Domowy ketchup pomidorowy
Do przepisu
Domowy ketchup pomidorowy to doskonała alternatywa dla kupowanego w sklepie, bo jeśli sam przygotujesz sos, to przynajmniej nie będziesz musiał używać sztucznych dodatków (barwników, zagęszczaczy, konserwantów). Smak produktu będzie bezpośrednio zależał od jakości surowców, czyli samych pomidorów. Najlepiej oczywiście sięgać po owoce sezonowe: dojrzałe, słodkawe, mięsiste. To drugie jest naprawdę ważne, ponieważ bardziej soczyste pomidory dadzą za dużo płynu, a keczup będzie się długo gotował. Jeśli wszystko zrobisz dobrze, otrzymasz wspaniały sos, który doskonale podkreśli smak smażonego mięsa, ziemniaków czy makaronu.
Złożoność: łatwo Kalorie: 31,67 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 1,13 g/0,26 g/6,35Sos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEpomidory – 2,5–3 kg średnia cebula biała – 3 szt. pieprz czarny – 1,5 łyżeczki goździki – 1,5 łyżeczki kolendra – 1,5 łyżeczki cynamon – 1 szt. sól – 2 łyżeczki brązowy cukier – 60-80 g ocet winny czerwony – 100 ml Tabela składników wagi i miary PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki. Pomidory myjemy, następnie ostrym nożem usuwamy spody z łodyg. Miąższ pokroić w plasterki. Obierz i posiekaj cebulę.
Krok 2
Przygotowane pomidory i cebulę włóż do rondla z grubym dnem. Można zalać niewielką ilością wody (dosłownie 2-3 łyżki). Postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zamknij patelnię. Dusić pomidory i cebulę, od czasu do czasu mieszając, przez 40 minut.
Krok 3
Zdejmij patelnię z warzywami z ognia. Zmiel blenderem i przetrzyj przez metalowe sitko do czystego rondla o grubym dnie. Przyprawy ułożyć na kawałku gazy i uformować z niej woreczek (najpierw przełamać laskę cynamonu).
Krok 4
Zawiąż torebkę z przyprawami i włóż ją do wrzącego ketchupu. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Od czasu do czasu mieszaj. Sos pomidorowy powinien zredukować się o połowę i zgęstnieć.
Krok 5
Do ketchupu dodaj sól, cukier i ocet winny. Wymieszaj i ponownie zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 5-10 minut. Wyjmij torebkę z przyprawami.
Krok 6
Przygotowany domowy ketchup pomidorowy wlać do suchych, wysterylizowanych słoików i zwinąć pokrywki. Wyłożyć na podwójnie złożony ręcznik i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Keczup przechowuj w lodówce.
PRZYDATNE RADY
Do domowego ketchupu pomidorowego można dodać także inne przyprawy i zioła. Na przykład, jeśli lubisz pikantny smak, dodaj kilka papryczek chili, z nasionami lub bez, jak wolisz, wraz z pomidorami i cebulą.
PRZY OKAZJI
Domowy ketchup pomidorowy zawiera dużo likopenu, barwnika roślinnego o silnym działaniu przeciwutleniającym. Co ciekawe, po obróbce cieplnej ilość tej substancji nie maleje, a wręcz wzrasta.