Bakłażany są szybkie i smaczne, khatzilim, baba ganoush, bułki i inne wspaniałe dania

Bakłażany są szybkie i smaczne, khatzilim, baba ganoush, bułki i inne wspaniałe dania

Bakłażany są szybkie i smaczne, khatzilim, baba ganoush, bułki i inne wspaniałe dania

Alla Odważna 05 sierpnia 2022 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

Szef kuchni Lara Katsova uwielbia szybko i smacznie gotować bakłażany. W końcu co może być smaczniejszego niż bułki babaganoush, khatzilim lub bakłażany? Jednocześnie Lara zamienia proste domowe dania w prawdziwe arcydzieła. Według szefowej kuchni nauczyła ją tego ukochana babcia Esther Trakhtman, której notes z przepisami pieczołowicie prowadzi. Kilka lat temu Lara Katsova prowadziła restaurację Barkas, a teraz działa samodzielnie i przygotowuje autorskie dania na duże i małe przyjęcia oraz wydarzenia biznesowe. I hojnie udostępnia swoje autorskie przepisy na kanale telegramu „Katzman – Telegram”.

Hatsilim, babaganoush i pikantny bakłażanO czym porozmawiamy w artykule:Pasta z bakłażana Pikantne bułeczki z bakłażana

Bakłażany – ani kuchnia izraelska, ani kuchnia Żydów marokańskich, ani kuchnia Żydów aszkenazyjskich nie jest bez nich nie do pomyślenia. Uwielbiam bakłażany, a teraz powiem Ci, jak je ugotować, żeby i Tobie było szalenie pysznie.

Jeśli goście są już na wyciągnięcie ręki, najprościej jest upiec całe bakłażany w piekarniku lub na grillu. Bakłażany powinny się skurczyć i stać się całkowicie miękkie w środku. Następnie przekrój je na pół, pokrusz na wierzch ser feta, posyp wędzoną papryką, drobno posiekaną kolendrą i polej jogurtem greckim z czosnkiem. Prosto, szybko, ale gwarantuję, że każdy będzie zachwycony. Bakłażany uwielbiają także przyprawy, takie jak kminek i kolendra. Nie bój się, eksperymentuj, obiecuję, że ci się spodoba.

Pasta z bakłażana

Najdelikatniejsze khatzilim możesz przygotować z pieczonych w piekarniku bakłażanów. Jest szczególnie smaczny, jeśli czuć dym, dlatego grillując kebaby na daczy, piecz 3-4 bakłażany jednocześnie, owinąwszy je folią i przekłuwając w kilku miejscach.

Aby przygotować najdelikatniejszy hatzilim, odłóż blender na bok i użyj noża
Aby przygotować najdelikatniejszy hatzilim, odłóż blender na bok i użyj noża

Gdy bakłażany są jeszcze ciepłe, obierz je, umieść na durszlaku i powieś nad miską, aby odsączyć nadmiar płynu. Następnie na deskę wykładamy miąższ z bakłażana i zaczynamy go siekać ciężkim nożem, stopniowo dodając ząbek czosnku, sól i kilka łyżek majonezu. Kiedy masa stanie się mniej więcej jednorodna, hatzilim będzie gotowy. Ale nie spiesz się, aby zjeść go od razu, włóż go do lodówki na co najmniej dwie godziny, aby wszystkie składniki, jak w urzędzie stanu cywilnego, odpowiednio się połączyły.

Jeśli zamiast majonezu dodasz do bakłażana pastę sezamową – tahini, otrzymasz kolejną klasyczną izraelską przystawkę – baba ganoush. Tahini należy dokładnie wymieszać z wodą, wycisnąć sok z cytryny (weź 1/3 cytryny, aby nie była zbyt kwaśna), rozcieńczyć wodą do konsystencji płynnej śmietany i powstały sos doprawić posiekanymi bakłażanami, dodając zmiażdżony czosnek i posiekana natka pietruszki lub kolendry.

Babagansh - delikatny posiekany bakłażan z sokiem z cytryny i tahini
Babagansh – delikatny posiekany bakłażan z sokiem z cytryny i tahini

Opierając się na przepisie na khatsilim, możesz fantazjować, ile chcesz. Na przykład przygotuj ten krem. Bakłażany upiec i doprawić jogurtem naturalnym wymieszanym z musztardą Dijon, czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą i czarnym pieprzem. I odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. To też okaże się po prostu ogniem! I pamiętaj, aby podawać ciepły podpłomyk lub pitę z khitzilim, babaganoush i dowolnym innym smarowidłem z bakłażana. To jest po prostu niesamowicie pyszne.

Pikantny bakłażan

Oto kolejny przepis, który z pewnością zrobi z Ciebie arcydzieło – pikantne bakłażany. Bakłażany przekrój wzdłuż na pół, a każdą część na kolejne 3-4 części. Lekko posolić, skropić oliwą, posypać słodką papryką i dokładnie wymieszać rękoma. Następnie ułóż bakłażany w równych rzędach na blasze do pieczenia (lepiej przykryć ją papierem do pieczenia) i włóż do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 30–35 minut.

Jeśli pozostawisz marynowane bakłażany na noc w lodówce, staną się jeszcze smaczniejsze.
Jeśli pozostawisz marynowane bakłażany na noc w lodówce, staną się jeszcze smaczniejsze.

Ogólnie polecam pieczenie bakłażanów w piekarniku do każdego dania. To warzywo uwielbia olej i chłonie go jak gąbka podczas smażenia. Okazuje się, że jest szalenie tłusty. Dlatego kroimy bakłażana w kostkę, pierścienie, języki, według potrzeb zgodnie z przepisem i wysyłamy do dobrze nagrzanego piekarnika. A potem zrobimy z nim, co chcemy. Ale wróćmy do naszych pikantnych bakłażanów. W czasie pieczenia jest tylko czas na przygotowanie marynaty. Lepiej dla niego natychmiast wziąć dużą miskę. Czosnek i papryczkę chili pokrój w cienkie płatki na olej roślinny (jeśli lubisz ostrzejsze, razem z nasionami), dodaj posiekaną kolendrę i 1-1,5 łyżki octu jabłkowego. Posolić odpowiednio. Prosto z piekarnika przełóż gotowe bakłażany na gorąco do marynaty i dokładnie wymieszaj. Pozostawić na pół godziny i ponownie wymieszać. Poczekaj kolejne 30 minut i gotowe. Ale jeśli zbierzesz siłę woli i pozwolisz bakłażanowi odpowiednio się zaparzyć, na przykład zostawisz go na noc, wtedy wynik będzie całkowicie śmieciowy. Zazdroszczę tym, którzy jeszcze ich nie próbowali.

Roladki z bakłażana to ulubiona i bardzo uniwersalna przekąska, skład nadzienia zależy od Twojej wyobraźni
Roladki z bakłażana to ulubiona i bardzo różnorodna przekąska, skład nadzienia zależy od Twojej wyobraźni

Roladki z bakłażana

Kolejną ulubioną i bardzo wszechstronną przekąską wszystkich są bułki z bakłażanem. Długie bakłażany pokroić w cienkie plasterki i posmarowane oliwą z oliwek upiec w piekarniku. Na farsz zmieszaj ser feta z serkiem śmietankowym lub weź najgrubszy twarożek, wyciśnij czosnek, dodaj posiekaną bazylię, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj. Na schłodzonym bakłażanie ułożyć masę twarogową, plaster pomidora i zawinąć w rulon. Jeśli zamiast bazylii i pomidorów nadzienie twarogowe wypełnimy kolendrą, adżyką, solą swańską i orzechami, otrzymamy bułki po gruzińsku. A jeśli chcesz zrobić opcję całkowicie wegetariańską, to podsmaż cienko pokrojoną cebulę, marchewkę, paprykę, cukinię na oleju roślinnym, dodaj sól i dodaj trochę koreańskiej marchewki przed zdjęciem z ognia. Odcedź na durszlaku, aby odsączyć nadmiar płynu, a następnie zawiń warzywa w plasterek bakłażana i włóż do lodówki na co najmniej dwie godziny. W tym czasie nadzienie odpowiednio się sklei, smaki i aromaty się wymieszają, a bułeczki zachowają swój kształt i wyjdą o wiele smaczniejsze.

Bakłażany to tak satysfakcjonujące warzywa, że ​​można z nich ugotować wszystko. Nawet kotlety. Bakłażany upiec, odcisnąć z nadmiaru płynu, dodać żółtko, bułkę tartą lub kaszę mannę, więcej ziół, ulubione przyprawy, odrobinę sera feta, uformować kotlety i smażyć na bardzo gorącej patelni z dużą ilością oleju. A otrzymasz bardzo smaczne wegetariańskie (a jeśli nie dodasz sera, to wegańskie) kotlety.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #bakłażanPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Ty7 sierpnia 2022 r

Świetny wybór!

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja