Prosty dżem winogronowy
Do przepisu
Aby zrobić prosty dżem winogronowy z klarownego, gęstego syropu, należy go ugotować w kilku etapach. W ciągu trzech dni należy kilka razy podpalić dżem i doprowadzić go do wrzenia. A sam czas zrobi swoje – syrop stanie się przezroczysty i będzie zawierał jagody winogronowe jeden do jednego. Z zielonych winogron powstanie jasny dżem, z różowych winogron uzyska się przyjemny różowy odcień, a z ciemnych, czarnych dżem będzie równie ciemny i bogaty. W razie potrzeby do dżemu można dodać laskę cynamonu, wanilię, kardamon lub imbir.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 256,50 kcal/porcja Porcje: 12 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 8 godzin Używany: 0,58 g/0,08 g/64,18GotowaniePustySKŁADNIKI NA 12 PORCJI1 kg winogron bez pestek 200 ml wody 600 g cukru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby uzyskać prosty dżem winogronowy, zblanszuj jagody (jeśli winogrona mają grubą skórkę). Wrzucić na minutę do wrzącej wody, następnie odcedzić na durszlaku i włożyć na 1 minutę do zimnej wody. Jeśli winogrona mają cienką skórkę, możesz pominąć ten punkt.
Krok 2
Do rondla lub specjalnej miski na dżem wlać wodę i dodać cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 2-4 minuty. Syrop powinien stać się przezroczysty.
Krok 3
Włóż jagody do syropu, zagotuj i gotuj przez 5 minut na średnim ogniu. Zdejmij rondelek z ognia, przykryj pokrywką i odstaw na 8 godzin (możliwe na całą noc) w temperaturze pokojowej.
Krok 4
Po upływie wskazanego czasu ponownie zagotuj dżem i gotuj przez 5 minut. Przykryj pokrywką i odstaw na ten sam czas.
Krok 5
Przygotuj wysterylizowane słoiki i pokrywki.
Krok 6
Po raz trzeci gotuj dżem winogronowy przez 10 minut. Na tym etapie możesz dodać przyprawy.
Krok 7
Gorący dżem wlać do przygotowanych słoików i zamknąć pokrywki.