Do przepisu
Grzane wino to idealny zimowy napój, który można pić zarówno w domu, jak i na ulicy. Uczyńmy nasze grzane wino bardziej odświętnym: zamiast wina jako bazę weźmiemy cydr jabłkowy i dodamy do niego słodki symbol Nowego Roku – mandarynki.
Złożoność: łatwo Kalorie: 291,06 kcal/porcję Porcje: 5 Gotowanie: 20 minut Używany: 0,67 g/0,79 g/72,11GotowanieGrzane winoKoktajle alkoholoweDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmUrodzinyNa świątecznym stoleNowy RokPiknikBoże NarodzenieBufetSKŁADNIKI NA 5 PORCJICydr jabłkowy półwytrawny 1 litr2 duże soczyste mandarynki2–3 cm świeżego korzenia imbiru60 g brązowego cukru1 laska cynamonu3–5 pąków goździków1 gwiazdka anyżu4-6 długich lasek cynamonu do dekoracji Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wytnij skórkę z 1 mandarynki. Laska cynamonu połamać na kilka kawałków. Wyciśnij sok z mandarynek. Obierz i grubo posiekaj imbir.
Krok 2
Do rondla o grubym dnie wlej 200 ml cydru. Dodać cukier, imbir, cynamon, goździki, anyż i skórkę. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu, aż uzyska konsystencję syropu.
Krok 3
Zmniejsz ciepło. Wlać pozostały sok z cydru i mandarynki. Doprowadzić do niskiego wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia. Pozostaw na 10–12 minut. Przelać do kieliszków do grzanego wina. Podawać na ciepło, udekorowane cynamonem.