Do przepisu
Kremową zupę dyniową przygotowuje się niemal wszędzie – od Azji po Europę i od Australii po Amerykę. Jasny, aromatyczny zupa-krem dyniowy idealnie sprawdzi się na wielkopostny lunch lub kolację. Jeśli nie pościsz lub jesteś ścisłym wegetarianinem, możesz dodać do zupy kremowej odrobinę śmietanki.
Złożoność: łatwo Kalorie: 195,72 kcal/porcję Porcje: 2 Używany: 3,58 g/9,12 g/28,78MikserPiekarnikGotowaniePieczenieKolacjaKolacjaDrugie danieŻurekZupaŻurekWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSzybkoSKŁADNIKI NA 2 PORCJEobrana dynia – 600 gcebula – 40 gmarchewka – 110 gświeży tymianek – 4 golej roślinny – 30 mlwoda – 2 lziemniaki – 200 gmiód – 30 gsól – 10 gzielona bazylia – 1 g na porcjęOliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 2 ml na porcję Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obraną dynię pokroić na równe kawałki, zawinąć w folię i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C na 40 minut.
Krok 2
Cebulę i marchewkę pokroić w dowolny kształt i podsmażyć z tymiankiem w rondlu na oleju roślinnym.
Krok 3
Na patelnię dodaj wodę i pokrojone ziemniaki i gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać dynię, miód i sól.
Krok 4
Zupę zmiksuj w blenderze i przecedź przez drobne sito.
Krok 5
Podczas serwowania udekorować bazylią i skropić oliwą z oliwek.
PRZY OKAZJI
Przepisu dostarczył Evgeny Bykadorov, szef kuchni marki restauracji Easy Pub.