Marynowane zielone pomidory z papryką i czosnkiem
Do przepisu
Marynowane zielone pomidory z papryką i czosnkiem to bardzo ekstrawagancka przystawka. Przynajmniej z wyglądu. Po pierwsze, do tego przygotowania używa się niedojrzałych pomidorów. Po drugie, każdy pomidor jest cięty, a do nacięcia wkładany jest kawałek pieprzu i czosnku. Okazuje się bardzo efektownie i niesamowicie smacznie!
Złożoność: łatwo Kalorie: 45,74 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 25 minut Używany: 2,32 g/0,33 g/9,86KonserwowaniePustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1,5 kg zielonych pomidorów 20-25 ząbków czosnku 1-2 słodkiej paprykiNa marynatę:1,5 litra wody 3 łyżki. l. sól 3 łyżeczki Esencja octowa 70% Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wysterylizowany trzylitrowy słoik na marynowane zielone pomidory z papryką i czosnkiem. Dokładnie opłucz pomidory w zimnej wodzie.
Krok 2
Obierz czosnek. Z papryki usuń łodygę i nasiona, pokrój ją w paski o wymiarach 10×5 mm. Pomidory przekrój lekko w poprzek, włóż ząbek czosnku i kawałek słodkiej papryki.
Krok 3
Przygotuj marynatę. Zagotuj wodę, dodaj sól i poczekaj, aż całkowicie się rozpuści. Zalej pomidory marynatą, dodaj esencję octową.
Krok 4
Puszkę pomidorów wkładamy do dużego rondla wypełnionego gorącą wodą tak, aby woda sięgała do ramion puszki. Sterylizować przez 20 minut. Przykryj słoik pokrywką i ostudź.
UWAGA DO GOSPODARKI
Zielonych pomidorów nie należy jeść na surowo. Niedojrzałe warzywo zawiera substancję solaninę, która jest trująca dla ludzi. Jednak marynowane zielone pomidory nie są niebezpieczne – ocet niszczy solaninę i zielony pomidor staje się jadalny.
PRZY OKAZJI
Zielone pomidory, podobnie jak dojrzałe, są bardzo bogate w witaminę C. Ale inne zawarte w nich witaminy i składniki odżywcze nie osiągnęły jeszcze maksimum.