Zapierający dech w piersiach Klasyczny Tkemali z dodatkiem Ombalo i Utskho-Suneli

Klasyczny Tkemali z ombalo i utskho-suneli

Klasyczny Tkemali z ombalo i utskho-suneli Do przepisu

Ten wspaniały klasyczny sos tkemali swoją nazwę zawdzięcza jednemu z wielu rodzajów śliwek, chociaż oprócz owoców tych śliwek można dodać do niego tarninę, jeżyny i wiśnie – zyskujesz wiele możliwości na pyszny sos przez cały rok . W zależności od sposobu przygotowania sos może być przeznaczony do bezpośredniego spożycia lub do długotrwałego przechowywania. Najbardziej „bogate w witaminy” tkemali przygotowuje się wiosną, gdy tylko pojawi się śliwka wiśniowa – można ją zastąpić owocami tkemali. Zjedz od razu!

Złożoność: przeciętny Kalorie: 1377,68 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 7,31 g/7,58 g/316,33Kuchnia gruzińskaSos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ2 kg tkemali 3-4 strąki czerwonej papryki lub 5-10 g mielonej 5-6 ząbków czosnku gałązka suszonego, dojrzałego koperku i kolendry 7 g tseretso lub kopru 7 g utskho-suneli 3-5 g ombalo 7 g soli kolendry Stół wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Opłucz śliwki, włóż je do rondla i zalej wodą, aż je zakryje. Do wody włóż suche gałązki koperku i kolendry wraz z nasionami. Doprowadzić do wrzenia, przełożyć na sito i odcedzić.

Krok 2

Do powstałej masy dodaj mieszankę pokruszonych przypraw. Niech się zaparzy. Dodaj sól.

Krok 3

Następnie postaw na małym ogniu i ciągle mieszając, dodając stopniowo wodę, zagotuj sos do konsystencji śmietany. Ostudzić, następnie rozlać do wysterylizowanych butelek. Zamknij szczelnie pokrywkę. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Krok 4

Tkemali podawane jest w sosjerce z drobno posiekanym świeżym koperkiem i kolendrą.

PRZY OKAZJI

Tkemali świetnie komponuje się z młodymi ziemniakami, omletami, kurczakiem, rybą, szaszłykiem – w ogóle do wszystkiego, co jest smażone, uważa się też, że neutralizuje nadmiar tłuszczów i wspomaga ich spalanie. Zimowa wersja tkemali zawiera dojrzałą czerwoną śliwkę wiśniową i suszone przyprawy. Wszystko to gotuje się, wlewa do wysterylizowanych słoików i butelek, napełnia olejem i szczelnie zamyka pokrywką. Przechowuj zimowy sos tkemali w chłodnym, ciemnym miejscu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja