Ogórki kiszone na zimno
Do przepisu
Prawdziwy symbol lata – chrupiące, lekko solone ogórki! Przygotuj lekko solone ogórki na zimno i podawaj je z młodymi ziemniakami – a Ty i Twoi bliscy będziecie szczęśliwi! Gdy zje pierwszą porcję, można ponownie dosolić i tak w nieskończoność, aż do końca lata i pojawienia się w ogrodzie lub w sprzedaży prawdziwych ogórków mielonych. Istotnym szczegółem jest to, że przez pierwsze dni pozostają lekko solone, a stopień solenia zmienia się z każdym dniem: po dwóch dniach ogórki mają delikatny, niemal świeży smak, po trzech osiągają najlepszą, średnio słoną, a po tygodniu są już dobrze wysmażone – naprawdę stają się słone i aż proszą się o dodanie ich do winegretu.
Złożoność: łatwo Kalorie: 43,99 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 26 godz Używany: 1,85 g/0,24 g/8,82KolacjaKolacjaPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJIogórki 2 kgKoperek 3 gałęzieLiście chrzanu 2 szt.Liście wiśni lub porzeczki 5 szt.Czosnek 3 goździkiCzarne ziarna pieprzu 7 szt.Dla solanki na 1 litr wody:Sól 2 łyżkiCukier 1 łyżka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki do przygotowania ogórków kiszonych na zimno. Ogórki dokładnie opłucz i namocz w zimnej wodzie na 2-3 godziny wcześniej. Opłucz także koperek, chrzan i liście wiśni i osusz ręcznikiem. Czosnek pokroić na 2-3 części.
Ogórki kiszone na zimno ()
Krok 2
Przygotuj zimną solankę: do rondla wlej odpowiednią ilość zimnej, przegotowanej wody, dodaj sól i cukier zgodnie z przepisem. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia.
Ogórki kiszone na zimno ()
Krok 3
Na dnie emaliowanego garnka lub trzylitrowego słoika umieść jeden liść chrzanu, wszystkie liście wiśni i kilka gałązek koperku. Dodaj połowę posiekanego czosnku.
Ogórki kiszone na zimno ()
Krok 4
Przygotowanym ogórkom odetnij końcówki i ułóż je warstwami na patelni lub słoiku, tak aby pojemnik był wypełniony w ponad połowie. Posyp warstwy warzyw posiekanym czosnkiem i ziarnami czarnego pieprzu.
Ogórki kiszone na zimno ()
Krok 5
Zimną solankę wlać do pojemnika z ogórkami i ziołami. Powinno być go wystarczająco dużo, aby całkowicie zakryć wszystkie owoce. Na wierzchu ułóż drugi liść chrzanu i pozostałe liście wiśni.
Ogórki kiszone na zimno ()
Krok 6
Na patelnię włóż talerz i dociśnij go tak, aby ogórki nie pływały. Przykryj pokrywką lub ręcznikiem i pozostaw w temperaturze pokojowej na 1 dzień. Ogórki będą na wpół osolone i gotowe do spożycia. Pełna gotowość nastąpi drugiego dnia. Przechowuj je w lodówce.
Ogórki kiszone na zimno ()
UWAGA DO GOSPODARKI
Do marynowania wybieraj tylko ogórki mielone, małe. Ogórki będą pachnące, jeśli do solanki dodasz nie tylko koperek, ale także jego parasole, a także mieszankę liści porzeczki, wiśni, malin i chrzanu. Chrzan między innymi dezynfekuje solankę i zapobiega jej kwaśnieniu.
PRZY OKAZJI
W dawnych czasach istniały specjalne odmiany ogórków do marynowania, na przykład Nezhin lub Lukhovitsky. Obecnie w tym celu hoduje się hybrydy ogórków. Można je rozpoznać po wyglądzie: są małe, mają kłujące pryszcze.