Zachwycający kompot z soczystych brzoskwiń i aromatycznych jabłek

Kompot z brzoskwiń i jabłek

Kompot z brzoskwiń i jabłek Do przepisu

Robiliście kiedyś kompot brzoskwiniowo-jabłkowy? Spróbuj: to naprawdę bardzo smaczny i aromatyczny napój! Co więcej, wiemy dokładnie, jak zrobić to poprawnie, więc jesteśmy gotowi podzielić się doskonałym przepisem. I nie ma żadnych komplikacji: po prostu gotujemy owoce w syropie, po prostu rozprowadzamy je w słoikach i po prostu zwijamy. Albo nie zwijaj, ale ostudź i wypij! Nawiasem mówiąc, jeśli na zewnątrz jest bardzo gorąco, lepiej rozcieńczyć kompot z brzoskwiń i jabłek dobrą wodą pitną, a przed podaniem dodać do każdej porcji trochę pokruszonego lodu.

Złożoność: łatwo Kalorie: 146,17 kcal/porcję Porcje: 2 Gotowanie: 40 minut Używany: 0,90 g/0,17 g/36,34GotowanieDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 2 PORCJEcytryna – 1 szt. brzoskwinie – 1 kg, kwaśne jabłka średniej wielkości – 3–4 szt. cukier – 500 g woda do picia – 2,5 l Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj słoiki na kompot. Dokładnie je umyj i wysterylizuj w dowolny dogodny sposób. Umyj również pokrywki, a następnie gotuj przez pięć minut. Pozostaw słoiki i pokrywki do wyschnięcia.

Krok 2

Kompot cytrynowy dokładnie umyj pędzelkiem, aby usunąć woskową warstwę pokrywającą owoce cytrusowe. Za pomocą bardzo ostrego noża usuń skórkę ze wstążek. Wyciśnij sok z cytryny.

Krok 3

Umyj brzoskwinie i jabłka i dobrze osusz papierowymi ręcznikami. Przekroić na połówki, usunąć nasiona. Miąższ brzoskwiń i jabłek pokroić w duże plasterki.

Krok 4

Przełóż jabłka i brzoskwinie na patelnię. Dodać cukier i odstawić na 30 minut. Zalać zimną wodą i postawić na dużym ogniu. Doprowadź do wrzenia, dodaj sok z cytryny i gotuj przez 2 minuty.

Krok 5

Kompot brzoskwiniowo-jabłkowy wlać do przygotowanych słoików za pomocą szerokiego lejka. Uszczelnij pokrywkami. Wyłożyć na podwójnie złożony ręcznik i pozostawić do ostygnięcia.

Krok 6

Kompotu z brzoskwiń i jabłek nie trzeba zwijać, wystarczy go od razu wypić. W takim przypadku przed podaniem należy pozostawić do całkowitego wystygnięcia w formie, a następnie włożyć do lodówki na 30 minut.

PRZYDATNE RADY

Do przygotowania tego kompotu wybierz mocne, ale dojrzałe brzoskwinie i jabłka. Jeśli owoce będą zbyt miękkie, podczas obróbki cieplnej stracą kształt i rozpadną się.

PRZY OKAZJI

Kompot z brzoskwiń i jabłek można uzupełnić jagodami: malinami, truskawkami, czarną lub czerwoną porzeczką. W takim przypadku napój nie tylko nabierze ciekawego smaku, ale także będzie wyglądał jeszcze atrakcyjniej.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja