Domowy sos curry
Zrobienie sosu curry w domu nie jest zbyt trudne, warto jednak pamiętać, że takie zadanie wymaga wstępnego przygotowania. Będziesz musiał kupić azjatyckie przyprawy i przyprawy, w przeciwnym razie po prostu nie uzyskasz charakterystycznego bogatego smaku. Od razu powiedzmy, że w naszym artykule będziemy mówić o prawdziwych sosach curry, a nie o „uproszczonej wersji”, którą często można znaleźć w Internecie.
O czym porozmawiamy w artykule:Sos curry: skomplikowana historiaJak stosować sos curry Domowy sos curry Kremowy sos curry Sos curry mango Sos curry ananasowy Sos curry z sosem sojowym
Sos curry: skomplikowana historia
Spróbuj zapytać swoich przyjaciół i znajomych, czym jest curry, a jesteśmy pewni, że uzyskasz zupełnie inne odpowiedzi. Niektórzy pamiętają przyprawę w proszku, którą można kupić w każdym sklepie spożywczym. Inne są gorące z kurczakiem, wieprzowiną lub indykiem w pikantnym sosie. Trzeci to gęsta pasta z sosu, którą ponownie można dodać podczas przygotowywania dania mięsnego. Eksperci botaniki wspominają nawet o drzewie curry rosnącym w Indiach. Ale dzisiaj porozmawiamy konkretnie o sosie, który można wykorzystać do serwowania i przygotowywania szerokiej gamy potraw.
Swoją drogą, czy wiecie, że kolebką curry, będącego nieodzowną częścią sosu o tej samej nazwie, wcale nie są Indie, ale Wielka Brytania? To prawda! Faktem jest, że Indie przez długi czas były kolonią brytyjską, dlatego mieszkała tu ogromna liczba Brytyjczyków, głównie wojskowych. Służyły w Indiach przez dziesięciolecia, więc przejęły zwyczaje smakowe miejscowych. Dlatego Brytyjczycy nie wyobrażali sobie już swojej diety bez kurkumy, imbiru, kozieradki i ostrej papryczki chili. Wracając do Anglii, zabrali ze sobą indyjskie przyprawy i podawali je swoim kucharzom, aby mogli przygotować jedzenie, do którego byli przyzwyczajeni. To prawda, że kucharze tak naprawdę nie wiedzieli, jak używać tego egzotycznego jedzenia. Eksperymentowali więc ze wszystkich sił: mielili przyprawy i mieszali je w różnych proporcjach. W wyniku licznych prób i błędów powstał proszek curry o znajomym smaku.
A co z sosami? Ale właśnie je wymyślili kucharze z Indii, Tajlandii, Malezji i Indonezji. Spójrz na mapę świata, a zrozumiesz, że po prostu nie ma jednego przepisu na tak rozległe terytorium! Dlatego sosy curry, przy całej swojej wyrazistej pikantności, różnią się zarówno recepturą, jak i możliwościami zastosowania.
Jak używać sosu curry
Sos curry tradycyjnie gotuje się z ryżem lub makaronem (Shutterstock/FOTODOM)
Ponieważ sos curry jest dzieckiem regionu azjatyckiego, oczywistym jest, że można, a nawet należy go podawać z ryżem i makaronem. Najczęściej przyprawa ta przygotowywana jest bez dodatku produktów pochodzenia zwierzęcego, dlatego jest uwielbiana przez wegetarian, których w Indiach jest pod dostatkiem. Oczywiście ryż można jeść po prostu z warzywami, ale sos curry przenosi jego smak na nowy poziom gastronomiczny. Świetnie komponuje się z nim także gotowany kalafior, brokuły i fasola.
Jeśli zasady wegetariańskie nie są Ci bliskie, wiedz, że sos curry idealnie nadaje się do smażonego mięsa, kurczaka, indyka i ryb. Chcesz zrobić gorący garnek w stylu azjatyckim? Na patelnię ze smażonymi kawałkami mięsa dodać sos curry, rozcieńczyć bulionem, śmietaną lub kwaśną śmietaną i dusić aż do ugotowania. W ten sposób otrzymasz to, o czym mówiliśmy na samym początku artykułu.
Czy można zrobić sos curry w domu? To możliwe, a nawet konieczne: otrzymasz pyszną przyprawę bez zagęszczaczy, barwników i innych sztucznych dodatków, która da przewagę wszystkim sklepowym. To prawda, jest jedno „ale”: właśnie ze względu na swoją „naturalność” domowe sosy curry nie mogą być przechowywane przez długi czas. Ale czy to może powstrzymać prawdziwego smakosza? Oczywiście, że nie! Dlatego jeśli zajdzie taka potrzeba, koniecznie przygotuj sos curry według naszych przepisów i ciesz się doskonałym efektem.
Domowy sos curry
Sos ten najlepiej smakuje na ciepło, jako uzupełnienie ryżu, makaronu, kaszy bulgur, kuskusu. Można w nim podgrzać mięso i od razu podawać. Lub polej nim kawałki wieprzowiny lub kurczaka, ostudź i włóż do lodówki do czasu użycia. Naczynie to można przechowywać od dwóch do trzech dni (przed użyciem należy je podgrzać).
Domowy sos curry (Shutterstock/FOTODOM)
20 minut
6 porcji
Aby przygotować, potrzebujesz:
• przecier pomidorowy z puszki – 500 g
• cebula – 250 g
• papryczka chili – 1 szt.
• korzeń imbiru – 40 g
• mleko kokosowe – 400 ml
• olej roślinny – 70 ml
• curry w proszku – 1 łyżka. l.
• nasiona gorczycy – 1,5 łyżeczki.
• papryka mielona – 1 łyżeczka.
• nasiona kozieradki – 1 łyżeczka.
• kurkuma – 1 łyżeczka.
• sól
1. Posiekaj papryczkę chili wraz z nasionami. Obierz korzeń imbiru i drobno posiekaj. Obierz i posiekaj cebulę.
2. Rozgrzej olej w małym rondlu. Dodać nasiona gorczycy, nasiona kozieradki i curry. Wymieszaj i smaż przez 3 minuty.
3. Dodaj cebulę, papryczkę chili i imbir. Smażyć, mieszając, na średnim ogniu przez 5 minut. Dodać pomidory, kurkumę i mieloną paprykę. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez kolejne 5 minut.
4. Dolać 100 ml pitnej wody i mleka kokosowego. Dodaj sól do smaku. Gotuj sos curry przez 5 minut.
PRZY OKAZJI
Aby nadać sosowi curry świeższą nutę, przed podaniem można dodać posiekaną kolendrę lub pietruszkę.
UWAGA DO GOSPODARKI
Kozieradkę (shamballa) należy podsmażyć: po pierwsze, dzięki temu stanie się bardziej aromatyczna, a po drugie, przestanie być bardzo gorzka.
Kremowy sos curry
Ciepły lub ostry, kremowy sos curry jest idealnym dodatkiem do pieczonego lub gotowanego kurczaka, indyka, kalafiora gotowanego na parze, fasolki szparagowej lub brokułów.
Kremowy sos curry (Wydawnictwo Gastronom LLC)
20 minut
3 porcje
Aby przygotować, potrzebujesz:
• śmietana 20% tłuszczu – 150 ml
• olej roślinny – 40 ml
• masło – 20 g
• pomidory – 250 g
• cebula – 100 g
• korzeń imbiru – 25 g
• korzeń galangi – 20 g
• papryczka chili – 1 szt.
• czosnek – 3 ząbki
• kolendra – 2 gałązki
• curry w proszku – 2 łyżeczki.
• mielona kolendra – 2 łyżeczki.
• mielony kminek – 2 łyżeczki.
• mielony cynamon – 1 łyżeczka.
• mielona kurkuma – 1 łyżeczka.
• sól
1. Rozgrzej mieszaninę oleju i masła na małej patelni na średnim ogniu. Drobno posiekaj cebulę i smaż, aż uzyska ciemnozłoty kolor.
2. Drobno posiekaj galangal, imbir i czosnek. Dodaj do cebuli i smaż przez 2 minuty. Przenieś mieszaninę z patelni do blendera i zmiksuj.
3. Umieść powstałą mieszaninę w rondlu. Dodać curry, cynamon, kolendrę, kminek, kurkumę. Gotuj na małym ogniu, aż mieszanina osiągnie konsystencję pasty.
4. Pomidory przekrój w poprzek, włóż do wrzącej wody na 1 minutę, a następnie obierz. Miąższ umieść w misie blendera. Dodaj papryczkę chili (z nasionami lub bez) i kolendrę. Zmiel na puree.
5. Do mieszanki cebulowej dodać puree i lekko podgrzewać, aż nadmiar soku pomidorowego odparuje. Wlać śmietanę i sól do smaku. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Zmiel blenderem na gładką masę.
PRZY OKAZJI
Galangal jest krewnym imbiru, ma ostry pieprzny smak z lekkimi nutami cytrusowymi i bardzo ciekawym aromatem przypominającym szafran.
UWAGA DO GOSPODARKI
Zamiast świeżych pomidorów można użyć przecierów z puszki lub pomidorów pokrojonych w kostkę.
Sos curry z mango
Dojrzałe, soczyste mango nadaje sosowi curry przyjemne nuty owocowe, które harmonijnie komponują się z mięsami, drobiem, a nawet rybami. To ostatnie wydaje się dziwne, ale dla wielu taki „bukiet” jest zupełnie nieporównywalny.
Sos curry z mango (Shutterstock/FOTODOM)
10 minut
Służy 2
Aby przygotować, potrzebujesz:
• mleko kokosowe – 400 ml
• cebula – 100 g
• czosnek – 3 ząbki
• korzeń imbiru – 20 g
• curry w proszku – 1 łyżeczka.
• kurkuma – 1/2 łyżeczki.
• mielona papryczka chili – 1/2 łyżeczki.
• olej roślinny – 2 łyżki. l.
• miąższ mango – 120 g
1. Drobno posiekaj cebulę, czosnek i korzeń imbiru. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Dodać przygotowane warzywa i smażyć, mieszając, aż uzyskają złoty kolor.
2. Dodać curry, kurkumę i chilli. Podgrzewaj na małym ogniu przez 2 minuty, aby uwolnić aromat przypraw.
3. Wlać mleko kokosowe. Dodaj sól do smaku. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Studzimy i miksujemy blenderem na gładką masę.
4. Miąższ mango zmiel w blenderze na puree. Dodać do ostudzonego sosu i wymieszać.
PRZY OKAZJI
Sos przelać do słoiczka, zamknąć zwykłą pokrywką i przechowywać w lodówce do momentu użycia. Przyprawę przechowywać nie dłużej niż 2 dni.
UWAGA DO GOSPODARKI
Zamiast mleka kokosowego do przygotowania sosu można użyć zwykłej śmietany o zawartości tłuszczu 10–20%.
Sos curry z ananasem
Teksturę tego naturalnego sosu jogurtowego ożywiają małe kawałki ananasa, które nadają pikantny smak, który jest zarówno słodki, jak i orzeźwiający. Najlepszym towarzystwem dla tej przyprawy jest kurczak lub wieprzowina, w tym wieprzowina z grilla.
Sos curry z ananasem
10 minut
Służy 2
Aby przygotować, potrzebujesz:
• jogurt naturalny – 300 ml
• olej roślinny – 30 ml
• szalotka – 100 g
• curry w proszku – 2 łyżeczki.
• mielona kolendra – 1/2 łyżeczki.
• mielona kurkuma – 1 łyżeczka.
• mielona czerwona papryka – 1/3 łyżeczki.
• sok i skórka z 1 limonki
• ananasy w puszkach – 100 g
• sól
1. Bardzo drobno posiekaj szalotkę. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Dodać cebulę i smażyć, mieszając, aż uzyska złoty kolor.
2. Dodaj curry, kolendrę, kurkumę i czerwone chilli w proszku. Podgrzewaj na małym ogniu przez 2 minuty, aby uwolnić aromat przypraw.
3. Zdjąć z ognia i dodać jogurt, sok i skórkę z limonki. Zmiel blenderem na gładką masę. Dodaj sól do smaku.
4. Ananasy pokroić w bardzo małą kostkę. Dodać do sosu i wymieszać.
PRZY OKAZJI
Do sosu używamy szalotki, ponieważ mają delikatniejszy smak niż cebula. Por też się sprawdzi (weź białą część łodygi).
UWAGA DO GOSPODARKI
Przed użyciem połóż ananasy z puszki na ręcznikach papierowych, aby wchłonęły nadmiar syropu.
Sos curry z sosem sojowym
Sosem tym można polewać kawałki smażonej wieprzowiny, indyka lub ryby zaraz po ugotowaniu, podgrzewać przez kilka minut i od razu podawać. Okaże się jasny, pikantny i bardzo pachnący!
Sos curry z sosem sojowym (Wydawnictwo Gastronom LLC)
10 minut
Służy 2
Aby przygotować, potrzebujesz:
• mleko kokosowe – 250 ml
• zielone chili – 1 szt.
• otarta skórka z 1 limonki
• curry w proszku – 1 łyżeczka.
• sos tamaryndowy – 3 łyżki. l.
• sos sojowy – 2 łyżki. l.
• brązowy cukier – 1 łyżka. l.
• olej roślinny – 2 łyżki. l.
• sól
1. Wlej 2 łyżki do woka. l. olej roślinny. Dodaj curry i gotuj przez 1 minutę. Dolewamy w trzech porcjach mleko kokosowe, cały czas mieszając (za każdym razem na powierzchni mleka powinien pojawić się film olejowy).
2. Dodać sos tamaryndowy, sos sojowy i cukier. Posmakuj i jeśli to konieczne, dodaj trochę soli. Dodaj skórkę z limonki i zagotuj.
PRZY OKAZJI
Do tego sosu można również dodać kilka łyżek przygotowanej zielonej pasty curry, aby uzyskać bogatszy smak i gęstszą konsystencję.
UWAGA DO GOSPODARKI
Przygotuj sos w…