Do przepisu
Cóż za piękny zielony kolor – prawdziwy znak wiosny. Zupę przygotowuje się szybko i łatwo. Świetnie komponuje się z grzankami z bagietki zapiekanymi w piekarniku z serem.
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 30 minutMikserGotowanieKolacjaŻurekSałatkaZupaŻurekWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJI1 duża główka sałaty rzymskiej lub 2 mniejsze2 średnie ziemniaki300 g mrożonego zielonego groszku1 duża cebula200 g gęstej śmietanki1 łyżka. l. oliwa z oliwek i masłosól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Ziemniaki i cebulę obieramy i drobno siekamy. Smaż cebulę w rondlu o grubym dnie z mieszanką masła i oliwy z oliwek, aż uzyska jasnozłoty kolor, około 5 minut.
Krok 2
Włóż ziemniaki, zalej 800 ml wrzącej wody, ponownie zagotuj, dodaj sól i pieprz, gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 3
Dodać groszek, gotować 3 minuty. Dodać porwaną rzymską rzymską, zatopić w bulionie i pozostawić do więdnięcia, 2-3 minuty.
Krok 4
Wlać śmietanę, lekko podgrzać (nie gotować!). Zmiksuj na gładką masę i podawaj.