Grzane wino „Gorący cydr i pikantna mandarynka”

Do przepisu

Grzane wino to idealny zimowy napój, który można pić zarówno w domu, jak i na ulicy. Uczyńmy nasze grzane wino bardziej odświętnym: zamiast wina jako bazę weźmiemy cydr jabłkowy i dodamy do niego słodki symbol Nowego Roku – mandarynki.

Złożoność: łatwo Kalorie: 291,06 kcal/porcję Porcje: 5 Gotowanie: 20 minut Używany: 0,67 g/0,79 g/72,11GotowanieGrzane winoKoktajle alkoholoweDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmUrodzinyNa świątecznym stoleNowy RokPiknikBoże NarodzenieBufetSKŁADNIKI NA 5 PORCJICydr jabłkowy półwytrawny 1 litr2 duże soczyste mandarynki2–3 cm świeżego korzenia imbiru60 g brązowego cukru1 laska cynamonu3–5 pąków goździków1 gwiazdka anyżu4-6 długich lasek cynamonu do dekoracji Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Wytnij skórkę z 1 mandarynki. Laska cynamonu połamać na kilka kawałków. Wyciśnij sok z mandarynek. Obierz i grubo posiekaj imbir.

Krok 2

Do rondla o grubym dnie wlej 200 ml cydru. Dodać cukier, imbir, cynamon, goździki, anyż i skórkę. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu, aż uzyska konsystencję syropu.

Krok 3

Zmniejsz ciepło. Wlać pozostały sok z cydru i mandarynki. Doprowadzić do niskiego wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia. Pozostaw na 10–12 minut. Przelać do kieliszków do grzanego wina. Podawać na ciepło, udekorowane cynamonem.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja