Kompot wiśniowy
Do przepisu
Kompot wiśniowy jest dobry dla każdego: zarówno pod względem smaku, jak i korzystnych właściwości. Zwłaszcza jeśli nie zrobisz tego zbyt słodko! Po pierwsze, nasz kompot w zasadzie nie jest gotowany, a jedynie starannie sterylizowany w słoiku. Po drugie, nawet niewielkie zmniejszenie zawartości witamin nie przekreśla ich korzystnego wpływu na układ odpornościowy, funkcjonowanie układu krążenia i hormonalnego. I po trzecie, kompot wiśniowy poprawia trawienie, dlatego pij wywar i jedz owoce z przyjemnością dla duszy i niewątpliwymi korzyściami dla ciała!
Złożoność: łatwo Kalorie: 164,40 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 30 minut Używany: 0,99 g/0,36 g/40,26GotowanieDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 10 PORCJI300 g cukru 900 g wiśni 1 litr wody Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj słoik na kompot wiśniowy. Najpierw należy go dokładnie umyć gorącą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń, następnie opłukać wrzącą wodą i wytrzeć do sucha.
Krok 2
Posortuj jagody na kompot, dobrze spłucz, ułóż na papierowych serwetkach i pozostaw do wyschnięcia. Napełnij słoik wiśniami. Aby jagody leżały jak najściślej, słoikiem należy wstrząsnąć.
Krok 3
Przygotuj syrop na kompot wiśniowy. Aby to zrobić, w rondlu rozcieńczyć cukier wodą, podpalić i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia.
Krok 4
Natychmiast zdejmij rondelek z syropem kompotowym z ognia i bardzo powoli wlej syrop do słoika z wiśniami. Poziom syropu powinien znajdować się 10–15 mm poniżej górnej krawędzi słoika.
Krok 5
W szerokim rondlu zagotuj wodę. Włóż słoik z kompotem i sterylizuj przez 10 minut. Następnie zamknij wysterylizowaną pokrywką i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
PRZYDATNE RADY
Kompot wiśniowy można wzbogacić aromatem, dodając do owoców w słoikach kilka gwiazdek anyżu gwiazdkowatego, laskę cynamonu i kilka pudełek kardamonu.
PRZY OKAZJI
Przed przygotowaniem kompotu wiśniowego należy dokładnie posortować owoce, usuwając zarówno te zbyt miękkie, jak i te uszkodzone, aby uniknąć zepsucia się gotowego produktu w słoikach.