Trzy przepisy na wspaniałe ciasta warstwowe

Trzy przepisy na wspaniałe ciasta warstwowe

Trzy przepisy na wspaniałe ciasta warstwowe

gastronomia 04 września 2023 r4,71 (7)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz

Dla prawdziwego miłośnika jedzenia ważne jest, jak ciasta i ciasta wyglądają nie tylko z zewnątrz, ale także po przekrojeniu. Nasi dzisiejsi bohaterowie są piękni zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie – są jak torty. Ciasto z suszonymi śliwkami, ciasto z wątróbką i ciasto naleśnikowe z kurczakiem. Wybierz nadzienie na każdy gust!

Trzy przepisy na wspaniałe ciasta warstwowe

Przepis na Domowy tort warstwowy ze śliwkami

To ciasto warstwowe jest iście domowe – takie piekła nasze babcie. Zanurzone w delikatnym kremowym sosie śmietanowym, z dodatkiem suszonych śliwek i orzechów włoskich – po prostu nie można się od niego oderwać.

Domowe ciasto warstwowe ze śliwkami
Domowe ciasto warstwowe ze śliwkami

6–8 porcji, przygotowanie: 1 godzina + 2 godziny

  • – 360 g mąki
  • – 200 g masła
  • – 50 g kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 20%.
  • – 3 żółtka
  • – 300 g cukru
  • – 10 g proszku do pieczenia
  • Do kremu:
  • – 500 g śliwek
  • – 200 g obranych orzechów włoskich
  • – 500 g kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 20%.
  • – 200 g masła
  • – 75 g cukru pudru
  • Do dekoracji:
  • – 60 g śliwek
  • – 30 g łuskanych orzechów włoskich
  • – okruszki waflowe

Co zrobić:

  • 1. Na ciasto w misce ubić żółtka z cukrem mikserem, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodać śmietanę i miękkie masło. Mieszaj, aż będzie gładkie. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Zamieszać. Ciasto podzielić na 5 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy 22–26 cm. Piec ciasta w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 3–4 minuty.
  • 2. Na śmietanę w misce ubić śmietanę z cukrem pudrem mikserem na puszystą masę. Dodać miękkie masło i ubijać miksturę przez kolejne 5 minut. Dodaj suszone śliwki i orzechy posiekane w blenderze. Mieszaj, aż będzie gładkie.
  • 3. Wystudzone ciasta obficie smarujemy kremem. Ułóż je w stos. Wierzch ciasta smarujemy kremem, posypujemy bułką tartą i dekorujemy suszonymi śliwkami i orzechami. Włożyć do lodówki na 2 godziny.

Przepis: Ciasto z wątróbką

Oprócz wątroby, to ciasto warstwowe zawiera smażoną marchewkę zmieszaną z majonezem. Okazuje się, że jest to bardzo delikatne nadzienie. Najważniejsze jest, aby ciasto dokładnie się namoczyło.

Ciasto wątrobowe
Ciasto wątrobowe

8 porcji, przygotowanie: 2 godziny + 2 godziny

  • – olej roślinny do smażenia
  • Do testu:
  • – 500 g wątroby wołowej
  • – 250 ml mleka
  • – 2 jajka
  • – 1 średnia marchewka
  • – 1 średnia cebula
  • – olej roślinny
  • – 3 łyżki. l. mąka
  • – sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • Do napełniania:
  • – 150 g majonezu
  • – 3 średnie marchewki
  • – liście koperku, opcjonalnie

Co zrobić:

  • 1. Na ciasto obrać wątrobę wołową z folii i pokroić na duże kawałki. Drobno posiekaj cebulę i marchewkę i smaż na oleju roślinnym do miękkości. Razem z wątrobą przepuść warzywa przez maszynę do mięsa.
  • 2. Do powstałej masy dodajemy ubite na gładką masę jajka i przesianą mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Zamieszać. Wlać zimne mleko, mieszać, aż uzyska jednorodną konsystencję płynnej śmietany.
  • 3. Do nadzienia zetrzyj marchewki na grubej tarce. Smażymy i przekładamy na sito. Ostudzić i wymieszać z majonezem. W razie potrzeby wymieszać z drobno posiekanym koperkiem.
  • 4. Dobrze rozgrzaną patelnię naleśnikową nasmaruj niewielką ilością oleju. Placki wątróbkowe smażymy jak zwykłe naleśniki, tylko trochę grubiej. Odsączyć na ręcznikach papierowych i całkowicie ostudzić.
  • 5. Aby złożyć każdy naleśnik posmaruj z jednej strony przygotowanym nadzieniem. Na wierzch kładziemy kolejny naleśnik, delikatnie dociskając go rękami i ponownie smarując nadzieniem – i tak dalej, aż do ostatniego naleśnika. Wierzch „ciasta” smarujemy nadzieniem i posypujemy ziołami. Odstaw na co najmniej 2 godziny.

Przepis Na ciasto naleśnikowe warstwowe z kurczakiem

Warstwowe ciasto naleśnikowe można przygotować nie tylko na Maslenicę. Dobrą okazją będą urodziny, spotkanie z przyjaciółmi, niedzielny obiad z rodziną. I po prostu dobry nastrój – co nie jest powodem?

Puff bpasztet z kurczaka

8 porcji, przygotowanie: 1 godzina

  • Do testu:
  • – 300–400 g mąki
  • – 1 litr mleka
  • – 3 jajka
  • – 1 łyżka. l. Sahara
  • – 120 ml oleju roślinnego + więcej do smażenia
  • – sól
  • Do napełniania:
  • – 500 g gotowanej piersi z kurczaka
  • – 200 g twarogu plus do dekoracji
  • – 25 g koperku
  • – 100 ml śmietanki 30% tłuszczu
  • – 20 g suszonej smażonej cebuli

Co zrobić:

  • 1. W przypadku naleśników do miski wlej połowę mleka. Dodać jajka, sól i cukier, ubić. Do powstałej masy przesiej mąkę i mieszaj, aż będzie gładka i pozbawiona grudek. Dolać pozostałe mleko i zagnieść na jednolite ciasto o konsystencji płynnej śmietany. Dodaj olej roślinny, wymieszaj. Piecz cienkie, duże naleśniki.
  • 2. Do farszu pokrój pierś kurczaka w drobną kostkę. Do piersi dodać ser, drobno posiekany koperek i śmietanę. Dokładnie wymieszaj.
  • 3. Na każdym naleśniku rozsmaruj nadzienie i wygładź. Na wierzch kładziemy kolejny naleśnik, ponownie nakładamy nadzienie – i tak składamy całe ciasto. Wierzch ciasta posmaruj cienką warstwą sera i posyp smażoną cebulą i ziołami.

Julia Artemyjewa i Paweł Mokruszynzałożyciele cukierni „Brusznica”:

Julia Artemyjewa i Paweł Mokruszyn
Julia Artemyjewa i Paweł Mokruszyn

„Przygotowujemy domowe jedzenie w nowoczesnej interpretacji. Mamy to wszystko – super świeże, wszystko „pod nożem”. Używając wyłącznie naturalnych i wysokiej jakości składników, chcemy, aby tradycyjne dania wyglądały świeżo i miały swoje rozpoznawalne oblicze Ciasto wątróbkowe przekładamy marchewką, mieszamy z majonezem i dodajemy dużo świeżego koperku, a do wypełnienia ciasta naleśnikowego używamy twarogu i śmietany. Te proste rozwiązania dodają potrawom soczystości i oryginalności suszone śliwki, znane wielu z dzieciństwa, również znajdują się w naszym menu tiny i od razu wyróżniają się na tle innych.”

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #na herbatę #śliwki #naleśnik #naleśniki #tort wątróbkowy #ciasto domowe #cukiernia-gotowanie Borówka Borówka #NaleśnikPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość KonstancjaKonstancja6 lutego 2021 r

Świetne przepisy na ciasta warstwowe! Chcę od razu ugotować taki splendor!

00OdpowiedźKonstancaKonstanca30 stycznia 2021 r

Cudowne przepisy! Ja kiedyś robiłam ciasto wątróbkowe trochę inaczej, bez marchewki w cieście i nadzieniu. Ale myślę, że z marchewką też jest bardzo smaczna.

00OdpowiedźAnia SAnia S5 lipca 2019 r

Nie ma nic lepszego niż domowe ciasto!

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja