Tę zupę cebulową możesz jeść nawet w nocy i nie przytyć.

Tę zupę cebulową możesz jeść nawet w nocy i nie przytyć.

Tę zupę cebulową możesz jeść nawet w nocy i nie przytyć.

Zupy cebulowej na odchudzanie nie należy mylić z klasyczną zupą cebulową – to dwa różne dania. Klasyczną zupę cebulową przygotowuje się na bulionie wołowym, natomiast francuską zupę cebulową na odchudzanie przygotowuje się na bulionie warzywnym. Podpowiadamy, jak prawidłowo go przygotować, aby nie przybrać na wadze. Spoiler: na koniec materiału nasi rosyjscy lekarze docenią zupę cebulową.

Zupa cebulowa na odchudzanie

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Czy można schudnąć na zupie, podejście ogólne
  • Kim jest Valerie Osconi i jaka jest specjalność jej zupy cebulowej?
  • Przepis na zupę
  • Jakie składniki zupy cebulowej zwalczają nadwagę?
  • Kiedy, jak i z czym jeść zupę cebulową Orsoni
  • Opinia rosyjskich lekarzy na temat zupy cebulowej na odchudzanie

Zupa cebulowa na odchudzanie i jej pożywny, regenerujący brat, przyrządzany z karmelizowanej cebuli, według jednej wersji, pochodzą z Francji. Kiedy paryscy dietetycy zainteresowali się upodobaniami kulinarnymi mieszczan, okazało się, że Francuzi jedzą dużo zup. Eksperci zajmujący się kontrolą wagi uznali to za główny powód szczupłości paryżan. Po tej konkluzji dietetycy zaapelowali i wkrótce czytelniczki jednego ze znanych kobiecych portali sprawdziły to stwierdzenie. W ciągu siedmiu dni każdy z nich stracił do 14 funtów (6,3 kg).

Czy można schudnąć na zupie, podejście ogólne

Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Pensylwanii, sposób, w jaki zachowują się suche składniki bulionu, dezorientuje organizm, wywołując w mózgu więcej sygnałów, że jedzenie jest pełne niż jakikolwiek inny rodzaj pożywienia. Zupa zmniejsza apetyt o co najmniej 25-50%, dzięki czemu człowiek zjada znacznie mniej reszty posiłku. Świetne na odchudzanie:

  • klarowne zupy przygotowane bez ziemniaków, ale doprawione czosnkiem,
  • niskotłuszczowe buliony warzywne lub drobiowe,
  • kapuśniak czy zupy z kolorowych warzyw z dodatkiem marchewki i groszku
  • zupy z zielonych warzyw, z dodatkiem np. tofu, kimchi, sosu sojowego, papryczki chili

Do każdej zupy aktywnie dodawaj kapustę i seler. Sprawiają, że zupa jest zdrowsza i daje uczucie sytości.

Kim jest Valerie Orsoni i jaka jest specjalność jej zupy cebulowej

Valerie Orsoni jest znana we Francji ze swojej metody odchudzania LeBootCamp. Opiera się na dążeniu do zdrowego i zrównoważonego stylu życia, bez żadnych niedostatków i rozczarowań. „Po wypróbowaniu niezliczonych modnych diet i donikąd, w końcu wzięłam sprawy w swoje ręce. Przy wsparciu ekspertów, w tym mojego ojca szefa kuchni, stworzyłam własny sposób na kontrolę wagi. Opiera się na odżywianiu, diecie, sprawności fizycznej, psychologii i zarządzaniu apetytem”.

Aby przyspieszyć proces odchudzania, należy jeść zupę cebulową Orsoni dwa razy dziennie. Jej przepis, który zebrał entuzjastyczne recenzje francuskich dietetyków, zawiera składniki typowe także dla klasycznej zupy cebulowej – cebulę i wino. Miesza się je z cudowną kaszą gryczaną, chudym białkiem kurczaka, oliwą z oliwek i kurkumą. Wszystkie te produkty zawierają niezwykle wysoki poziom przeciwutleniaczy flawonoidowych. Związki te zwiększają poziom bakterii jelitowych, co pomaga schudnąć bez wysiłku.

Istnieją nawet badania wskazujące, że flawonoidy aktywują białko SIRT1 – gen spalający tak dużo tłuszczu, że nazwano go „genem chudego”.

Fajnie, że każdy może uzupełnić zupę cebulową na odchudzanie, opracowaną przez Valerie, o dania typu superfood, które jej zdaniem pomagają kobietom szybciej schudnąć. Do takich cudownych środków zalicza się masło orzechowe, chleb pełnoziarnisty, a nawet gorzka czekolada.

Przepis na francuską zupę cebulową na odchudzanie od Orsoni

Do przygotowania 8 porcji cudownej zupy potrzebne będą:

  • cebula żółta średnia – 4 szt.
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki. l.
  • kapusta, najlepiej zielony jarmuż – 300 g
  • ząbki czosnku – 6 szt.
  • rosół z kurczaka – 1,6 l
  • ziarno gryki – 160 g
  • koncentrat pomidorowy – 4 łyżki. l.
  • pieczarki – 200 g
  • marchewka – 100 g
  • mielony imbir – 2 łyżeczki.
  • świeżo zmielony czarny pieprz – 1 łyżeczka.
  • wino czerwone wytrawne – 70 ml
  • gotowany filet z piersi kurczaka – 200 g
  • kurkuma – 2 łyżeczki.
  • sok z cytryny i zioła do podania

1. W rondlu o grubym dnie na małym ogniu podsmażamy na maśle pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, 10 minut, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę kapustę i kontynuujemy smażenie przez 5 minut. Dodaj grubo posiekany czosnek i smaż przez 1 minutę, mieszając.

Valerie zaleca użycie jarmużu, ale z kalafiora można też zrobić zupę cebulową
Valerie zaleca użycie jarmużu, ale z kalafiora można też zrobić zupę cebulową

2. Wlać bulion z kurczaka i wymieszać.

Użyj już gorącego bulionu z kurczaka
Użyj już gorącego bulionu z kurczaka

3. Dodać kaszę gryczaną, koncentrat pomidorowy, pokrojone w kostkę pieczarki i marchewkę, imbir, czarny pieprz, wino i kurczaka pokrojonego w łatwe do spożycia kawałki. Zamieszać.

Kurczaka na zupę cebulową można również gotować na parze
Kurczaka na zupę cebulową można również gotować na parze

4. Zagotuj wodę, zmniejsz ogień do średniego, gotuj przez 15 minut. Dodać kurkumę, wymieszać i po 10 sekundach zdjąć patelnię z ognia.

Zupa cebulowa na odchudzanie nie wymaga długiego gotowania i parzenia; Najlepiej podawać od razu po ugotowaniu
Zupa cebulowa na odchudzanie nie wymaga długiego gotowania i parzenia; Najlepiej podawać od razu po ugotowaniu

Podawaj zupę cebulową Orsoni na odchudzanie, skropioną sokiem z cytryny i udekorowaną świeżymi ziołami.

Według Orsoniego francuska zupa cebulowa – składniki zwalczające tłuszcz

Jeśli przyjrzymy się bliżej każdemu składnikowi, okaże się, że nie jest to przypadek.

  • Gryka: Ogromna ilość błonnika w tym ziarnie zwalcza głód. Gryka zawiera również dużo rutyny, przeciwutleniacza, który aktywuje geny skóry. „To cudowne ziarno, ponieważ szybko daje wspaniałe rezultaty” – mówi Orsoni.
  • Grzyby poprawiają kontrolę poziomu cukru we krwi. Czynnik ten zmniejsza poziom insuliny, która magazynuje nadmiar cukru w ​​postaci tłuszczu na brzuchu.
  • Unikalne związki zawarte w czerwonym winie spowalniają tworzenie się nowego tłuszczu, a nawet mogą całkowicie zablokować jego część.
  • Kurkuma blokuje powstawanie nowego tłuszczu, a nawet przyspiesza spalanie istniejącego tłuszczu.
  • Oliwa z oliwek pomaga wchłonąć znacznie więcej przeciwutleniaczy zwalczających tłuszcz z warzyw.
  • Cebula jest bogata w kwercetynę, przeciwutleniacz, który przyspiesza metabolizm i zapobiega gromadzeniu się tłuszczu.
  • Wysokiej jakości pasta pomidorowa zawiera dużo likopenu. Przeciwutleniacz zwiększa uwalnianie hormonów przyspieszających metabolizm o 25%.

Tylko nie nadużywaj soli podczas przygotowywania zupy cebulowej na odchudzanie. Używaj nawet bulionu z kurczaka o niskiej zawartości sodu.

Ściągawka dla wygody wszystkich: jak jeść zupę cebulową, aby schudnąć

Dieta Zupy Cebulowej została opracowana przez zespół dietetyków wspólnie z firmą Orsoni. Jak pisaliśmy powyżej, aby schudnąć, trzeba jeść zupę dwa razy dziennie (na lunch i kolację), ale trudno jest na niej cały czas „siedzieć” – są chwile, kiedy nie masz ochoty jeść zupy , dlatego dieta obejmuje inne pokarmy.

WAŻNY! Korzystając z tego planu posiłków, pij dużo wody. Mile widziane również inne niskokaloryczne napoje i dodatki: kawa, herbata, przyprawy, ocet, musztarda. Pamiętaj tylko, aby przejść na dietę skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Zaraz po przebudzeniu wypij 200 ml pitnej wody o temperaturze pokojowej z dodatkiem cytryny.

Na śniadanie zjedz 2 kromki chleba pełnoziarnistego z 1 łyżką. l. naturalny omlet z masłem orzechowym lub białkiem (3 ubite białka + woda), 1 duża garść posiekanych owoców sezonowych i wypij 200 ml wody z cytryną.

Na obiad – 1 porcja zupy cebulowej na odchudzanie (250-300 ml).

Codziennie wybierz jedną rzecz na przekąskę (podwieczorek):

  • średniej wielkości owoce i 10 migdałów
  • kostki gorzkiej czekolady z zawartością ziaren kakaowych 70% – 4 szt.
  • wino wytrawne czerwone – 120 ml

Na obiad zjedz jeszcze 1 porcję zupy cebulowej.

Nie masz ochoty na zupę? Bez problemu! Jedz zamiast tego (ale nie nadużywaj częstych zamienników) 120 g naturalnego białka roślinnego lub zwierzęcego: tofu, gotowaną pierś z kurczaka, białą rybę lub wołowinę. Dodaj do białka złożone węglowodany: około pół szklanki gotowanej fasoli, groszku, słodkich ziemniaków, brązowego ryżu lub makaronu pełnoziarnistego. Dodatkowo, w rozsądnych granicach, jedz świeże, sezonowe warzywa, zioła, doprawiaj potrawy przyprawami i oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Możesz nawet stworzyć własny przepis na zupę, eksperymentując z różnymi rodzajami warzyw, białkami, węglowodanami, bulionem i przyprawami. Pamiętaj tylko, aby używać nierafinowanych, naturalnych produktów. Powinny być bogate w składniki odżywcze, zbierane w sezonie i najlepiej nie za granicą.

Ocena zupy cebulowej na odchudzanie przez rosyjskich lekarzy

Opinia Elizavety Voskanovej, dietetyka-endokrynologa

Jakie są zalety zupy cebulowej dla utraty wagi i zdrowia? Cebula jest doskonałym źródłem flawonoidów, a mianowicie kwercetyny. Według badań opublikowanych w The British Journal of Nutrition, spożywanie kwercetyny z zup cebulowych zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i zakrzepów krwi.

Zwróć uwagę na niektóre składniki zupy.

  • Grzyby, o których właściwościach zdrowotnych mówi się i pisze ostatnio wiele. Uważam, że grzyby jako silny produkt hipoglikemizujący, znacząco kontrolujący produkcję insuliny, to tylko mit. Niezasłużenie demonizowana w ostatnich latach insulina jest dla naszego organizmu nie mniej ważna niż inne hormony. To właśnie ta substancja zapewnia transport glukozy do komórek, a jej wysoki poziom jest jedynie konsekwencją nadmiaru tkanki tłuszczowej w organizmie, a nie jej przyczyną. Jednak utrata wrażliwości komórek na insulinę z powodu regularnego przejadania się i niskiej aktywności może naprawdę narazić osobę na ryzyko rozwoju cukrzycy.
  • O winie: nie zapominaj, że alkohol jest produktem dość wysokokalorycznym. 100 g wytrawnego czerwonego wina to 68 kcal. Podczas gdy wino jest przetwarzane przez organizm, zawarte w nim tłuszcze i węglowodany nie są wykorzystywane jako źródło energii, ale gromadzą się w postaci tkanki tłuszczowej.
  • Oliwa z oliwek ma również dość wysoką zawartość kalorii, co znacznie zwiększa ogólną zawartość kalorii w gotowym produkcie. 100 g oliwy z oliwek zawiera 898 kcal.

Czy można schudnąć za pomocą zup? Oczywiście, jeśli zastosujesz się do głównej zasady: zużycie energii powinno przeważać nad zużyciem. Przecież organizmowi nie zależy w ogóle na tym, skąd czerpiemy potrzebne kalorie: długotrwały deficyt małych kalorii prowadzi do utraty wagi, niezależnie od rozkładu białek, tłuszczów i węglowodanów. Do tego ruch i aktywność fizyczna.

Opinia Lisy Gilman, kierownika działu żywienia holdingu biomedycznego Atlas

Jeśli dana osoba zastąpi dwa posiłki dwiema zupami, wówczas całkowite spożycie kalorii w ciągu dnia najprawdopodobniej spadnie. W końcu każda zupa ma średnio niższą zawartość kalorii niż danie główne, na przykład mięso z dodatkiem. To nie przypadek, że uwaga o utracie apetytu po zupie! Zawiera dużo wody, która fizycznie wypełnia żołądek. To daje uczucie pełności.

Przedstawiony plan posiłków po prostu ogranicza dzienną liczbę kalorii. Osoba traci na wadze z powodu ich niedoboru, a nie z magicznych składników zupy cebulowej. Zupy same w sobie nie pomogą schudnąć. Bez zup można schudnąć!

Po takiej diecie relacja człowieka z jedzeniem może zostać zakłócona. W zasadzie wszystkie diety to robią. Nie polecam diety zupowej.

Opinia Jegora Fedorowa, genetyka, pracownika stacji transfuzji krwi, Komisji Zdrowia Departamentu…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja