Jak zrobić idealne gnocchi

Jak zrobić idealne gnocchi

Gnocchi – kultowe włoskie danie, które wielu początkujących kucharzy błędnie nazywa gnocchi. Zaawansowani kucharze trochę lekceważą gnocchi. No cóż, kluski i kluski, co tam można zrobić? Ale aby gnocchi były cudownie delikatne i przewiewne, musisz poznać kilka tajemnic. Znana blogerka kulinarna @mariareznor wie.

gnocchignocchignocchi

Problem w tym, że nie da się napisać dokładnego przepisu na gnocchi, ponieważ ziemniaki różnią się wilgotnością i skrobią, a warunki wyjściowe są na ogół inne dla każdego. Będziesz musiał wykonać serię testów, aby zacząć czuć ciasto. Przygotowanie bardzo dobrych gnocchi nie jest zadaniem najłatwiejszym.

Jak zrobić ciasto na gnocchi

Musisz zacząć od wyboru ziemniaków. I w zasadzie na tym możemy zakończyć, ponieważ, drodzy współobywatele, jakoś nie jest w zwyczaju dzielić ziemniaki według odmian: są białe – skrobiowe i fioletowo – woskowe. No to co? Weź skrobiowy (choć nie jest to konieczne, tak jest lepiej). Rzecz w tym, że takie ziemniaki będą wymagały mniej mąki, a to jest klucz do pysznych, puszystych gnocchi.

Większość złych przepisów w Internecie zaleca gotowanie ziemniaków. Nie rób tego! Pamiętacie, że należy unikać dużej wilgotności i dużej ilości mąki, dlatego preferowaną metodą przygotowania ziemniaków na gnocchi jest pieczenie. Połóż ziemniaki na warstwie soli, aby zapobiec ich brązowieniu w miejscu styku z blachą do pieczenia i piecz w temperaturze 230 stopni przez około 45 minut. Szkoda soli, weź małe kawałki folii.

Preferowaną metodą przygotowania ziemniaków na gnocchi jest pieczenie.

Upewnij się, że ziemniaki są dokładnie upieczone i od razu zabierz się do pracy. Tak, jest gorąco, ale oparzenia drugiego stopnia nie są czymś, na czym smakosz się zatrzyma, gdy w grę wchodzi dobry smak. Możesz założyć rękawiczki lateksowe, nie będzie tak gorąco. Jeśli pokroisz i zmiażdżysz ziemniaki, gdy są jeszcze gorące, więcej wody wyparuje, a mniej pozostanie w cieście.

Krążą plotki, że gdzieś w małej, zapomnianej przez Boga włoskiej wiosce, do której nie każdy zapalony podróżnik decyduje się odwiedzić, mieszkają wyjątkowe czarownice i starsi, którzy znają technikę przyrządzania gnocchi bez żółtka. Od siedmiu pokoleń trzymają tę najsubtelniejszą ze sztuk w tajemnicy. Ty i ja raczej nie odniesiemy sukcesu w takiej sztuczce, dlatego radzę nie zaniedbywać żółtka, dzięki temu ciasto będzie bardziej giętkie.

Proporcje mąki do ziemniaków to chyba najbardziej bolesna kwestia, bo po prostu nie da się ich raz na zawsze określić. Wilgotność ziemniaków jest bardzo zróżnicowana, podobnie jak warunki środowiskowe. Najważniejsze: Im mniej mąki dodasz do ziemniaków, tym lepsza będzie ich konsystencja i smak.. Zacznij od proporcji 30 g mąki na 500 g ziemniaków i zobacz co wyjdzie, w razie potrzeby dodaj więcej mąki. Ciasto powinno być dość wilgotne i lekko lepkie po wyjęciu, wystarczy tylko podsypać wszystkie powierzchnie mąką, żeby było łatwiej z nim pracować.

Sekrety robienia gnocchi

Przejdźmy teraz do trików. Jeśli pracujesz z ciastem, nie musisz wyjaśniać, co stanie się z pięknymi gnocchi, jeśli zastosujesz na nich technikę odrzucenia. Zgadza się: w produkcie rozwinie się gluten, a gotowe produkty stracą swoją pyszną lekkość. Dlatego najważniejsze jest, aby nie zagniatać ciasta!

Z ziemniaków wyskrob miąższ, przepuść go przez tłuczek do ugniatania i rozłóż na stolnicy, na wierzch równomiernie wylej lekko ubite żółtko, rozprowadź przez sito dwie trzecie wymaganej ilości mąki. Następnie weź skrobaczkę do ciasta i ruchem tnącym połącz mąkę z ziemniakami, uformuj coś w rodzaju kulki ciasta, lekko je dociśnij, utwórz płaską powierzchnię i posyp pozostałą mąką. Odłóż skrobak na bok i pracuj rękami. Sztuka polega na tym, aby złożyć ciasto i po prostu docisnąć je do góry. A żeby wytworzyć gluten trzeba by je trochę rozciągnąć, unikać ścinania, żeby nie przemęczyć ciasta. Kontynuuj, aż poczujesz, że mąka i ziemniaki się połączyły.

Najważniejszą rzeczą podczas robienia gnocchi jest to, aby nie zagniatać ciasta.

Lekko posyp mąką CZYSTĄ powierzchnię roboczą i ciasto. Pozwól obrabianemu przedmiotowi trochę odpocząć, a następnie odetnij kawałek o grubości 2,5 cm, posyp mąką, a następnie zwiń kiełbasę i pokrój ją w poprzek na kawałki.

Pamiętaj, aby pracować z ciastem na gnocchi na wyjątkowo czystej powierzchni.

Możesz zwinąć gotowe gnocchi na specjalnej rzeczy z rowkami (jeśli z jakiegoś powodu kupiłeś tę bezużyteczną rzecz) lub po prostu zrobić wgłębienia widelcem lub palcami.

Wgłębienia w gnocchi można zrobić na specjalnej desce za pomocą widelca lub docisnąć palcami.

Ugotuj gnocchi we wrzącej, osolonej wodzie (pół minuty po wypłynięciu na powierzchnię). I podawaj z dowolnym sosem, jaki lubisz.

Gnocchi z brązowym masłem i szałwią

  • przygotowane gnocchi z podstawowego przepisu
  • masło – 70 g
  • liście szałwii – 5-8 szt.
  • parmezan, tarty – kilka garści

Na patelnię włóż masło i liście szałwii i podgrzewaj na średnim ogniu, aż masło stanie się brązowawe i będzie miało charakterystyczny orzechowy aromat. Następnie łyżką cedzakową wyjmij gnocchi z wody i wrzuć je na patelnię, łapiąc trochę wody, dzięki temu powstanie gęsty zemulgowany sos. Kąpiel gnocchi w brązowym maśle, delikatnie przewracając je na drugą stronę, uderzając o boki patelni. Gotuj przez około minutę, następnie ostrożnie przełóż na talerze i posyp tartym parmezanem. Podawaj natychmiast.

Gnocchi z masłem chorizo ​​i brokułami gotowanymi na parze

  • przygotowane gnocchi z podstawowego przepisu
  • chorizo ​​– 100 g
  • oliwa z oliwek – 300 g
  • brokuły – 1 średnia główka
  • parmezan – 70 g

Brokuły podzielić na małe różyczki, skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem i gotować na parze, aż będą prawie miękkie.

Zetrzyj parmezan na drobnej tarce. Rozłóż tarty parmezan cienką warstwą na macie silikonowej i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kilka minut. Sera nie należy dopuścić do nadmiernego przysmażenia, wyjmij go z piekarnika, gdy się roztopi i lekko zmieni kolor. Mieszanka stwardnieje, gdy trochę ostygnie. Połam na chipsy o dowolnym kształcie.

Chorizo ​​włóż do blendera, następnie dodaj olej i ponownie zmiksuj. Następnie wlać masę do rondla, podgrzewać na średnim ogniu aż masa nabierze jasnoczerwonego koloru, zdjąć z ognia, odcedzić od grubej zawiesiny.

Na patelnię wlać przecedzony olej, rozgrzać na średnim ogniu, wrzucić gotowe gnocchi i delikatnie przewracając je uderzając o brzeg patelni, smażyć przez minutę. Gnocchi układamy na talerzach, na wierzchu układamy przygotowane różyczki brokułów i chipsy serowe. Podawaj natychmiast.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #makaron #kuchnia włoska #jak gotować #gnocchiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja