Dżem żurawinowy z jabłkami
Do przepisu
Czerwone jagody i jabłka to najbardziej tradycyjne połączenie produktów kuchni północnej Rosji. Żurawinę lub borówkę brusznicę – obie jagody dojrzewają późnym latem lub wczesną jesienią – zbiera się ręcznie w lesie, nie nadają się do uprawy. Chociaż Amerykanie wyhodowali odmianę jagód zwaną „żurawiną ogrodową”, są to raczej hybrydy borówki brusznicy i żurawiny, duże, gęste jagody, znacznie mniej kwaśne niż nasza dzika żurawina. Jednak nasz dżem żurawinowy z jabłkami można przygotować z dowolnego rodzaju żurawiny, a także z borówki brusznicy. Pamiętaj tylko o uporządkowaniu jagód – w przeciwnym razie najwyraźniej liście i gałązki często pochodzą z lasu i nie będą dobrze wyglądać w dżemie.
Złożoność: łatwo Kalorie: 5278,50 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzina Używany: 7,95 g/5,20 g/1311,90MikserGotowanieKuchnia rosyjskaDeserWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 2 PORCJE600 g mrożonej lub świeżej żurawiny 600 g jabłek Semirenko lub Granny Smith 1,2 kg cukru, najlepiej drobnego 1 laska cynamonu Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Posortuj żurawinę, usuwając łodygi i liście. Posortowane jagody wsypujemy do miski na konfiturę lub szerokiego rondla/rondla z grubym dnem, zalewamy pitną wodą i miksujemy blenderem zanurzeniowym tak, aby pozostały drobne kawałki.
Krok 2
Postaw miskę/patelnię/rondelek na dużym ogniu, zagotuj, dodaj cukier. Gotuj, aż cukier się rozpuści. Gdy tylko się zagotuje, zacznij zbierać pianę. Zmniejsz ogień do średniego. Obierz jabłka i usuń rdzeń. Miąższ pokroić w kostkę o wielkości 1–1,5 cm. Do jabłek dodać żurawinę.
Krok 3
Do jabłek dodaj połamaną laskę cynamonu i gotuj przez 25–30 minut. Usuń kawałki cynamonu. Gorący dżem przełożyć do wysterylizowanych słoików, zamknąć i ostudzić dnem do góry.