Dżem z borówek na zimę
Do przepisu
Koniecznie przygotujcie dżem z borówek na zimę, zwłaszcza jeśli pobliski las dał Wam imponujące zbiory tej wspaniałej jagody! Co więcej, w tym procesie nie ma nic skomplikowanego i nie może być. Syrop zagotuj, maczaj w nim jagody i gotuj, okresowo usuwając pianę. Biznes jak zwykle! Ale wykwintny słodko-kwaśny smak dżemu z borówek borówkowych zachwyci tych, którzy lubią jeść go w czystej postaci z herbatą, tych, którzy wolą smarować nim świeże pieczywo i tych, którzy lubią stosować takie przetwory jak nadzienie do pasztetów.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 112,08 kcal/porcję Porcje: 3 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 0,14 g/0,10 g/27,84PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 3 PORCJEBorówki – 1 kg Cukier – 1,3-1,5 kg Woda pitna – 200 ml Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj syrop na dżem z borówek. Aby to zrobić, wsyp cukier do rondla i napełnij go zimną pitną wodą. Umieścić na kuchence lub płycie grzejnej.
Krok 2
Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. W trakcie przygotowywania syropu dżemowego posortuj borówki, następnie je dokładnie umyj i osusz.
Krok 3
Ostrożnie włóż przygotowane borówki do rondla z wrzącym syropem cukrowym. Ponownie zagotuj i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, od czasu do czasu odtłuszczając.
Krok 4
Gorący dżem z borówek wlać do suchych, wysterylizowanych słoików i zwinąć pokrywki. Przełóż na ręcznik złożony na cztery części i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
PRZYDATNE RADY
Jeśli dżem borówkowy nagle ulegnie kandyzacji, przygotuj z niego napój. Wystarczy rozcieńczyć dżem przegotowaną pitną wodą, wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie przecedź przez dwie warstwy gazy.
PRZY OKAZJI
Ten dżem z borówek można przygotować z aromatycznymi przyprawami. Na przykład idealne są goździki i anyż gwiazdkowaty. Należy je dodać do syropu razem z jagodami.