Kiszona kapusta na zimę

Kiszona kapusta na zimę

gastronomia 16 listopada 2016 rKiszona kapusta na zimę Do przepisu

Kapustę kiszoną możesz przygotować na zimę jako alternatywę dla tradycyjnej kiszonej kapusty, jeśli znudzi Ci się ta druga. Lub gdy po prostu chcesz spróbować czegoś nowego! Kiszenie kapusty nie sprawia żadnych trudności, dlatego z pewnością i determinacją możesz podjąć się tego zadania. Którego powinienem użyć? Zdecydowanie zalecamy wybór odmian kapusty przeznaczonych do kiszenia – są one bardziej chrupiące i soczyste. I nie bójcie się przesadzić z czosnkiem: to on odpowiada nie tyle za pikantność, co za aromat. Przetestuj nasz przepis w praktyce i przekonaj się, że taka przystawka, jak pikantna kapusta kiszona, sprawdzi się nie tylko na codziennym stole, ale także na świątecznym.

Złożoność: przeciętny Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 24 godzinyMarynowanieKolacjaKolacjaPustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJIkapusta biała – 2,5 kg czosnek – 1 główka pąki goździków – 1 łyżeczka liść laurowy – 6 szt. pieprz czarny – 1 łyżeczka ziele angielskie – 1 łyżeczka olej roślinny – 2 łyżki. l. woda pitna – 1,5 l sól niejodowana – 70 g cukru – 70 g octu stołowego – 4 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj kapustę do marynowania. Usuń górne liście z główki kapusty (lub główek kapusty, jeśli są małe). Przekroić na pół lub ćwiartki i usunąć rdzeń. Kapustę pokroić w niezbyt cienkie paski.

Krok 2

Obierz wierzchnią łuskę z główki czosnku na kapustę kiszoną. Podziel na goździki. Każdą obieramy i kroimy wzdłuż na cztery części. Jeśli czosnek jest mały, przekrój go na połówki.

Krok 3

Kapustę i czosnek włóż do głębokiego pojemnika (emaliowanej patelni lub miski). Dodać goździki, liść laurowy, czarny pieprz i ziele angielskie. Wlać olej roślinny.

Krok 4

Przygotuj marynatę do kapusty. Wlać wodę pitną do osobnego garnka. Dodaj sól, cukier i zagotuj na dużym ogniu. Zdjąć z ognia i zalać octem. Zamieszać.

Krok 5

Gorącą marynatą zalej kapustę i czosnek w misce lub rondlu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Przykryj czystym ręcznikiem i pozostaw na jeden dzień.

Krok 6

Gotową kapustę kiszoną przekładamy do suchych, wysterylizowanych słoików. Przykryj plastikowymi pokrywkami (nie zamykaj!). Przechowywać w lodówce.

PRZYDATNE RADY

Chcesz, żeby kiszona kapusta szczególnie efektownie prezentowała się na stole? „Zabarwić” drobnymi burakami pokrojonymi na grubą tarkę (przed polaniem marynaty wymieszać z kapustą i czosnkiem).

PRZY OKAZJI

Niewielka ilość nasion kminku (około łyżki na wskazaną ilość składników) nada kiszonej kapuście oryginalnej, orzeźwiającej nuty. Dodaj go jednocześnie z goździkami, pieprzem i liściem laurowym.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja