Kompot z brzoskwiń i jabłek
Do przepisu
Robiliście kiedyś kompot brzoskwiniowo-jabłkowy? Spróbuj: to naprawdę bardzo smaczny i aromatyczny napój! Co więcej, wiemy dokładnie, jak zrobić to poprawnie, więc jesteśmy gotowi podzielić się doskonałym przepisem. I nie ma żadnych komplikacji: po prostu gotujemy owoce w syropie, po prostu rozprowadzamy je w słoikach i po prostu zwijamy. Albo nie zwijaj, ale ostudź i wypij! Nawiasem mówiąc, jeśli na zewnątrz jest bardzo gorąco, lepiej rozcieńczyć kompot z brzoskwiń i jabłek dobrą wodą pitną, a przed podaniem dodać do każdej porcji trochę pokruszonego lodu.
Złożoność: łatwo Kalorie: 146,17 kcal/porcję Porcje: 2 Gotowanie: 40 minut Używany: 0,90 g/0,17 g/36,34GotowanieDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 2 PORCJEcytryna – 1 szt. brzoskwinie – 1 kg, kwaśne jabłka średniej wielkości – 3–4 szt. cukier – 500 g woda do picia – 2,5 l Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj słoiki na kompot. Dokładnie je umyj i wysterylizuj w dowolny dogodny sposób. Umyj również pokrywki, a następnie gotuj przez pięć minut. Pozostaw słoiki i pokrywki do wyschnięcia.
Krok 2
Kompot cytrynowy dokładnie umyj pędzelkiem, aby usunąć woskową warstwę pokrywającą owoce cytrusowe. Za pomocą bardzo ostrego noża usuń skórkę ze wstążek. Wyciśnij sok z cytryny.
Krok 3
Umyj brzoskwinie i jabłka i dobrze osusz papierowymi ręcznikami. Przekroić na połówki, usunąć nasiona. Miąższ brzoskwiń i jabłek pokroić w duże plasterki.
Krok 4
Przełóż jabłka i brzoskwinie na patelnię. Dodać cukier i odstawić na 30 minut. Zalać zimną wodą i postawić na dużym ogniu. Doprowadź do wrzenia, dodaj sok z cytryny i gotuj przez 2 minuty.
Krok 5
Kompot brzoskwiniowo-jabłkowy wlać do przygotowanych słoików za pomocą szerokiego lejka. Uszczelnij pokrywkami. Wyłożyć na podwójnie złożony ręcznik i pozostawić do ostygnięcia.
Krok 6
Kompotu z brzoskwiń i jabłek nie trzeba zwijać, wystarczy go od razu wypić. W takim przypadku przed podaniem należy pozostawić do całkowitego wystygnięcia w formie, a następnie włożyć do lodówki na 30 minut.
PRZYDATNE RADY
Do przygotowania tego kompotu wybierz mocne, ale dojrzałe brzoskwinie i jabłka. Jeśli owoce będą zbyt miękkie, podczas obróbki cieplnej stracą kształt i rozpadną się.
PRZY OKAZJI
Kompot z brzoskwiń i jabłek można uzupełnić jagodami: malinami, truskawkami, czarną lub czerwoną porzeczką. W takim przypadku napój nie tylko nabierze ciekawego smaku, ale także będzie wyglądał jeszcze atrakcyjniej.