Do 5 sierpnia W 100 najlepszych restauracjach w Moskwie odbywa się festiwal gastronomiczny Tydzień Restauracji w Moskwiepoświęcony Tatarom. Oczywiście każde danie jest dziełem sztuki kulinarnej, ale nadal możesz spróbować ugotować część z nich samodzielnie w domu!
Tatar z byka z kurkami od Siergieja Kondakowa („Bok”)
Teraz czas na tatar z byka – sezon na kurki tuż-tuż. Uwaga: mięsa nie kroimy, tylko mielimy je w maszynce do mięsa i podajemy danie prawie jak pasztet – wygodnie jest posmarować chlebem i napełnić tartaletki. Lub podawaj z rukolą i sałatką z pomidorów, zgodnie z zaleceniami szefa kuchni.
Tatar z byka z kurkami
Tatar jagnięcy z białą porzeczką i truskawkami od Nikity Poderyagin (Bjorn)
W tym przepisie na tatar jagnięcy z białą porzeczką i truskawkami bardzo ważne jest zachowanie równowagi pomiędzy zupełnie różnymi smakami – słodkimi i aromatycznymi jagodami, wędzonym sosem i pikantnością rzeżuchy. Nawiasem mówiąc, Zherukha to wieloletnia roślina wodna, która ma wiele przydatnych właściwości.
Tatar jagnięcy z białą porzeczką i truskawkami
Tatar z okonia morskiego z estragonem i malinami Andrea Galli (Bolognetta Osteria&Pizzeria)
To nie są byle jakie lody. W środku, pod polewą, kryło się zupełnie nieoczekiwane nadzienie na zimny deser – tatar z okonia morskiego. A glazura jest niezwykła: zamiast cukru do jej przygotowania używa się soli. Spróbuj przygotować kilka takich „lodów” na świąteczny stół, a na pewno zdobędziesz tytuł najbardziej utalentowanej gospodyni domowej.
Tatar z okonia morskiego z estragonem i malinami
Tatar z tuńczyka Akame z kawiorem tobiko i awokado od Pawła Grockiego (WOW bar&club/ MyMoscow)
Tatar z tuńczyka to praktycznie najlepsze, co może spotkać tę fajną rybę, pod każdym względem. Kawałki delikatnej, soczystej ryby z awokado w lekkim dressingu z azjatyckim akcentem, dzięki kawiorowi tobiko, z którego zwykle przygotowuje się sushi i bułki, po prostu rozpływają się w ustach.
Tatar z tuńczyka Akame z kawiorem tobiko i awokado
Tatar z krewetek północnych z liczi i szampanem od Iwana i Siergieja Bieriezuckich (Ogród Bliźniaków)
Aby przygotować taki tatar, trzeba być… Iwanem lub Siergiejem Bieriezuckim. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby powtórzyć ten przepis. Jeśli nie masz w domu miski z ciekłym azotem, sorbet szampański można przygotować w inny, improwizowany sposób. Najważniejszą cechą tego północnego tataru z krewetek z liczi i szampanem jest smak i połączenie składników.
Tatar z krewetek północnych z liczi i szampanem
Tatar krabowy z Masao Kikuchi (Shiba)
Dla miłośników kuchni panazjatyckiej przystawką w stylu azjatyckim jest tatar z kraba. Jest łatwy w przygotowaniu i podawany jak każdy inny tatar.
Tatar z kraba
Tatar z pieczarek z ziemniakami i szczawiem od Dmitrija Szurszakowa (Siedem)
Oryginalny przepis na tatar dla tych, którzy nie jedzą mięsa i ryb, ale uwielbiają grzyby. Tatar z pieczarek z ziemniakami i szczawiem to wyjątkowo świąteczna propozycja na przystawkę. Jeśli jednak nie masz nic przeciwko pasty truflowej do musu, nikt nie zabroni Ci jej przygotowania w zwykły dzień.
Tatar z pieczarek z ziemniakami i szczawiem
Tatar owocowy z musem kokosowym Witalija Chozyajkina (powieść)
Tatar nie musi być przystawką. Można go przygotować z owoców i jagód, doprawić musem z owoców i mleka kokosowego, a otrzymasz wykwintny, smaczny i zdrowy deser – tatar owocowy z musem kokosowym.
Tatar owocowy z musem kokosowym
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #grzyby #tatar #przepis szefa kuchni #tatar wołowy #Masao Kikuchi #tatarPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej pomysłów i przepisów – w naszych sieciach społecznościowych