Dżem figowy z cytryną
gastronomia 08 listopada 2013 Do przepisu
Taki dżem nie będzie mdlący i będzie dłużej przechowywany.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 55,26 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 0,17 g/0,06 g/14,03GotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJE1 kg fig, zielonych lub zielonofioletowych 2 małe cytryny o cienkiej skórce 600 g cukru 4 pączki goździków 2 łyżeczki. Tabela wag i miar octu balsamicznego PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Za pomocą manicure lub małych nożyczek kuchennych odetnij ogony fig (nie całkowicie).
Krok 2
Podstawy nacinamy na krzyż – niezbyt głęboko, około 5-6 mm. Wbij pączek goździka w 4 figi.
Krok 3
Cytryny dokładnie umyj pędzelkiem. Pokrój je w cienkie kółka, usuń wszystkie nasiona – w dżemie będą gorzkie. Zatrzymaj wypływający sok.
Krok 4
W dużym rondlu o grubym dnie lub misce na dżem wymieszaj ocet balsamiczny, sok z cytryn i 100 ml zimnej wody. Dodać cukier, dodać cytryny, postawić na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia i zebrać pianę. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Krok 5
Do syropu z cytrynami dodać figi, delikatnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, zmniejszyć ogień do małego, gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty, zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić, 3 godziny.
Krok 6
Mieszaj, postaw na dużym ogniu i ponownie zagotuj, zmniejsz ogień, gotuj przez 3 minuty, schładzaj przez 3 godziny. Powtórz to jeszcze dwukrotnie. Ułożyć w wysterylizowanych słoikach i zakręcić.