Wiciokrzew, korzyści i jak przygotować pyszną czerwcową jagodę

Wiciokrzew, korzyści i jak przygotować pyszną czerwcową jagodę

Wiciokrzew, korzyści i jak przygotować pyszną czerwcową jagodę

Olga Zacharowa 14 czerwca 2023 r5,00 (7)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział8Komentarz

Dla wielu jagoda wiciokrzewu nie jest tak rozpoznawalna i znana jak maliny czy truskawki. I na próżno! Wiciokrzew jest taki zdrowy i wyjątkowy. Teraz jest sezon żniw. Pospiesz się, aby zjeść do syta wiciokrzew i przygotować kilka dań – udostępnimy Ci przepisy.

Wiciokrzew, korzyści i jak przygotować pyszną czerwcową jagodę

Słowo „wiciokrzew” narodził się na Białorusi i oznaczał „roślinę o mocnych żyłkach”: z twardych jak kość gałęzi tej rośliny robiono niegdyś bicze, wyciory, gwoździe do butów i czółenka tkackie. Wszystkie gatunki jadalne mają jagody o podłużnym kształcie, ciemnoniebieskie, prawie czarne z niebieskawym odcieniem.

Wiciokrzew smakuje trochę jak jagody – jest słodko-kwaśny (często bardziej kwaśny niż słodki). Najważniejsze są jednak zalety wiciokrzewu. Pod względem ilości witaminy C jagoda ta nie ustępuje cytrynie, a pod względem niektórych makro- i mikroelementów nie ma sobie równych.

  • Owoce wiciokrzewu są pełne witamin z grupy B i żelaza. Jedna filiżanka świeżych jagód dziennie zaspokoi codzienne zapotrzebowanie zmęczonego miastem organizmu na powyższe pierwiastki.
  • Wiciokrzew jest pewnym lekarstwem na anemię, niskie napięcie i łamliwość naczyń włosowatych.
  • Jagody wiciokrzewu są dobrymi pomocnikami w walce o młodość i urodę. Zawarte w nich przeciwutleniacze odmładzają i oczyszczają skórę, komórki i krew.

Odmiany wiciokrzewu rosnące w naszym regionie są całkowicie bezpretensjonalne, aktywnie się rozmnażają i wytrzymują suszę i mróz. Od końca maja do połowy czerwca ten krzew ozdobny cieszy rosyjskich letnich mieszkańców rozproszeniem jasnoróżowych i żółtawych kwiatostanów.

W ogrodach wiciokrzew uprawia się głównie jako roślinę ozdabiającą żywopłoty, alejki i altanki. I tylko nieliczne gospodynie domowe wiedzą, że z jagód wiciokrzewu powstają wspaniałe kompoty, dżemy, konfitury i desery. Jadalne jagody to te, które są wydłużone i mają ciemnoniebieski kolor. Jagody wiciokrzewu utrzymują się na gałęziach do końca czerwca.

Kupując jagody wiciokrzewu na rynku, zwróć uwagę na ich wygląd (jagody mają piękną ciemnoniebieską barwę z niebieskawym odcieniem) i elastyczność. żadnych uszkodzeń.

Jagód wiciokrzewu nie należy długo przechowywać w lodówce: tracą świeżość już po kilku dniach od zakupu. Jeśli zachodzi potrzeba przechowania wiciokrzewu na jesień i zimę, lepiej go zmielić z cukrem, uschnąć lub zamrozić.

Przepisy z jagodami wiciokrzewu

Wiciokrzew jest jagodą bardzo delikatną i wrażliwą na gotowanie. Popularność jest oczywiście gorsza od truskawek, wiśni, porzeczek i żurawiny. Jednocześnie wiciokrzew jest nie mniej zdrowy i smaczny, a pod względem gotowania nie ustępuje innym letnim jagodom. Dlatego należy traktować go tak ostrożnie, jak to możliwe.

Wiciokrzew można zmielić z cukrem – w ten sposób zachowamy zawarte w nim witaminy i złagodzimy kwaśny smak. Z wiciokrzewu można zrobić dżem, galaretkę, zrobi się z niej pyszna galaretka, lody, znajdzie też zastosowanie w wypiekach np. jako nadzienie do otwartego ciasta. Ponadto z tej jagody można zrobić sałatkę z zielonych liści z miękkim serem.

Mus z wiciokrzewu

Mus z wiciokrzewu
Mus z wiciokrzewu

Do przygotowania 2-4 porcji potrzebne będą:

  • 1 szklanka wiciokrzewu (150-160 g)
  • 500ml wody pitnej
  • 70-80 g cukru
  • 3-4 łyżki. l. grysik
  1. Zmiażdż jagody wiciokrzewu i wyciśnij sok.
  2. Ciasto zalej wodą i gotuj przez 5 minut. Odcedź bulion.
  3. Do bulionu dodaj cukier i semolinę i ugotuj gęstą owsiankę. Ostudzić, dodać sok jagodowy i ubić mikserem na sztywną pianę.
  4. Rozłożyć do misek i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Koszyczki z musem z wiciokrzewu

Koszyczki z musem z wiciokrzewu
Koszyczki z musem z wiciokrzewu

Do przygotowania 8-10 sztuk potrzebujesz:

Na ciasto kruche:

  • 200 g masła, schłodzonego
  • 300 g mąki
  • 70-80 g cukru
  • 100-110 g tłustej śmietany
  • 2 małe jajka lub 1 duże
  • szczypta soli
  • 300 g jednorodnego twarogu o zawartości tłuszczu 9% i więcej
  • mus z wiciokrzewu (przepis powyżej)
  • wiciokrzew i truskawki do dekoracji
  1. Masło i połowę mąki posiekać na okruchy. Dodać cukier, śmietanę, jajka, sól i wymieszać. Zagnieść dość gęste, elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na 20-30 minut.
  2. Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  3. Ciasto dzielimy na małe kawałki wielkości jajka, z każdego kawałka zagniatamy płaski placek, przekładamy do formy i dokładnie rozprowadzamy po dnie i bokach. Grubość ciasta powinna wynosić około 5-7 mm.
  4. Aby zapobiec podnoszeniu się dna koszyka, nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach. Foremki ułożyć na metalowej kratce i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. lub do złotego koloru.
  5. Ciepłe koszyczki wyjąć z foremek i ułożyć na drucianej kratce lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdego koła włóż serek wiejski (około połowy całkowitej masy). Do musu z wiciokrzewu dodać resztę twarogu, wymieszać i ułożyć w koszyczkach. Piec w nagrzanym piekarniku przez kolejne 5-7 minut.
  6. Całkowicie ostudź gotowe kosze. Udekoruj świeżym wiciokrzewem i truskawkami.

Dżem z wiciokrzewu

Dżem z wiciokrzewu
Dżem z wiciokrzewu

Do przygotowania około 1,7 litra dżemu potrzebujemy:

  • 1 kg jagód wiciokrzewu
  • 0,8-1 kg cukru
  • 200 ml wody do picia
  1. Sortuj i myj jagody wiciokrzewu.
  2. Aby przygotować syrop, wlej wodę do miedzianego garnka i zagotuj. Do wrzącej wody dodać cukier, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Syrop gotuj przez 10 minut.
  3. Do wrzącego syropu dodać jagody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut.
  4. Gotowy dżem wlać do słoików (wstępnie wysterylizować słoiki) i zamknąć pokrywki.

Miód wiciokrzewowy pszczoły zbierają z wiciokrzewu tatarskiego, który rośnie w rejonie Wołgi i na Syberii. Jest lekki, prawie bezwonny, a smakiem przypomina żółty miód akacjowy. Nawiasem mówiąc, wiciokrzew tatarski często rośnie razem z tą rośliną, więc miód wiciokrzewowy w czystej postaci jest rzadko spotykany.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #czerwiec #wiciokrzewPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Lidia (gość)

26 czerwca 2022 r

Gościu, jestem pod Petersburgiem, jeszcze tego nie zerwałem, nie jest dojrzałe. U nas wiosna była długa i mroźna; niedawno zakwitł wiciokrzew.

00Odpowiedź

Giennadij (gość)

25 czerwca 2022 r

O: stanie na gałęzi – zdecydowana przesada. Dziś zrywałam wiciokrzew i nie mogłam oddychać, wystarczy potrząsnąć gałęzią, wypadają jagody!

00Odpowiedź

Gość (gość)

23 lipca 2013 r

a tu, w południowej Jakucji, nadal zbierają wiciokrzew – w drugiej połowie lipca

00OdpowiedźElena AnosowaElena Anosowa27 czerwca 2013 r

Drogi Gościu, moja odpowiedź jest po prostu odpowiedzią, bez „tonu”. Być może nie spodoba ci się jego treść, ale jest to sprawa osobista))) Jeśli chodzi o wiciokrzew i jego porę roku, nie mam nic do dodania do komentarzy naszych czytelników na Facebooku, ale są one inne. Dziękujemy, że nas czytasz.

00Odpowiedź

Gość (gość)

26 czerwca 2013 r

Droga Eleno, po pierwsze wydaje mi się, że ton komentarza jest nieco niezgodny z Twoim stanowiskiem jako redaktora serwisu. Chociaż być może sam nieświadomie to sprowokowałem. Po drugie, z komentarzy czterech użytkowników wynika, że ​​oni, co najmniej trzej, już to stracili. Wybacz staruszkowi, ale to fakt. Główną dystrybucją są odmiany wcześnie dojrzewające. Te, które, jak piszą „drodzy czytelnicy”, ukazały się kilka tygodni temu, jak mówiłem – na początku czerwca. Teraz na pewno nie kwitnie; są resztki jagód nawet na mojej osobnej działce. Więc wybacz, ale sam udowodniłeś, że trochę się spóźniłeś z artykułem.

00OdpowiedźElena AnosowaElena Anosowa26 czerwca 2013 r

Drogi Gościu! Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku, gdzie nasi czytelnicy dzielą się swoimi doświadczeniami – czy wiciokrzew odpadł, czy nie. Z komentarzy naszych szanowanych czytelników wynika, że ​​świat jest szerszy i bardziej różnorodny niż osobisty domek letniskowy. Jeśli nie masz już wiciokrzewu, są miejsca w Rosji, gdzie jest go jeszcze dużo. Dziękuję.

00Odpowiedź

Gość (gość)

26 czerwca 2013 r

i kto ci o tym powiedział?!? „do połowy czerwca cieszy rosyjskich letnich mieszkańców rozrzuconymi jasnoróżowymi i żółtawymi kwiatostanami.”… wiciokrzew zbiera się już na początku czerwca… a teraz już opada… więc daleko mu do „właściwego” czas”, coś ostatnio w sklepie spożywczym nie idzie najlepiej. Na dzień Chrystusa nosi jądra.. Strona całkowicie podupadła.. Szkoda..

00Odpowiedź

katy2 (gość)

25 czerwca 2013 r

to chyba literówka – jagody wiszą na gałęziach najwyżej do końca czerwca, ale dopiero do końca lipca ;-) na północy obwodu moskiewskiego są już resztki wiciokrzewu

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja