Odkryj sekrety gotowania mrożonych kotletów: idealne przygotowanie mięsnych, drobiowych i rybnych w piekarniku czy na patelni!

Jak prawidłowo gotować mrożone kotlety: z mięsa, drobiu, ryb, na patelni, w piekarniku

Jak prawidłowo gotować mrożone kotlety: z mięsa, drobiu, ryb, na patelni, w piekarniku

Kto odmówi gorącego i soczystego kotleta prosto z patelni? Wygląda na to, że wszyscy lub prawie wszyscy uwielbiają to danie, prawda? Jednak niewiele osób ma czas i możliwość, aby co wieczór gotować kotlety od podstaw, dlatego z pomocą przychodzą nam mrożone półprodukty – mięso, ryby i warzywa. W naszym artykule powiemy Ci, jak prawidłowo je ugotować, aby okazały się smaczne, soczyste i ze złocistobrązową skórką.

Jak prawidłowo gotować mrożone kotlety: z mięsa, drobiu, ryb, na patelni, w piekarniku

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Jak wybrać mrożone kotlety w sklepie i nie popełnić błędu
  • Czy muszę rozmrażać kotlety przed smażeniem?
  • Kilka sposobów smażenia mrożonych kotletów na patelni
  • Jak gotować mrożone kotlety w piekarniku i kuchence mikrofalowej
  • Jak zamrozić domowe kotlety

Jak wybrać mrożone kotlety w sklepie i nie popełnić błędu

Kupując mrożone kotlety w sklepie, najpierw przeczytaj skład. Aby produkt był wysokiej jakości, na pierwszym miejscu powinno znajdować się mięso, na końcu woda, a wszystkie pozostałe składniki należy ułożyć w kolejności malejącej. Oznaczenie literowe wskazuje, ile mięsa zawiera produkt. Kategoria A to ponad 80% białka zwierzęcego, B to 6080%, B – 4060%, G – 2040%, D – mniej niż 20%. Idealnie, kotlety nie powinny zawierać dużych ilości konserwantów i wzmacniaczy smaku.

Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na integralność opakowania, datę ważności i wygląd samych kotletów. Muszą mieć prawidłowy kształt, bez pęknięć i załamań. W przeciwnym razie istnieje duże prawdopodobieństwo, że kotlety zostały ponownie zamrożone lub jest w nich tak dużo wody, że produkt po prostu rozerwał się podczas zamrażania. Nawiasem mówiąc, zbyt szary, nie „mięsisty” kolor kotletów wskazuje również na dużą ilość wody w kompozycji.

Kotletów nie należy sklejać, jednak aby to sprawdzić, przed zakupem lekko wstrząśnij opakowaniem. Jeśli kotlety w nim grzechoczą, to dobrze. To czy warto kupować półprodukty na wagę to już indywidualna sprawa każdego. Jednak tutaj nadal musisz liczyć się z tym, że nie będziesz znać ani dokładnej daty produkcji produktu, ani jego składu, więc możesz łatwo kupić przeterminowany produkt.

Czy muszę rozmrażać kotlety przed smażeniem?

Niektórzy szefowie kuchni są przekonani, że nie ma potrzeby rozmrażania kotletów przed smażeniem.
Niektórzy szefowie kuchni są pewni, że nie ma potrzeby rozmrażania kotletów przed smażeniem.

Nie ma zgody co do konieczności rozmrażania kotletów przed smażeniem. Niektórzy szefowie kuchni uważają, że należy to zrobić, w przeciwnym razie produkt „wycieknie” podczas procesu gotowania. Inni są skłonni sądzić, że rozmrożone kotlety stracą swój kształt i na pewno przylgną do patelni. Jeszcze inni twierdzą, że całkowite rozmrożenie nie jest konieczne, ale dobrze byłoby, gdyby kotlety przed smażeniem odstawiły na godzinę lub dwie w temperaturze pokojowej. Jednym słowem, tutaj znowu każdy decyduje o sobie.

Kilka sposobów smażenia mrożonych kotletów na patelni

Do smażenia potrzebna będzie patelnia z grubym dnem, najlepiej żeliwna z powłoką nieprzywierającą, a także tłuszcz zwierzęcy lub olej roślinny. Jeśli lubisz gotować na maśle, pamiętaj, że może ono szybko zacząć się przypalać. Dlatego albo dodaj na patelnię trochę bardziej wyrafinowanych warzyw, albo użyj ghee, które nie dymi. Na rozgrzanym oleju można też szybko podsmażyć ząbek czosnku lub gałązkę tymianku – dzięki temu gotowe kotlety zyskają dodatkowy smak i aromat.

Rozgrzej dobrze patelnię z olejem, ostrożnie ułóż kotlety, zachowując między nimi niewielkie odległości. Jeśli na produkcie znajduje się szron, należy go strząsnąć. Nie próbuj smażyć jak największej liczby kotletów na raz. Po pierwsze, ich przewracanie będzie niewygodne, a po drugie, temperatura oleju gwałtownie spadnie i mogą przylgnąć do dna. Kotlety smażymy na dużym ogniu z obu stron na złoty kolor. Nie przykrywaj pokrywką – chcesz, żeby produkt był smażony, a nie duszony.

