Zachwycający kompot z agrestu o smaku Mojito

Kompot z agrestu Mojito

Kompot z agrestu Mojito, ZahodnikKompot z agrestu MojitoKompot z agrestu Mojito, ZahodnikKompot z agrestu Mojito Do przepisu

Kompot agrestowy Mojito okazuje się zupełnie nietypowy, lekko pikantny, z lekką nutą limonki i subtelnym aromatem mięty. Jego smak będzie Ci bardzo znajomy, ponieważ przypomina przepis na słynny koktajl o tej samej nazwie. Eksperci twierdzą jednak, że kompot Mojito pod każdym względem przewyższa słynną letnią mieszankę z barowego menu i nie mamy co do tego żadnych wątpliwości. Agrest, cytrusy i mięta to tak wspaniałe połączenie, że każdy napój z nimi stanie się królem stołu. Kompot z agrestu przygotowuje się łatwo i szybko. I możesz się nim cieszyć przez całą zimną część roku – aż do nowych zbiorów tej jagody w lecie.

Złożoność: łatwo Kalorie: 180,45 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 45 minut Używany: 0,62 g/0,15 g/45,86GotowaniePustyDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJIagrest – 3 szklanki cukru – 300 glyme – 0,5 szt. lub cytryna – 3-4 kubki świeża mięta – 5 gałązek Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj jagody na kompot agrestowy Mojito. Agrest opłucz w zimnej wodzie. Umieścić na durszlaku i pozwolić wodzie spłynąć. Odetnij łodygi agrestu.

Krok 2

Przełóż jagody do wysterylizowanego trzylitrowego słoika, dodaj plasterki limonki lub cytryny i gałązki mięty. Zalej wrzącą wodą aż do szyjki słoika i przykryj wysterylizowaną metalową pokrywką, pozostaw na 5 minut.

Krok 3

Wodę ze słoika wlać do rondla, dodać cukier i podpalić, doprowadzić do wrzenia i gotować syrop przez 5 minut. Syropem zalej jagody i natychmiast zakręć pokrywkę.

Krok 4

Odwróć słoik z kompotem na ręcznik i sprawdź, czy pokrywka jest dobrze zamknięta. Zawiń słoik w koc i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Przechowuj kompot Mojito z agrestu w temperaturze pokojowej.

PRZYDATNE RADY

Do kompotu agrestowego Mojito lepiej wybrać jasne jagody – żółte lub zielone. Ciemny agrest też się sprawdzi, ale zabarwi kompot na czerwono.

PRZY OKAZJI

W odróżnieniu od koktajlu alkoholowego, kompot agrestowy Mojito może pić każdy, bez ograniczeń – zarówno dzieci, jak i osoby starsze. Zwolennicy zdrowej diety również docenią ten przepis.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja