Lekko solone ogórki z octem
Do przepisu
Jeśli lubisz smak marynowanych warzyw, przygotuj lekko solone ogórki z kęsem. To jeden z najszybszych sposobów na uzyskanie pikantnych ogórków z delikatną kwaskowatością, a w ogóle nie poczujesz w nich octu. Proces jest taki sam, jak przy prostym marynowaniu bez octu – najpierw przygotuj gorącą zalewę z cukrem i solą, następnie wlej ogórki do pojemników i na koniec dodaj odrobinę octu. Nie zapomnij dodać koperku i innych ziół, liści porzeczki i wiśni oraz czosnku. Poprawią smak i wzmocnią aromat marynaty. Gdy solanka ostygnie, można spróbować ogórków, ale lepiej poczekać do rana, wtedy smak stanie się bardziej intensywny.
Złożoność: łatwo Kalorie: 79,76 kcal/porcja Porcje: 5 Gotowanie: 15 minut Dodać. czas: 8 godzin Używany: 2,04 g/0,28 g/17,43KolacjaKolacjaPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 5 PORCJIogórki 1 kgCzosnek 4 ząbkiKoper z parasolami 2 gałęzieLubczyk 1 sztukaLiście porzeczki 3 szt.Na marynatę na 1 litr wody:Sól 1 łyżka.Cukier 2 łyżkiOcet 9% 1 łyżka.Liść laurowy 2 szt.Czarne ziarna pieprzu 5 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby szybko przygotować lekko solone ogórki z octem, najpierw przygotuj wszystkie składniki. Ogórki, liście porzeczki i zioła opłucz w zimnej wodzie i odsącz na durszlaku. Obierz czosnek. Jeśli chcesz, możesz namoczyć owoce w zimnej wodzie na 2-4 godziny.
Lekko solone ogórki z octem ()
Krok 2
Po namoczeniu odetnij wszystkie końcówki ogórków. Drobno posiekaj koperek i lubczyk oraz liście porzeczki. Obrany czosnek pokroić na małe kawałki.
Lekko solone ogórki z octem ()
Krok 3
Na marynatę zagotuj wodę w rondlu. Dodać sól i cukier zgodnie z przepisem, ziarna pieprzu i liść laurowy i natychmiast zdjąć z ognia. Mieszaj sól i cukier, aż do całkowitego rozpuszczenia. Do roztworu wlać ocet.
Lekko solone ogórki z octem ()
Krok 4
Na dnie słoika ułóż liście porzeczki, zioła i czosnek. Przygotowane ogórki ułożyć pionowo w słoiku, posypać czosnkiem, koperkiem i lubczykiem.
Lekko solone ogórki z octem ()
Krok 5
Przygotowaną gorącą marynatą polej warzywa aż do samego brzegu słoika. Przykryj pokrywką i pozostaw do ostygnięcia. Pozostaw ogórki na noc w temperaturze pokojowej. Do rana pyszna przekąska będzie gotowa.
Lekko solone ogórki z octem ()
UWAGA DO GOSPODARKI
Smak lekko solonych ogórków z octem w dużej mierze zależy od ziół i ziół, które dodasz do słoika. Można wykorzystać nie tylko tradycyjne liście koperku i chrzanu, ale także estragon, bazylię, seler, liście różnych drzew i krzewów owocowych.
PRZY OKAZJI
Przygotowując lekko solone ogórki z octem, niektórzy szefowie kuchni w restauracjach obierają ogórki i kroją je na ćwiartki. Dzięki temu szybciej się solą i wyglądają niecodziennie po podaniu.