Po uformowaniu się skórki na kotletach możesz dodać trochę, dosłownie 50100 ml wody, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. W ten sposób kotlety będą dobrze ugotowane na parze, pozostają miękkie i soczyste, ale jeśli zostaną pokryte bułką tartą, może to znacznie wpłynąć na ich wygląd i smak. Drugą opcją jest po prostu przykrycie smażonych z obu stron kotletów pokrywką, zmniejszenie ognia do małego i pozostawienie ich do samodzielnego ugotowania.

Drób mielony zajmuje średnio 812 minut, czerwone mięso – 1520 minut, ryba i warzywa – 1015 minut. W każdym przypadku gotowość kotletów można sprawdzić wykałaczką lub widelcem – wypływający sok powinien być klarowny, a sam produkt po przekrojeniu powinien być lekki i jednorodny. Inną bardzo wygodną opcją sprawdzenia jest włożenie czujnika temperatury w sam środek: temperatura wewnątrz gotowego kotleta powinna wynosić od 65 do 75 ° C.

Nawiasem mówiąc, możesz smażyć kotlety na patelni bez pokrywki. W tym celu obsmaż je na dużym ogniu z jednej strony, przewróć na drugą stronę, zmniejsz ogień i smaż, aż z drugiej utworzy się skórka. A następnie obracaj bardzo często, aby zapewnić równomierne gotowanie i pełną gotowość. Ważna jest tutaj niska temperatura – w przeciwnym razie kotlety nie usmażą się w środku, ale spalą się na zewnątrz.

Jak gotować mrożone kotlety w piekarniku i kuchence mikrofalowej

Jeśli lubisz pieczone potrawy, ugotuj zamrożone kotlety w piekarniku
Jeśli lubisz pieczone potrawy, ugotuj zamrożone kotlety w piekarniku

Jeśli uważasz się za fana pieczonych potraw, ugotuj zamrożone kotlety w piekarniku. Tutaj wszystko jest jeszcze prostsze – półprodukty układamy na natłuszczonej głębokiej blasze do pieczenia lub w naczyniu do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180°200°C, aż będzie gotowe (piekarnik musi być wcześniej nagrzany). W trakcie pieczenia kotlety można odwrócić lub polać sosem.

Kotlety mięsne i drobiowe najczęściej gotuje się w sosie pomidorowym. Możliwości tutaj są po prostu nieograniczone! Przykładowo mąkę smażoną na złoty kolor połączyć z koncentratem pomidorowym lub passatą, dodać zioła do smaku, śmietanę lub bulion, dokładnie wymieszać, powstałym sosem polać kotlety i piec do ugotowania. Lub podsmaż cebulę na patelni, dodaj trochę mąki, soku pomidorowego i przypraw. Kotlety rybne można upiec w białym sosie z mleka lub bulionu, można też użyć sera lub innego sosu do smaku.

Dla jednej osoby lub bardzo małej rodziny możesz szybko ugotować zamrożone kotlety w kuchence mikrofalowej. Bez rozmrażania ułożyć je na talerzu, włączyć opcję pozwalającą produktowi na szybkie rozmrożenie, następnie włączyć pełną moc i gotować około 58 minut. Kotlety można następnie posypać serem lub sosem i lekko grillować dla 2 osób5 minut.

Jak zamrozić domowe kotlety

Każda rodzina ma swój przepis na kotlety – niektórzy dodają chleb lub bułkę tartą, inni dodają saute warzywne lub ostry sos, a jeszcze inni lubią mieszać kilka rodzajów mięs. Po prostu nie ma jednego, prawidłowego przepisu na kotlety! Jest tylko kilka zasad, które pozwalają, aby produkt stał się lepszy i smaczniejszy, a jeśli zdecydujesz się zamrozić domowe kotlety, zdecydowanie warto wziąć je pod uwagę.

Przygotuj kotlety z mięsa mielonego w temperaturze pokojowej, a przed zamrożeniem obtocz je w bułce tartej lub kaszy mannie. Dzięki temu jest mniej prawdopodobne, że przykleją się do jakiejś powierzchni podczas przechowywania.

Nie wkładaj kotletów do zamrażarki w pęczku: wtedy oddzielenie ich od siebie będzie prawie niemożliwe. Weź dowolną płaską powierzchnię, np. tacę lub deskę do krojenia, przykryj folią spożywczą, ostrożnie ułóż półprodukty w jednej warstwie i wstaw do zamrażarki na kilka godzin. Następnie można je umieścić w pojemnikach ze szczelną pokrywką lub w specjalnych workach do zamrożenia. I nie zapomnij podpisać nazwy produktu i daty pakowania, ponieważ po zamrożeniu wszystkie kotlety wyglądają prawie tak samo.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kotlety #mrożone #kotlety mięsnePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja