Nadziewane pomidory na zimę
Do przepisu
Pyszne, pikantne, z pikantnym posmakiem – to wszystko faszerowane pomidory na zimę. Jako nadzienie sugerujemy użycie czosnku i pietruszki. Takie pomidory będą nie tylko przyjemnym dodatkiem do wielu potraw, ale także panaceum na choroby sezonowe. Przygotuj się zdrowo i zachowaj zdrowie przez całą zimę!
Złożoność: łatwo Kalorie: 36,76 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 25 minut Używany: 1,50 g/0,23 g/7,50KonserwowanieMarynowaniePustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJE1 kg pomidorów 1 pęczek pietruszki 15 ząbków czosnkuNa marynatę:2 łyżki l. sól 1,5 łyżki. l. miód 1 litr wody Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
W przypadku nadziewanych pomidorów na zimę przygotuj dwulitrowe słoiki. Obierz i drobno posiekaj czosnek. Drobno posiekaj liście pietruszki. Wymieszaj czosnek z pietruszką.
Krok 2
Pomidory umyć w zimnej wodzie, osuszyć i odciąć wierzchołki. Za pomocą łyżeczki wydrąż część miąższu. Włóż mieszaninę pietruszki i czosnku do zagłębienia.
Krok 3
Nadziewane pomidory układamy szczelnie w wysterylizowanych słoikach. Pomidory zalej wrzącą wodą i odstaw na 10 minut, przykrywając słoiki metalowymi pokrywkami.
Krok 4
Do rondla wlać wodę, dodać sól i miód, podpalić i doprowadzić do wrzenia. Ponownie napełnij pomidory solanką i zamknij słoiki pokrywkami. Odwróć słoiki, zawiń je i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
UWAGA DO GOSPODARKI
W przepisie na faszerowane pomidory na zimę miód zastępuje cukier. Istnieją jednak miody o wyraźnym smaku (na przykład gryczany, propolis, kasztanowy). Potrafią nadać charakterystyczny smak całemu preparatowi. Miej to na uwadze i wybieraj miód według własnego gustu.
PRZY OKAZJI
Do marynaty nadziewanych pomidorów można użyć dowolnego miodu: płynnego, gęstego, świeżego lub zeszłorocznego. Nie ma też znaczenia, czy bierzesz miód kwiatowy, czy np. lipowy, kasztanowy itp.