Kugel, makaroniarz i zapiekanka: jaka jest różnica między naszymi ulubionymi daniami z makaronu i jak je przygotować
Olga Siutkina 04 lutego 2024 r
Na pierwszy rzut oka, bez zastanowienia, można powiedzieć: co to za różnica? — kugel, maszynka do makaronu, zapiekanka? To po prostu makaron zapiekany w piekarniku, ugotowała go dla nas moja babcia. Ale to nie jest takie proste. Koneserzy natychmiast zrozumieją różnicę. Rozwiążmy to i my.
Zacznijmy od ogólnego pomysłu na każde danie, a następnie wyciągnijmy wnioski na temat tego, czym się od siebie różnią i co mają wspólnego.
Treść artykułu
- Zapiekanka
- Łapszewnik
- Kugel
- Co mają ze sobą wspólnego zapiekanki, urządzenia do robienia makaronu i kugle?
- Jaka jest różnica między zapiekanką, maszynką do robienia makaronu i kugelem?
- Zapiekanka Makaronowa Z Tuńczykiem I Szpinakiem
- Makaron z twarogiem jak w przedszkolu
- Makaron kugel według klasycznej receptury
Zapiekanka
Każdy, kto chodził do przedszkola, pamięta ich zapiekankę. Produkty siekane lub tarte, łączone według smaku, pieczone w piekarniku na blasze lub w formie żaroodpornej. Twarożek z rodzynkami lub jabłkami, ryż z jabłkami, ryż z serem, zapiekanki ziemniaczane z mięsem i marchewką, ryba z ziemniakami, zapiekanki z makaronem i jajkami. Przed włożeniem do piekarnika zapiekanki należy koniecznie posmarować jajkiem, aby uzyskać złocistobrązową skórkę. Skorupka jajka była rodzajem „opakowania”, które zatrzymywało ciepło i smak.
Termin „zapiekanki” obejmuje także budynie i płatki zbożowe. Krupeniki — Są to zapiekanki na bazie zbóż: kaszy manny, kaszy jaglanej, gryki, kaszy perłowej z dodatkiem twarogu. Zapiekanka z kaszy perłowej przeszła nawet do historii jako owsianka Baranowa.
W budyniach białko należy ubić na stabilną pianę i dopiero potem dodać do pozostałych składników.
Zapiekanki obejmują takie dania kuchni świata, jak grecka musaka, francuska zapiekanka ziemniaczana z wieloma jej odmianami, włoska lasagne, irlandzki placek pasterski.
Łapszewnik
W rzeczywistości Lapshevnik to także zapiekanka, ale definiujący składnik jest wyraźnie wskazany w nazwie — kluski. Co więcej, makaron jest domowej roboty. Lapshevnik (danie zwane także babką) można przypisać regionalnej kuchni Kozaków Kubańskich, Dońskich, Orenburgskich i Uralskich. I oczywiście danie było szeroko rozpowszechnione w kuchni ZSRR. Klasyczny przyrząd do robienia makaronu — Są to domowe makarony z jajkami i puree z twarogu. Aby uzyskać apetyczną, złotobrązową skórkę, maszynkę do makaronu smaruje się przed pieczeniem kwaśną śmietaną. Wiele osób pamięta, jak babcie dodawały do maszynki do makaronu suszone owoce, rodzynki i jabłka.
Ale domowy makaron jest obecnie dla wielu rzadkością; zastępuje go makaron, a nazwa „producent makaronu” została zmieniona na „producent makaronu”. Twarożek zastępuje się mięsem, a zamiast jajek składnikiem wiążącym staje się sos beszamelowy. Wyraźna granica pomiędzy maszyną do robienia makaronu a zapiekanką została zatarta, tylko jedna rzecz — makaron lub makaron — potrafi odróżnić jedno danie od drugiego.
Kugel
A co z kuglem? Czym i czym różni się od swoich bliskich krewnych: maszynki do zapiekanek i makaronu? Kugel — tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Zmieniać się może jego skład, ale nie kształt („kougl” w języku jidysz oznacza „okrągły”). W Wielkiej Encyklopedii Sztuki Kulinarnej czytamy, że „kugel to narodowe danie żydowskie: makaron z gęsim tłuszczem, polewany ubitymi jajkami”. Podczas przygotowywania konserwatyści przestrzegają tylko tego przepisu. Szefowie kuchni z kreatywnym podejściem do gotowania przygotowują kugle z ziemniaków, ryżu, twarogu, buraków, jajek, owoców i mięsa. Sprawiają, że wygląda jak maszyna do robienia makaronu, dodając twarożek, rodzynki i orzechy. A jeśli guru kuchni żydowskiej nie są w stanie tego zrozumieć, z pewnością nie będziemy się spierać i po prostu wyciągniemy ogólne wnioski.
Co mają ze sobą wspólnego zapiekanki, urządzenia do robienia makaronu i kugle?
Technologia gotowania — pieczenie. Naczynia te piecze się w piekarniku lub piekarniku. Dania mogą mieć wspólny składnik — makaron, makaron. Ale jeśli makaron jest obowiązkowym produktem w makaroniarniach i kuglach, to zapiekankę można przygotować bez nich. Najczęściej spotykany w tych potrawach składnik wiążący — jajka. Zapiekanki, makaroniki, kugel mogą być zarówno słone, jak i podawane jako samodzielne danie na śniadanie, lunch lub kolację, lub na słodko lub na deser.
Jaka jest różnica między zapiekanką, maszynką do robienia makaronu i kugelem?
Zapiekanki przygotowywane są z przecierów i siekanych produktów, przecierów, płatków śniadaniowych i past. Mogą to być produkty nieposiekane, ale pasują do siebie: ziemniaki lub warzywa z mięsem, ryby z warzywami. Zapiekanki są znacznie bardziej zróżnicowane pod względem składu i smaku, w przeciwieństwie do zupy makaronowej i kugla. Makaron i zapiekanka mogą mieć różne kształty: kwadratowy, prostokątny, okrągły. Kugel jest tylko okrągły. Lapshevnik i kugel koniecznie zawierają domowy makaron, makaron lub inne podobne produkty.
Jak widać, wszystkie trzy dania mają sporo różnic i cech wspólnych. A jednak kugel różni się od zapiekanki tak samo, jak maszynka do makaronu różni się od kugla.
Przygotujmy trzy dania na bazie jednego składnika. — makaron, — i porównaj, czym się od siebie różnią.
Zapiekanka Makaronowa Z Tuńczykiem I Szpinakiem
Co jest dobrego w zapiekankach? To kompletne, wygodne danie, przygotowane w jednej misce, w którym od razu podawane jest na stół. Dobrze dobrane składniki zadowolą każdego, nawet tych, którzy nie przepadają za szpinakiem i rybami. Jedyna uwaga — obecność alkoholu w przepisie. Jeśli dzieci będą jeść zapiekankę, wytrawne wino należy zastąpić sokiem winogronowym, dodając 1/2 łyżki na 100 ml soku. l. ocet jabłkowy.
Zapiekanka Makaronowa Z Tuńczykiem I Szpinakiem
Zapiekanka z makaronem ze szpinakiem i tuńczykiem:
- 250 g mrożonego, posiekanego szpinaku
- 400 g makaronu
- 1 łyżka. l. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki l. masło
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki l. mąka pszenna
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 250 ml bulionu z kurczaka
- 500 ml mleka
- 1/4 łyżeczki mielona gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka Musztarda Dijon
- 400 g tuńczyka z puszki we własnym soku
- 100 twardych serów
- 120 g bułki tartej (parmezan, gruyere)
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- pietruszka do podania
- gorący czerwony sos— fakultatywny
- Rozmrozić szpinak, położyć na ręcznikach papierowych i osuszyć. Odłożyć na bok.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Zetrzyj twardy ser.
- W rondlu zagotuj wodę i dodaj sól. Dodać makaron i ugotować al dente. Spuścić wodę.
- Podczas gdy zapiekanka z makaronem się gotuje, rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, dodaj oliwę z oliwek i masło. Gdy masło się rozpuści, dodaj cebulę i czosnek i smaż przez 4-5 minut, aż cebula będzie przezroczysta.
- Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do temperatury 200 °C. Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem.
- Na patelnię dodać mąkę, wymieszać i smażyć 1 minutę. Następnie wlać wino, ciągle mieszając trzepaczką.
- Dodaj bulion z kurczaka i mleko i zagotuj. Zmniejsz ogień do niskiego.
- Do sosu dodać gałkę muszkatołową i musztardę. Dodać sól i pieprz do smaku oraz opcjonalnie ostry czerwony sos do smaku.
- Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodaj szpinak. Zamieszać.
- Odcedź puszkę tuńczyka. Do sosu dodać tuńczyka, rozbijając łyżką duże kawałki i wymieszać. Rozgrzej się przez 1-2 minuty.
- Do przygotowanego sosu dodać makaron i wymieszać.
- Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy tartym serem i bułką tartą.
- Włóż zapiekankę z makaronem z tuńczykiem i szpinakiem do nagrzanego piekarnika na 3-5 minut, aż wierzch będzie złocistobrązowy.
- Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.
Makaron makaronowy z twarogiem jak w przedszkolu
Oczywiście bardziej słuszne byłoby nazwanie tego dania „makaronem”. Ponieważ postanowiliśmy porównać dania klasyczne, ale przygotowane z makaronem, będziemy nazywać maszynę do makaronu z makaronem. Pozostaniemy przy całej reszcie, jak w klasycznym przepisie na makaron. To musi być bardzo smaczne! Jeśli chcesz, dodaj rodzynki, suszone morele lub pokrojone jabłka, a wtedy nie będzie jak w przedszkolu, ale jak u babci.
Makaron makaronowy z twarogiem jak w przedszkolu
Aby zrobić makaron z twarogiem jak w przedszkolu:
- 150 g makaronu
- 1 łyżeczka sól
- 200 g twarogu 5% tłuszczu
- 1 jajko
- 1 łyżka. l. bez odrobiny cukru
- 2 łyżki l. masło w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka. l. śmietana
- 2 łyżki l. bułka tarta i masło do wysmarowania formy
- Makaron ugotować w osolonej wodzie do połowy ugotowany, odcedzić. Lekko ostudzić.
- Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do temperatury 190 stopni °C. Naczynie do pieczenia wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
- Twarożek rozgnieść widelcem lub przetrzeć przez sito, wymieszać z jajkiem.
- Do pojemnika włóż makaron, twarożek z jajkiem, cukier, szczyptę soli, masło i wymieszaj.
- Makaron z twarogiem ułożyć w naczyniu do zapiekania i posmarować kwaśną śmietaną.
- Zupę makaronową z makaronem i twarogiem upiecz w nagrzanym piekarniku 20–30 minut.
- Podawać z kompotem i galaretką.
Makaron kugel według klasycznej receptury
Oczywiście konieczne byłoby dobre przygotowanie domowego makaronu. Ale kto się nią teraz przejmuje? Makaron, makaron, wermiszel, makaron — wszystko to są produkty mączne. Spróbujmy porównać go z naszym ulubionym makaronem, który zawsze kupujemy do dodatków.
Kugel przygotowuje się i piecze na patelni lub w okrągłym naczyniu do pieczenia.
Makaron kugel według klasycznej receptury
Na makaron kugel według klasycznego przepisu:
- 300 g makaronu
- 3–4 jajka
- 3–4 łyżki l. gęsi tłuszcz
- sól, mielony czarny pieprz do smaku
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Spuścić wodę.
- Jajka roztrzepać widelcem i dodać do makaronu. Zamieszać.
- Na patelni rozgrzej gęsi tłuszcz. Na patelnię włóż makaron i jajka, dociśnij łyżką i smaż na dużym ogniu z jednej strony na złoty kolor.
- Za pomocą talerza obróć kugel na drugą stronę i smaż z drugiej strony, również do ładnego jasnobrązowego koloru.
- Makaron kugel można upiec w okrągłej formie do pieczenia nagrzanej do 200 °C piekarniku na złoty kolor.
- Podawane z rosołem lub jako osobne danie.
Przy okazji. Jest jeden trik, dzięki któremu zapiekanki, rondelki i kugle zawsze upieczą się i nie wyschną. Ważna jest tutaj grubość zapiekanek. — około 3,5–4cm.
Uwaga dla właściciela. Forma do przyrządzania zapiekanek, makaroników i kugli musi być żaroodporna i mieć grube ścianki. Wtedy naczynie upiecze się równomiernie i nie przypali się na brzegach.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #makaron #zapiekanka makaronowa #makaronPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Brak komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych…