieczeniem kwaśną śmietaną. Wiele osób pamięta, jak babcie dodawały do ​​maszynki do makaronu suszone owoce, rodzynki i jabłka.

Ale domowy makaron jest obecnie dla wielu rzadkością; zastępuje go makaron, a nazwa „producent makaronu” została zmieniona na „producent makaronu”. Twarożek zastępuje się mięsem, a zamiast jajek składnikiem wiążącym staje się sos beszamelowy. Wyraźna granica pomiędzy maszyną do robienia makaronu a zapiekanką została zatarta, tylko jedna rzecz makaron lub makaron potrafi odróżnić jedno danie od drugiego.

Kugel

A co z kuglem? Czym i czym różni się od swoich bliskich krewnych: maszynki do zapiekanek i makaronu? Kugel tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Zmieniać się może jego skład, ale nie kształt („kougl” w języku jidysz oznacza „okrągły”). W Wielkiej Encyklopedii Sztuki Kulinarnej czytamy, że „kugel to narodowe danie żydowskie: makaron z gęsim tłuszczem, polewany ubitymi jajkami”. Podczas przygotowywania konserwatyści przestrzegają tylko tego przepisu. Szefowie kuchni z kreatywnym podejściem do gotowania przygotowują kugle z ziemniaków, ryżu, twarogu, buraków, jajek, owoców i mięsa. Sprawiają, że wygląda jak maszyna do robienia makaronu, dodając twarożek, rodzynki i orzechy. A jeśli guru kuchni żydowskiej nie są w stanie tego zrozumieć, z pewnością nie będziemy się spierać i po prostu wyciągniemy ogólne wnioski.

Co mają ze sobą wspólnego zapiekanki, urządzenia do robienia makaronu i kugle?

Technologia gotowania pieczenie. Naczynia te piecze się w piekarniku lub piekarniku. Dania mogą mieć wspólny składnik makaron, makaron. Ale jeśli makaron jest obowiązkowym produktem w makaroniarniach i kuglach, to zapiekankę można przygotować bez nich. Najczęściej spotykany w tych potrawach składnik wiążący jajka. Zapiekanki, makaroniki, kugel mogą być zarówno słone, jak i podawane jako samodzielne danie na śniadanie, lunch lub kolację, lub na słodko lub na deser.

Jaka jest różnica między zapiekanką, maszynką do robienia makaronu i kugelem?

Zapiekanki przygotowywane są z przecierów i siekanych produktów, przecierów, płatków śniadaniowych i past. Mogą to być produkty nieposiekane, ale pasują do siebie: ziemniaki lub warzywa z mięsem, ryby z warzywami. Zapiekanki są znacznie bardziej zróżnicowane pod względem składu i smaku, w przeciwieństwie do zupy makaronowej i kugla. Makaron i zapiekanka mogą mieć różne kształty: kwadratowy, prostokątny, okrągły. Kugel jest tylko okrągły. Lapshevnik i kugel koniecznie zawierają domowy makaron, makaron lub inne podobne produkty.

Jak widać, wszystkie trzy dania mają sporo różnic i cech wspólnych. A jednak kugel różni się od zapiekanki tak samo, jak maszynka do makaronu różni się od kugla.

Przygotujmy trzy dania na bazie jednego składnika. makaron, i porównaj, czym się od siebie różnią.

Zapiekanka Makaronowa Z Tuńczykiem I Szpinakiem

Co jest dobrego w zapiekankach? To kompletne, wygodne danie, przygotowane w jednej misce, w którym od razu podawane jest na stół. Dobrze dobrane składniki zadowolą każdego, nawet tych, którzy nie przepadają za szpinakiem i rybami. Jedyna uwaga obecność alkoholu w przepisie. Jeśli dzieci będą jeść zapiekankę, wytrawne wino należy zastąpić sokiem winogronowym, dodając 1/2 łyżki na 100 ml soku. l. ocet jabłkowy.

Zapiekanka Makaronowa Z Tuńczykiem I Szpinakiem
Zapiekanka Makaronowa Z Tuńczykiem I Szpinakiem

Zapiekanka z makaronem ze szpinakiem i tuńczykiem:

  • 250 g mrożonego, posiekanego szpinaku
  • 400 g makaronu
  • 1 łyżka. l. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki l. masło
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki l. mąka pszenna
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 250 ml bulionu z kurczaka
  • 500 ml mleka
  • 1/4 łyżeczki mielona gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka Musztarda Dijon
  • 400 g tuńczyka z puszki we własnym soku
  • 100 twardych serów
  • 120 g bułki tartej (parmezan, gruyere)
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • pietruszka do podania
  • gorący czerwony sos fakultatywny
  1. Rozmrozić szpinak, położyć na ręcznikach papierowych i osuszyć. Odłożyć na bok.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Zetrzyj twardy ser.
  3. W rondlu zagotuj wodę i dodaj sól. Dodać makaron i ugotować al dente. Spuścić wodę.
  4. Podczas gdy zapiekanka z makaronem się gotuje, rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, dodaj oliwę z oliwek i masło. Gdy masło się rozpuści, dodaj cebulę i czosnek i smaż przez 4-5 minut, aż cebula będzie przezroczysta.
  5. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do temperatury 200 °C. Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem.
  6. Na patelnię dodać mąkę, wymieszać i smażyć 1 minutę. Następnie wlać wino, ciągle mieszając trzepaczką.
  7. Dodaj bulion z kurczaka i mleko i zagotuj. Zmniejsz ogień do niskiego.
  8. Do sosu dodać gałkę muszkatołową i musztardę. Dodać sól i pieprz do smaku oraz opcjonalnie ostry czerwony sos do smaku.
  9. Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodaj szpinak. Zamieszać.
  10. Odcedź puszkę tuńczyka. Do sosu dodać tuńczyka, rozbijając łyżką duże kawałki i wymieszać. Rozgrzej się przez 1-2 minuty.
  11. Do przygotowanego sosu dodać makaron i wymieszać.
  12. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy tartym serem i bułką tartą.
  13. Włóż zapiekankę z makaronem z tuńczykiem i szpinakiem do nagrzanego piekarnika na 3-5 minut, aż wierzch będzie złocistobrązowy.
  14. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.

Makaron makaronowy z twarogiem jak w przedszkolu

Oczywiście bardziej słuszne byłoby nazwanie tego dania „makaronem”. Ponieważ postanowiliśmy porównać dania klasyczne, ale przygotowane z makaronem, będziemy nazywać maszynę do makaronu z makaronem. Pozostaniemy przy całej reszcie, jak w klasycznym przepisie na makaron. To musi być bardzo smaczne! Jeśli chcesz, dodaj rodzynki, suszone morele lub pokrojone jabłka, a wtedy nie będzie jak w przedszkolu, ale jak u babci.

Makaron z twarogiem jak w przedszkolu
Makaron makaronowy z twarogiem jak w przedszkolu

Aby zrobić makaron z twarogiem jak w przedszkolu:

  • 150 g makaronu
  • 1 łyżeczka sól
  • 200 g twarogu 5% tłuszczu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka. l. bez odrobiny cukru
  • 2 łyżki l. masło w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka. l. śmietana
  • 2 łyżki l. bułka tarta i masło do wysmarowania formy
  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie do połowy ugotowany, odcedzić. Lekko ostudzić.
  2. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do temperatury 190 stopni °C. Naczynie do pieczenia wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  3. Twarożek rozgnieść widelcem lub przetrzeć przez sito, wymieszać z jajkiem.
  4. Do pojemnika włóż makaron, twarożek z jajkiem, cukier, szczyptę soli, masło i wymieszaj.
  5. Makaron z twarogiem ułożyć w naczyniu do zapiekania i posmarować kwaśną śmietaną.
  6. Zupę makaronową z makaronem i twarogiem upiecz w nagrzanym piekarniku 2030 minut.
  7. Podawać z kompotem i galaretką.

Makaron kugel według klasycznej receptury

Oczywiście konieczne byłoby dobre przygotowanie domowego makaronu. Ale kto się nią teraz przejmuje? Makaron, makaron, wermiszel, makaron wszystko to są produkty mączne. Spróbujmy porównać go z naszym ulubionym makaronem, który zawsze kupujemy do dodatków.

Kugel przygotowuje się i piecze na patelni lub w okrągłym naczyniu do pieczenia.

Makaron kugel według klasycznej receptury
Makaron kugel według klasycznej receptury

Na makaron kugel według klasycznego przepisu:

  • 300 g makaronu
  • 34 jajka
  • 34 łyżki l. gęsi tłuszcz
  • sól, mielony czarny pieprz do smaku
  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Spuścić wodę.
  2. Jajka roztrzepać widelcem i dodać do makaronu. Zamieszać.
  3. Na patelni rozgrzej gęsi tłuszcz. Na patelnię włóż makaron i jajka, dociśnij łyżką i smaż na dużym ogniu z jednej strony na złoty kolor.
  4. Za pomocą talerza obróć kugel na drugą stronę i smaż z drugiej strony, również do ładnego jasnobrązowego koloru.
  5. Makaron kugel można upiec w okrągłej formie do pieczenia nagrzanej do 200 °C piekarniku na złoty kolor.
  6. Podawane z rosołem lub jako osobne danie.

Przy okazji. Jest jeden trik, dzięki któremu zapiekanki, rondelki i kugle zawsze upieczą się i nie wyschną. Ważna jest tutaj grubość zapiekanek. około 3,54cm.

Uwaga dla właściciela. Forma do przyrządzania zapiekanek, makaroników i kugli musi być żaroodporna i mieć grube ścianki. Wtedy naczynie upiecze się równomiernie i nie przypali się na brzegach.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #makaron #zapiekanka makaronowa #makaronPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Brak komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja