Wieprzowina w rękawie: ugotuj mięso w piekarniku. Przydatnie i bez brudzenia rąk

Wieprzowina w rękawie: ugotuj mięso w piekarniku. Przydatnie i bez brudzenia rąk

Wieprzowina w rękawie: ugotuj mięso w piekarniku. Przydatnie i bez brudzenia rąk

Marianna Orlinkowa 25 stycznia 2024 r

Kochamy smaczne i soczyste mięsa. Byłoby też miło, gdyby było przygotowane w taki sposób, aby miało tylko jedną zaletę zdrowotną. A także, żeby nie było zamieszania. I nie było potrzeby zmywać naczyń!!! Będziesz się śmiać, ale jest taki sposób. To pieczenie mięsa w rękawie.

Schab z grzybami w rękawieGulasz wieprzowy w rękawie z miodem i rozmarynemSchab z ziemniakami w rękawieSchab z grzybami w rękawieGulasz wieprzowy w rękawie z miodem i rozmarynem

Co przeczytać w artykule:

  • Dlaczego przydatne i wygodne jest gotowanie mięsa w rękawie?
  • Co w efekcie otrzymamy?
  • Czyli nie ma żadnych wad?
  • Jak to wszystko działa?
  • Jak zmierzyć rękaw do pieczenia?
  • Czy pieczenie mięsa w rękawie jest szkodliwe?
  • Zacznijmy gotować!
  • Węglan wieprzowy w rękawie z miodem i rozmarynem: przepis
  • Wieprzowina z ziemniakami w rękawie: przepis
  • Wieprzowina z grzybami w rękawie: przepis

Dlaczego przydatne i wygodne jest gotowanie mięsa w rękawie?

Najłatwiejszy przepis na mięso w zanadrzu weź kawałek wieprzowiny, natrzyj go solą, włóż do rękawa do pieczenia, zawiąż otwarte końce rękawa, ułóż całą konstrukcję na blasze do pieczenia, blachę do pieczenia włóż do dolnej jednej trzeciej piekarnika nagrzanego do 180 ° C i piecz tzw. „aż do upieczenia”, określając czas w zależności od krojenia i jego wielkości.

Kawałek wieprzowiny w rękawie to bardzo prosty sposób na przygotowanie soczystego, smacznego mięsa. I całkowicie bez wysiłku
Kawałek wieprzowiny w rękawie to bardzo prosty sposób na przygotowanie soczystego, smacznego mięsa. I całkowicie bez wysiłku

Co mamy w rezultacie?

Smak i soczystość wszystko jest na swoim miejscu. Z torebki wydobywa się tylko para, podczas pieczenia wydziela się minimalna ilość płynu, a smak jest dość skoncentrowany. Właściwości dietetyczne: mięso jest gotowane na parze, jakby pieczone, nie ma kontaktu z żadnym dodatkowym tłuszczem, a tłuszcz, który się w nim znajduje, jest przygotowany w sposób jak najbardziej poprawny z punktu widzenia każdego dietetyka. Żadnego zamieszania. Piekarnik i wąż wykonują całą pracę za Ciebie. Dania cóż, będziesz musiał go trochę umyć, ale na pewno nie musisz niczego szorować. Blacha do pieczenia jest prawie czysta, a ścianki piekarnika po prostu w nieskazitelnym stanie.

Czyli nie ma żadnych wad?

Podczas pieczenia wieprzowiny w rękawie wady najczęściej wynikają z czynników, na które nie masz wpływu.

Wieprzowina wypuściła dużo soku, ale samo mięso okazało się suche prawie zawsze oznacza to, że mięso było kilkakrotnie rozmrażane i zamrażane lub zostało napełnione wodą. Bardzo trudno jest ugotować smaczne mięso, z wyjątkiem mięsa mielonego. Rękaw pękł podczas pieczenia, cały płyn wylał się na blachę i uległ spaleniu Możliwe jest oczywiście, że przetniesz folię niezręcznym ruchem, ale najczęściej problem nadal tkwi w pozbawionym skrupułów producencie. Film powinien być z jednej strony dość gęsty, z drugiej pozwolić, aby para stopniowo ulatniała się bez wytwarzania nadmiernego ciśnienia. Wysokiej jakości rękawy do pieczenia mają zwykle mikroskopijne otwory, przez które może wydostawać się para. Taki rękaw nigdy nie pęknie. Jeśli ich nie masz, weź igłę lub wykałaczkę i wykonaj je samodzielnie. Umieszczając torbę na blasze do pieczenia, otwory powinny oczywiście znajdować się na górze.

Jak to wszystko działa?

Rękaw do pieczenia sprzedawany jest zazwyczaj w długim opakowaniu kartonowym. Wewnątrz znajduje się rolka folii dwuwarstwowej, zgrzanej na krawędziach. Do bułki dołączone są specjalne grube klipsy lub proste tasiemki, którymi zabezpieczysz otwarte końce rękawa po wycięciu z rolki kawałka o żądanym rozmiarze i włożeniu do środka przyszłego obiadu. Jeśli jednak je zgubisz (nawet jeśli masz idealny porządek w kuchennych szufladach, te drobiazgi zawsze gdzieś znikają), możesz po prostu odciąć nożyczkami cienką wstążkę z samego rękawa i idealnie zawiązać nią rękaw.

Rękaw do pieczenia wygląda jak rolka folii, którą mierzysz w zależności od wielkości formy i wielkości potrawy. Pamiętaj, aby pozostawić trochę wolnych krawędzi do zawiązania i trochę miejsca na wytworzenie się pary.
Rękaw do pieczenia wygląda jak rolka folii, którą mierzysz w zależności od wielkości formy i wielkości potrawy. Nie zapomnij o pozostawieniu wolnych krawędzi do wiązania i trochę miejsca na wytworzenie się pary.

Czasami nie ma rolki folii, ale osobne torby, które należy zawiązać tylko u góry. Są trochę mniej uniwersalne, bo rolkę docinasz na wymiar, jaki potrzebujesz, a opakowanie jest jakie jest.

Jak zmierzyć rękaw do pieczenia?

Kawałek rękawa do pieczenia powinien być na tyle duży, aby:

a) wszystkie niezbędne produkty pasują;

b) było miejsce na uformowanie się pary;

c) pozostały wolne krawędzie do zawiązania po 9–10 cm z każdej strony.

Czy pieczenie mięsa w rękawie jest szkodliwe?

Krótka odpowiedź: nie, to nie jest szkodliwe. Dłużej: Materiał używany do produkcji folii do pieczenia nazywa się modyfikowanym politereftalanem etylenu (PET) lub glikolem poli(tereftalanu etylenu). Jest dopuszczony do kontaktu z żywnością, a nawet bezpośrednio z organizmem człowieka. PET jest biologicznie obojętny to znaczy, że nawet jeśli przeżujesz i połkniesz kawałek takiej folii, nie wyrządzi ci to krzywdy. Ten rodzaj plastiku jest zatwierdzony przez wszelkiego rodzaju organizacje monitorujące bezpieczeństwo żywności na całym świecie, więc przynajmniej o to nie musisz się martwić, innych mamy dość.

Jeśli Twoje pyszne mięso zetknie się z folią rękawa, nie ma się czym martwić. To całkowicie nieszkodliwe
Jeśli Twoje pyszne mięso zetknie się z folią rękawa, nie ma się czym martwić. To całkowicie nieszkodliwe

Co więcej, materiał rękawa do pieczenia w dużym stopniu nadaje się do recyklingu i można go łatwo poddać recyklingowi. Na każdym pudełku z rękawami do pieczenia znajduje się ikona symbol recyklingu z numerem jeden. Jeśli więc po użyciu ostrożnie wrzucisz rękaw do plastikowego pojemnika, być może pewnego dnia kupisz sobie przytulny polarowy kocyk wykonany częściowo z niego.

Zacznijmy gotować!

Obiecaliśmy, że nie będzie żadnego zamieszania. A przygotowanie glazury sojowo-miodowej i umieszczenie gałązki rozmarynu na kawałku mięsa będzie uważane za rozpieszczanie prawdziwego smakosza. I niech twoje mięso w rękawie zdobędzie aplauz zjadaczy i tak będzie, nie mamy wątpliwości!

A to nie wszystko! Instrukcję krok po kroku pieczenia wieprzowiny w rękawie w piekarniku można przeczytać tutaj. (Spoiler: można to zrobić także bez piekarnika. Podpowiadamy, jak to zrobić.)

Gulasz wieprzowy w rękawie z miodem i rozmarynem

Gulasz wieprzowy w rękawie z miodem i rozmarynem
Gulasz wieprzowy w rękawie z miodem i rozmarynem

Jeśli zdecydujesz się upiec karbonat w rękawie, lepiej ugotować go nie w kawałkach, ale w całości. Ułożyć tłuszczem węglanowym do góry stopi się i stopniowo nasyci suchy filet.

4–6 porcji

  • 1 kg pulpy karbonowej z tłuszczem w jednym kawałku lub 1,2 kg z kością
  • 6 ząbków czosnku, 30 g
  • 3–4 gałązki rozmarynu, 15 g
  • 2 łyżki l. miód, 30 g
  • 1 łyżka. l. sos sojowy, 15 g
  • sól
  • mieszanka świeżo zmielonego pieprzu
  1. Kawałek mięsa pokroić w poprzek co 2 cm tłuszczu. Mięso nacieramy ze wszystkich stron solą i pieprzem.
  2. Czosnek rozgniatamy na płasko ostrzem noża i obieramy, nie kroimy. Pamiętaj o rozmarynie w Twoich rękach. Wymieszaj miód z sosem sojowym i pieprzem.
  3. Rozgrzej piekarnik do 190°C w trybie „góra-dół”, bez konwekcji. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia (na wszelki wypadek). Przygotuj rękaw do pieczenia: odwiń folię z bułki na długość kawałka mięsa + kolejne 18–20 cm, po 9–10 cm z każdej strony, aby zabezpieczyć klipsami.
  4. Chwyć jedną krawędź torby za pomocą klipsa. Do torebki włóż 1 gałązkę rozmarynu, następnie mięso, na mięso połóż ząbki czosnku i resztę rozmarynu. Zabezpiecz otwartą krawędź drugim klipsem.
  5. Umieść torebkę na przygotowanej blasze do pieczenia tak, aby strona torebki z małymi dziurkami znajdowała się na górze, w przeciwnym razie para spowoduje pęknięcie torebki. Jeśli nie ma dziur, wykonaj je samodzielnie za pomocą igły lub wykałaczki.
  6. Umieść blachę do pieczenia na środku piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 160°C, piec 40 minut w przypadku filetu i 1 godzinę w przypadku mięsa z kością.
  7. Wyjmij wieprzowinę z rękawami na blasze do pieczenia z piekarnika. Bardzo ostrożnie, aby nie poparzyć się parą, przecinamy torebkę od góry do środka i rozsuwamy brzegi. Za pomocą pędzla do ciasta posmaruj mięso mieszanką miodowo-sojową. Mięso włóż ponownie do piekarnika na 10 minut. W tym czasie ciasto zakończy pieczenie i utworzy się złotobrązowa skórka. Przed pokrojeniem odstaw mięso na 7-10 minut.

Schab z ziemniakami w rękawie

Schab z ziemniakami w rękawie
Schab z ziemniakami w rękawie

Dzięki tej metodzie pieczenia uzyskasz idealny gulasz z soczystymi kawałkami mięsa i ziemniakami całkowicie nasączonymi sokiem mięsnym. Aby doprowadzić to danie do perfekcji, lepiej usmażyć cebulę osobno na patelni.

4–6 porcji

  • 500 g pulpy wieprzowej
  • 4–5 ziemniaków, 500 g
  • 2 duże cebule, 300–350 g
  • 2 łyżki l. olej roślinny
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • natka pietruszki do podania, opcjonalnie
  1. Mięso pokroić na kawałki o wielkości 2,5–3 cm, doprawić solą i pieprzem ze wszystkich stron. Obierz cebulę i pokrój w średnie półpierścienie.
  2. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu, dodaj cebulę, sól i smaż, od czasu do czasu mieszając, przez 10 minut.
  3. W czasie smażenia cebuli obierz ziemniaki i pokrój je w plastry o grubości 1,5 cm, posolić i popieprzyć.
  4. Rozgrzej piekarnik do 170°C w trybie „góra-dół”, bez konwekcji. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia (na wszelki wypadek). Przygotuj rękaw do pieczenia: odwiń z rolki około 50 cm folii.
  5. Chwyć jedną krawędź torby za pomocą klipsa. Umieść torebkę na przygotowanej blasze do pieczenia tak, aby strona torebki z małymi dziurkami znajdowała się na górze, w przeciwnym razie para spowoduje pęknięcie torebki. Jeśli nie ma dziur, wykonaj je samodzielnie za pomocą igły lub wykałaczki.
  6. Do worka włożyć ziemniaki, na to wieprzowinę, na wierzch podsmażoną cebulę. Zabezpiecz otwartą krawędź drugim klipsem. Umieść blachę do pieczenia na środku piekarnika i piecz przez 40 minut. Otwórz opakowanie bardzo ostrożnie wewnątrz gorąca para. W razie potrzeby posyp mięso natką pietruszki.

Uwaga dla gospodyni

Danie to można przygotować z dodatkiem różnych przypraw. i nabierze nowego, ciekawego smaku. Spróbuj na przykład użyć khmeli-suneli raz po raz curry w proszku i trzeci mieszanka ziół prowansalskich.

Schab z grzybami w rękawie

Schab z grzybami w rękawie
Schab z grzybami w rękawie

Nawet najbardziej nudne grzyby ugotowane z wieprzowiną w rękawie nabierają absolutnie wspaniałego smaku. A jeśli masz w zamrażarce kilka borowików, zebranych latem, możesz uznać, że urządzasz ucztę!

4–6 porcji

  • 500 g pulpy z karkówki
  • 400–500 g pieczarek
  • 6 ząbków czosnku, 30 g
  • 2–3 łyżki. l. oliwa z oliwek, 30–45 g
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Mięso pokroić na 3-4 cm kawałki, dodać sól i pieprz. Zmiażdżyć, obrać i posiekać czosnek, zalać 1 łyżką. l. oliwę i wymieszać z mięsem.
  2. Pieczarki wytrzyj ręcznikiem papierowym, odnóża pokrój w koła, a kapelusze przekrój na pół lub na ćwiartki.
  3. Rozgrzej piekarnik do 190°C w trybie „góra-dół”, bez konwekcji. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia (na wszelki wypadek). Przygotuj rękaw do pieczenia: odwiń z rolki około 50 cm folii.
  4. Chwyć jedną krawędź torby za pomocą klipsa. Włóż mięso i grzyby do worka. Zabezpiecz otwartą krawędź drugim klipsem.
  5. Umieść torebkę na przygotowanej blasze do pieczenia tak, aby strona torebki z małymi dziurkami znajdowała się na górze, w przeciwnym razie para spowoduje pęknięcie torebki. Jeśli nie ma dziur, wykonaj je samodzielnie za pomocą igły lub wykałaczki.
  6. Umieść blachę do pieczenia na środku piekarnika i piecz przez 40 minut. Otwórz opakowanie bardzo ostrożnie W środku gorąca para!

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #wieprzowina #wieprzowina pieczona #wieprzowina w piekarniku #wieprzowina w rękawiePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Już…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja