Jasne drinki z pierwszymi zieleninami, które sprawią, że lato będzie cudowne
Kto powiedział, że szczaw nadaje się tylko do kapuśniaku, szałwia do gulaszu, a bazylia do caprese? Są równie odpowiednie w napojach i dostrajają receptory do fali witamin. Nawet w kieliszku Margarity można znaleźć coś przydatnego dla siebie.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Przy trawie
- 6 napojów ziołowych
- Domowy syrop ziołowy
- Koktajl „Kwiat Tequili”
- Koktajl z Greenwich Village
- Zabawne smoothie ze szpinakiem
- Miętowy piernik
- Koktajl Margarita z szałwią
Przy trawie
Mięta jest najpopularniejszym ziołem w miksologii ze względu na światową sławę Mojito. Słodkawa świeżość mięty jest bardzo przyjemna i dobrze komponuje się z niemal każdym alkoholem, usuwa „fuzel” tequili i cachaçy oraz podkreśla „cukiernicze” nuty rumu. Bazylia jest obszerna, pobudza receptory, ale jednocześnie jej łagodny smak harmonijnie łączy nuty słodkie, świeże i pikantne. Dotyczy przepisów z sokiem z cytryny, ginem i wermutem. Jest aktywnie wykorzystywany do tworzenia domowych nalewek i peelingów. Szałwia – świeży liść dodaje napojom wyśmienitej gorzko-korzennej nuty; suszonych liści lepiej nie używać: jej aromat natychmiast odsyła do apteki. Szałwia sprawia, że napoje z dodatkiem słodkich cytrusów, jabłek i miodu są mocniejsze i bardziej wytrawne. Tworzy mocne połączenia koktajlowe z geneverem, mezcalem, wódką i polugarem. Estragon/estragon – Aromat jest bardzo trwały i dość ostry, początkowo korzenno-ziołowy, ze słodkim posmakiem. Do koktajli wykorzystuje się świeże liście rozgniecione tłuczkiem lub zagotowany na nich syrop. W przepisach estragon dobrze komponuje się z likierami cytrusowymi i wódką, czekoladą, bazylią i sokiem pomidorowym. Tymianek/Tymianek – klasyczny dodatek do gorącej czarnej herbaty, sprawdzi się także w zimnych napojach. Dobrze komponuje się ze wszystkimi jabłkami (od cydru po Calvados), pomarańczą i truskawkami, ze stopniami lub bez.
6 napojów ziołowych
Domowy syrop ziołowy
Zastąp miętę estragonem w domowym syropie, a skojarzenia ze słynną lemoniadą będą nieuniknione.
Domowy syrop ziołowy
Aby się przygotować, potrzebujesz:
- cukier — 100 gr
- bazylia – 2 duże pęczki
- kolendra – 1 średni pęczek
- mięta – 1 średni pęczek
- liście tymianku – 1 łyżka. l.
- skórka z 1 cytryny
- świeży sok z cytryny – 1 łyżka. l.
Aby przesłać:
- tonik lub napój gazowany
- cytrynowy
- lód
- miód (opcjonalnie)
- mięta do dekoracji
- Syrop zagotować z 500 ml wody z cukrem. Do gorącego syropu dodaj skórkę i sok z cytryny. Fajny.
- Grubo posiekaj wszystkie zioła.
- W szklanej misce wymieszaj syrop z ziołami i odstaw na 24 godziny.
- Syrop przecedzić przez grube sito, grzbietem łyżki wyciskając płyn z ziół.
- Syrop przelej do butelki, zamknij i przechowuj w lodówce. Przed podaniem rozcieńczyć syrop bardzo zimną wodą tonizującą lub wodą gazowaną do smaku (około 1/4 szklanki syropu na 1 szklankę napoju). W razie potrzeby dodaj cytrynę, lód i miód. Udekoruj miętą i podawaj.
Koktajl „Kwiat Tequili”
Z koktajlem „Kwiat Tequili” możesz spotkać zarówno wschody, jak i zachody słońca – jakkolwiek wolisz.
Koktajl „Kwiat Tequili”
Aby przygotować, potrzebujesz:
- srebrna tequila — 50 ml
- likier truskawkowy — 15ml
- świeży sok z limonki — 20 ml
- syrop cukrowy – 15 ml
- bazylia – 3 liście
- truskawki do dekoracji
- W shakerze rozgnieć liście bazylii z sokiem z limonki i syropem. Napełnij shaker kostkami lodu. Dodaj tequilę i likier truskawkowy.
- Zamknąć shaker i potrząsać koktajlem przez 10-15 sekund. Koktajl przecedzić do schłodzonego kieliszka. Udekoruj truskawkami.
Koktajl z Greenwich Village
Koktajl, nazwany na cześć wioski, w miejscu której wyrósł nowojorski Manhattan, dobrze jest przygotować na wsi, gdzie pierwszy szczaw właśnie zazielenił się.
Koktajl z Greenwich Village
Aby przygotować, potrzebujesz:
- wódka — 30 ml
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny — 15ml
- syrop z czarnego bzu — 10ml
- syrop cukrowy — 10ml
- szczaw – 5 liści
- zielone jabłko – 40 g miąższu
- jabłko do dekoracji – 3-4 cienkie plasterki
- W shakerze rozgnieć liście szczawiu i grubo posiekany miąższ zielonego jabłka. Napełnij shaker lodem.
- Dodać wódkę, sok z cytryny, syrop cukrowy i syrop z czarnego bzu. Zamknąć shaker i potrząsać koktajlem przez 10-15 sekund.
- Koktajl przecedzić do schłodzonego kieliszka. Udekoruj brzeg szklanki wachlarzem cienkich plasterków jabłka.
Zabawne smoothie ze szpinakiem
Ten zabawny koktajl szpinakowy to w zasadzie smoothie. Można go przygotować rano na śniadanie lub jako orzeźwienie w upalne popołudnie. Kalorie – minimum, korzyści – maksimum.
Zabawne smoothie ze szpinakiem
Aby przygotować, potrzebujesz:
- szpinak dziecięcy — 100 gr
- banan — 1/2 szt.
- średni ogórek — 1 szt.
- Ogórka obieramy i grubo siekamy. Obierz banana i pokrój go według uznania.
- Usuń twarde łodygi ze szpinaku. Szpinak wrzucić do blendera, dodać 100 ml wody i zmiksować na gładką masę.
- Do blendera włóż banana i ogórka, dodaj kolejne 100 ml wody i ponownie zmiksuj na gładką masę. Przechowuj koktajl w lodówce, aż będzie gotowy do podania.
„Miętowy Piernik”
Koktajl „Miętowy piernik»zwany także imbirem, bo przygotowywany z piwa imbirowego i syropu imbirowego na bazie ginu, rozgrzeje Cię w chłodny, letni wieczór.
„Miętowy Piernik”
Aby przygotować, potrzebujesz:
- gin – 50 ml
- piwo imbirowe — 60ml
- syrop piernikowy„- 20 ml
- sok z cytryny – 20 ml
- mennica – 7 liści
- kruszony lód do smaku
- W wysokiej szklance rozgnieć miętę z syropem.
- Do szklanki wsyp kruszony lód, dodaj gin i sok z cytryny.
- Wymieszaj zawartość łyżką barową i wlej piwo imbirowe po brzegi szklanki.
Koktajl Margarita z szałwią
Do koktajlu Margarita używaj wyłącznie świeżej szałwii; jeśli jej nie masz, zastąp ją tymiankiem.
Koktajl Margarita z szałwią
Aby przygotować, potrzebujesz:
- mezcal — 60ml
- likier pomarańczowy — 15ml
- świeży sok z limonki — 30 ml
- syrop cukrowy — 15ml
- świeża szałwia — 3 liście + do podania
- szczypta suszonych ziół (francuskich lub włoskich)
- gruba sól morska
- koło limonkowe do serwowania
- W shakerze rozgnieć liście szałwii z sokiem z limonki i syropem.
- Napełnij shaker do połowy kostkami lodu, dodaj mezcal, sok z limonki i likier pomarańczowy. Zamknij, potrząśnij koktajlem, 10-15 sekund.
- Sól wymieszać z suszonymi ziołami i wlać do płytkiego spodka. Zanurz brzeg szklanki do margarity w wodzie, następnie umieść szklankę na spodku z solą i obracaj, aby utworzyć solny brzeg.
- Koktajl przelej do szklanki, udekoruj listkiem szałwii i plasterkiem limonki.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #domowe napojePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych