Twardy ser. Tarte, siekane, krojone, po co to wszystko?
Olga Zacharowa 27 listopada 2023 r(9)Dodaj do ulubionychUdział
Ser to coś więcej niż tylko produkt mleczny. Rozmawialiśmy z szefami kuchni i dowiedzieliśmy się, jak najlepiej wykorzystać twardy ser w różnych porcjach, a jednocześnie dowiedzieliśmy się, dlaczego twardy ser jest dobry dla zdrowia.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Używanie twardego sera
- 3 niedrogie produkty, które mogą poprawić smak twardego sera
- Jak obliczyć, ile sera podać
- Na co zwrócić uwagę serwując twardy ser jako samodzielne danie
- Przechowywanie twardego sera
- Zalety sera dojrzewającego na twardo
Szefowie kuchni, którzy mają słabość do sera, na forach i blogach szefów kuchni najczęściej wspominają trzy rodzaje krojenia twardego sera: tarty, siekany i plastry. Zwykle w kuchni trzeba pracować z tego rodzaju serem. Każdy znalazł swój cel.
Używanie twardego sera
Ser tarty najlepiej nadaje się na talerz serów lub do kanapek. Opowiemy Ci o tym poniżeja teraz przyjrzyjmy się dwóm innym formom prezentacji sera.
Tarty ser
Ser tarty to wygodny i praktyczny format rozdrabniania sera. Wystarczy otworzyć opakowanie i gotowe. Nie tylko skraca się czas przygotowania sera, ale także nie ma konieczności mycia naczyń.
Tarty ser stosować jako posypkę do makaronów i ryżu, jako składnik sosów lub nadzienia ravioli. Mąka lub bułka tarta plus tarty ser, przyprawy, zioła i posiekane orzechy według uznania – to apetyczna chrupiąca skórka do zapiekanek i zapiekanek oraz panierka do kotletów i kawałków delikatnej ryby. Ser tarty można stosować do zagęszczania sosów, sosów, nadzienia do ciast i quiche. A garść startego twardego sera świetnie nadaje się do gulaszu warzywnego, zwłaszcza jeśli jest przygotowany z soczystych warzyw lub z młodą zieleniną, np. szpinakiem.
Z tartego sera można zrobić chipsy serowe, które po podgrzaniu łatwo można zamienić w koszyczki serowe – tartaletki.
Zapiekanka z bakłażana z fetą i skórką serową, przepis znajdziesz tutaj
Ser pokrojony w małe plasterki
Patrzysz na ten ser i od razu przypominasz sobie swoją ulubioną sałatkę Cezar. Wymaga dokładnie tych plasterków. Jeśli nadają się do sałatki Cezar, to ten twardy ser będzie dobry do innych sałatek z dużą ilością warzyw liściastych. Świetnie nadaje się także do fondue czy dekoracji potraw, bo do takiego krojenia potrzebny jest albo specjalny nóż, albo wprawna ręka, albo jedno i drugie.
Plasterki sera są wygodnym dodatkiem do ciasta na placki, babeczki, naleśniki, naleśniki, polentę i ciasteczka. A jaki pyszny i szybki deser można przygotować, mieszając plasterki sera, lody i kilka ziarenek soli morskiej, a przy podawaniu polać lekko roztopioną masę odrobiną płynnego miodu.
Sałatka Cezar z plastrami twardego sera, przepis znajdziesz tutaj
3 niedrogie produkty, które mogą poprawić smak twardego sera
Sól. Pamiętaj, że sól wzmacnia smak i wzmacnia naturalny smak każdego innego składnika. Nawet jeśli ser wydaje Ci się słony, nie zapomnij o soliniu potraw serem. Widoczny nadmiar soli można doskonale zrekompensować pomidorami i cebulą, zwłaszcza suszonymi pomidorami i smażoną cebulą lub konfiturą cebulową. Naturalny cukier zawarty w warzywach utworzy harmonijną parę soli. Do dań z serem wystarczy użyć soli morskiej; jest ona bardziej miękka i nie tak oczywista i oczywista w smaku jak sól kuchenna.
Musztarda. Gotowa musztarda, szczególnie bawarska i dijon, jest dobrym towarzystwem do serów. Przyprawa ta świetnie komponuje się z sosami sałatkowymi z dodatkiem sera, jako dodatek do fondue czy panierki serowej.
Mielony pieprz cayenne lub suszone płatki chili. Większość ludzi prawdopodobnie nie kojarzy twardego sera z ostrym, pikantnym smakiem papryki. Jednocześnie niewielka jego ilość nie doda serowi wulgarnego wigoru, ale sprawi, że dania z twardymi serami będą bardziej wyrafinowane i wydobędą bukiet serowego smaku.
„Pluć” z omletem, szynką i twardym serem, przepis znajdziesz tutaj
Jak obliczyć, ile sera podać
Ser, zwłaszcza w plasterkach lub krojonydaje niemal nieograniczone możliwości podawane jako samodzielne danie lub jako część kanapki. I wcale nie jest konieczne ograniczanie użycia twardego sera do sałatek, przystawek, deserów i wypieków. Bądź kreatywny i podaruj swoim bliskim lub gościom „konstruktora” twardych serów, różnych rodzajów pieczywa, krakersów, mięs (w różnych wzorach: od pasztetów po kawałki gotowanego/pieczonego mięsa i plastry boczku), warzywa i/lub lub owoce. Nie trzeba nawet gonić za różnorodnością serów, ponieważ łatwiej, a czasem nawet taniej jest urozmaicić inne części jadalnego zestawu konstrukcyjnego.
Jeśli jako posiłek podajesz talerz serów, zalecamy podanie około 200 g sera na osobę. Jeśli podajesz ser do kanapek przekąskowych, użyj około 100-125 g sera na osobę, a jeśli jest to kanapka deserowa (lub skromny bufet), wystarczy 50 g twardego sera. Wszystko zależy oczywiście od ilości i sytości pozostałych dań.
Klasyczne risotto, do którego doskonale nadają się wszelkie formy krojenia sera. Do gorącej mieszanki dodajemy starty ser lub ser kruszony przez 1-2 minuty. przed zdjęciem z ognia, a plastry można wykorzystać do dekoracji potrawy podczas serwowania, przepis znajdziesz tutaj
Na co zwrócić uwagę serwując twardy ser jako samodzielne danie
- Podawać ser w temperaturze pokojowej. Aromatyczny i złożony smak sera rozwija się dopiero po osiągnięciu przez ser temperatury pokojowej, co zwykle zajmuje co najmniej 30 minut, w zależności od wielkości kawałka. Tarty ser nagrzeje się najszybciej. Ser wyjęty prosto z lodówki po prostu nie smakuje tak dobrze. Należy jednak zachować ostrożność, zwłaszcza w miesiącach letnich: jeśli za bardzo podgrzejesz ser, zacznie się on pocić i nieapetycznie topić.
- Nie kroj wstępnie sera. Jeśli przechowujesz ser w całości lub wybrałeś ser tarty, nie kroj go na mniejsze kawałki. Szybciej wyschną i zmarzną.
- Nie zaniedbuj naturalnej jadalnej skórki twardych serów. Jeśli otrzymasz kawałek sera ze skórką, pokrój go tak, aby skórka i środek główki sera znajdowały się w jednym kawałku. Serowarze uważają, że jest to najlepszy sposób na degustację twardych serów, oczywiście jeśli skórkę można odgryźć i przeżuć bez wysiłku. Ta sztuczka nie zawsze działa w przypadku dojrzałych, twardych serów. Często tylko ostry nóż może przeciąć ich skórkę. Następnie skórkę pokrojoną w kawałki wykorzystujemy jako przyprawę do gotowania bulionów. Uwierz mi, to bardzo dobra przyprawa ostra!
Szybkie placki z mięsem i twardym serem, przepis znajdziesz tutaj
Przechowywanie twardego sera
Podczas przechowywania sera temperatura powinna być taka sama jak podczas dojrzewania. W przypadku większości twardych serów optymalna temperatura wynosi 0-6 ° C przy względnej wilgotności powietrza 80-85%. Dzięki temu ser twardy, pod warunkiem odpowiedniego opakowania, zachowa świeżość przez kilka tygodni. Warto pamiętać, że ser to żywy organizm i dojrzewa nawet w naszej lodówce. Jeśli ser przechowywany jest w lodówce, tempo jego dojrzewania zwalnia, a w cieplejszych warunkach nawet aromat staje się jaśniejszy.
Wygodny format pakowania sera w torebki Ziploc zabezpiecza go przed wysychaniem. Takie opakowanie można otwierać i zamykać dowolną ilość razy i nie będziesz mieć ryzyka rozlania się sera w lodówce. Jeśli ser jest już pokrojony w plasterki, nie ma potrzeby tracić czasu na jego krojenie.
Chipsy z twardego sera, zobacz przepis. Tutaj
Zalety sera dojrzewającego na twardo
Twarde sery fermentowane dojrzewają dłużej niż sery miękkie, co nadaje im bogatszy smak i dłuższą trwałość. Zwykle są dobrym źródłem witamin i minerałów, takich jak wapń i witamina A. I nie zawierają zbyt dużo tłuszczu. Twarde sery, takie jak parmezan, zazwyczaj zawierają więcej wapnia. I chociaż sery twarde mają mniej tłuszczu niż sery miękkie, mają więcej sodu.
Niektóre rodzaje sera, takie jak cheddar, pomagają zapobiegać próchnicy zębów. Ich spożycie sprzyja przepływowi śliny, co prowadzi do usunięcia cukru i kwasów z jamy ustnej.
Aby poradzić sobie z wrażliwością na laktozę, najlepiej jeść twarde sery, takie jak cheddar, parmezan, manchego i pecorino romano. Zawierają mniej laktozy, ponieważ podczas przetwarzania usuwana jest serwatka. Sery takie jak parmezan są również dobre, jeśli chodzi o uzyskanie siły i zalet naturalnego białka mleka.
PREMIA! Przepis wideo na zapiekankę z bakłażana ze złotą, twardą skórką serową
Najdroższa kanapka na świecie – Kwintesencja grillowanego sera. Jego głównym składnikiem jest kawałek rzadkiego, twardego włoskiego sera, wytwarzany z mleka krów z wolnego wybiegu karmionych koprem włoskim i truskawkami. Ser podawany jest z rzemieślniczym pieczywem z paryskiej piekarni, oliwą z dodatkiem białej trufli i jadalnymi płatkami złota. Rekord padł w 2014 roku, wtedy 1 kanapka kosztowała 214 dolarów.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #serPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Galina Kompancewa5 maja 2021 r
Ten artykuł jest dla mnie, miłośnika surowej żywności. W sensie nie kogoś, kto je tylko surowe jedzenie :), ale miłośnika serów :). Specjalnie za tę radę: „W takim razie użyj skórki pokrojonej w kawałki jako przyprawy do gotowania bulionów. Uwierz mi, to bardzo dobra przyprawa pikantna!” Dziękuję!!!
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych