Kompot z suszonej dzikiej róży

Kompot z suszonej dzikiej róży

gastronomia 18 listopada 20084,50(2)Dodaj do ulubionychUdziałKompot z suszonej dzikiej różyKompot z suszonej dzikiej róży Do przepisu

Koniecznie przygotuj suchy kompot z dzikiej róży na zimę. Przynajmniej kilka słoików. Napój jest magazynem witamin. Jest to szczególnie istotne w zimnych porach roku i doskonale pomaga organizmowi radzić sobie z chorobą, nasycając go witaminami. Dziką różę można łączyć z suszonymi jabłkami, suszonymi morelami i innymi suszonymi owocami. Jeśli masz świeżą na swojej daczy, możesz zrobić z niej napój. Aromat będzie inny – ale będzie więcej witamin i znacznie skrócisz czas gotowania, ponieważ nie trzeba moczyć świeżych owoców róży. Wystarczy go opłukać i usunąć rdzeń z nasionami i włoskami. A potem postępuj zgodnie z przepisem.

Złożoność: łatwo Kalorie: 189,54 kcal/porcję Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 0,91 g/0,02 g/45,98GotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSzybkoSKŁADNIKI NA 2 PORCJEcukier – 800 gsuszone owoce dzikiej róży – 500 gcynamon – 2 laski1 pomarańcza Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Owoce dzikiej róży namoczyć w 1,5 l ciepłej wody na 8–10 godzin. Następnie odcedź na durszlaku i przecedź napar przez lnianą ściereczkę lub filtr ekspresu do kawy.

Krok 2

Owoce dzikiej róży można pokroić i oczyścić z nasion i włosków lub pozostawić w całości. Za pomocą drobnej tarki usuń skórkę z pomarańczy. Za pomocą wyciskarki do cytrusów wyciśnij sok.

Krok 3

Powstały napar z dzikiej róży wlać do rondla, dodać laski cynamonu, skórkę i cukier. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, gotować, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Krok 4

Następnie włóż owoce róży do syropu i zalej sokiem pomarańczowym. Zdejmij patelnię z owocami róży z ognia. Przykryj pokrywką i pozostaw do zaparzenia na 8–12 godzin.

Krok 5

Owoce dzikiej róży odcedź na durszlaku i umieść w małych, wysterylizowanych słoikach. Syrop zagotować, gotować na małym ogniu przez 5 minut.

Krok 6

Syropem polej owoce róży w słoikach. Przykryj pokrywkami i, jeśli to konieczne, sterylizuj słoiki w gorącej wodzie przez 10–12 minut. Następnie zamknij je i przechowuj w ciemnym miejscu.

UWAGA DO GOSPODARKI

W napoju mogą znajdować się małe, cienkie włókna dzikiej róży. Dlatego przed przelaniem kompotu do szklanek należy go przecedzić przez sito wyłożone gazą.

PRZY OKAZJI

Jeśli chcesz zachować witaminy, nie gotuj kompotu przez długi czas. Skórka nawet suszonych owoców róży dość szybko nasiąka i nadaje napojowi swoje dobroczynne właściwości i smak.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja