Zachwycający przepis na wiśniowy kompot na zimę, który nie wymaga sterylizacji!

Kompot wiśniowy na zimę bez sterylizacji

Kompot wiśniowy na zimę bez sterylizacji Do przepisu

Kompot wiśniowy, przygotowany na zimę bez sterylizacji, jest doskonale przechowywany, jeśli będziesz przestrzegać wszystkich zasad opisanych szczegółowo w naszym przepisie. Nie ma w tym jednak nic ekstremalnego. Wystarczy dobrze umyć wiśnie, usunąć uszkodzone, wysterylizować słoiki (należy je tylko bardzo ostrożnie przetworzyć!), włożyć do nich owoce i cukier, zalać wrzącą wodą i zwinąć. A także – starannie otulasz go ciepłym kocykiem, jak ukochane dziecko! I to nie tylko zabawny szczegół: proces ten zapewnia długotrwałą obróbkę cieplną, co gwarantuje długotrwałe przechowywanie kompotu wiśniowego bez jakiejkolwiek sterylizacji.

Złożoność: łatwo Kalorie: 104,58 kcal/porcja Porcje: 12 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 24 godziny Używany: 0,33 g/0,21 g/25,48PustyDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 12 PORCJIWiśniowy 500 grGranulowany cukier 250 grWoda 2,5 l1 puszka o pojemności 3 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj słoik na kompot. Dokładnie umyj go sodą oczyszczoną i spłucz. Sterylizuj w dowolny dogodny sposób. Gotuj pokrywkę w wodzie przez pięć minut.

Kompot wiśniowy na zimę bez sterylizacji
Kompot wiśniowy na zimę bez sterylizacji ()

Krok 2

Przygotuj wiśnie. Dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i połóż na ręcznikach papierowych, aby wiśnie wyschły. Sortuj, usuwając uszkodzone owoce.

Kompot wiśniowy na zimę bez sterylizacji
Kompot wiśniowy na zimę bez sterylizacji ()

Krok 3

Do dużego rondla wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. Wiśnie włóż do gorącego, wysterylizowanego słoika. Dodaj cukier. Wlać wrzącą wodę aż do samej góry.

Kompot wiśniowy na zimę bez sterylizacji
Kompot wiśniowy na zimę bez sterylizacji ()

Krok 4

Natychmiast zamknij słoik pokrywką. Następnie weź go za pomocą rękawic kuchennych i delikatnie zwiń na rozłożonym na stole ręczniku, aby cukier się rozpuścił.

Kompot wiśniowy na zimę bez sterylizacji
Kompot wiśniowy na zimę bez sterylizacji ()

Krok 5

Odwróć słoik kompotu wiśniowego na złożonym ręczniku. Przykryj grubym kocem lub dywanikiem. Pozwól kompotowi wiśniowemu całkowicie ostygnąć (może to zająć dzień lub dłużej).

Kompot wiśniowy na zimę bez sterylizacji
Kompot wiśniowy na zimę bez sterylizacji ()

Krok 6

Słoik z kompotem wstawiamy do lodówki lub po prostu w chłodne, ciemne miejsce. Konserwowy kompot wiśniowy z pestkami można przechowywać bez sterylizacji przez około rok.

Kompot wiśniowy na zimę bez sterylizacji
Kompot wiśniowy na zimę bez sterylizacji ()

UWAGA DO GOSPODARKI

Przed podaniem kompot wiśniowy można rozcieńczyć dobrą wodą pitną: dzięki temu napój będzie bardziej orzeźwiający, mniej słodki i oczywiście mniej kaloryczny.

PRZY OKAZJI

Czy można przygotować taki kompot wiśniowy na zimę bez sterylizacji słoików? Nie polecamy tego! Faktem jest, że zgodnie z tym przepisem wiśnie nie są poddawane dokładnej obróbce cieplnej, więc mikroorganizmy, które przetrwają na ściankach niesterylizowanych słoików, mogą zniszczyć przetwory.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja