Jak zrobić szybką, pyszną zupę z niedrogich składników dla całej rodziny

Jak zrobić szybką, pyszną zupę z niedrogich składników dla całej rodziny

Jak zrobić szybką, pyszną zupę z niedrogich składników dla całej rodziny

Andriej Bugajski 22 maja 2022 r4,50 (8)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz

W dzisiejszych czasach głównymi priorytetami podczas przygotowywania rodzinnego obiadu są szybkość, prostota i niedroga. Dlatego uczymy się gotować pyszne zupy, które wzmacniają zdrowie i relacje rodzinne.

marynata

Robiąc garnek zupy, otrzymujesz dużo pożywnego, zdrowego i niedrogiego jedzenia. Ponadto pełni ważną funkcję towarzyską. Z grubsza cytując V.V. Pokhlebkina „nic tak nie wzmacnia rodziny jak zupa”. Nie mogę nie zgodzić się z Williamem Wasiljewiczem. „Moim ideałem jest teraz gospodyni domowa… i garnek kapuśniaku, i to duży”, pisze Puszkin, marząc o pokoju.

O garnku z kapustą

Łatwo znaleźć setki przepisów na kapuśniak o różnej jakości i znaczeniu, ale są przepisy i technologie, które są oryginalne i dawno zapomniane, a mimo to są bardzo dobre. Jeden z takich przepisów podany jest w jej „Podręczniku doświadczonej rosyjskiej gospodyni domowej” autorstwa Ekateriny Awdejewej-Polewajej i jest niezwykle prosty. W garnku ułóż grubo posiekane mięso z kościami, dodaj cebulę, na wierzch połóż główkę kapusty pokrojoną w 6-8 dużych plasterków, zalej wodą do pełna i włóż do piekarnika. W trzy godziny otrzymasz doskonałą, bogatą kapuśniak, a tymczasem nie musisz nic robić.

Tę metodę można śmiało polecić z jednym zastrzeżeniem. Mimo wszystko wymaga sporo mięsa, nawet jeśli nie najwyższej jakości, ale nie zawsze jest go pod ręką, a nadszarpnięty izolacją budżet nie zawsze jest w stanie udźwignąć takie obciążenie. Choć za 500 rubli dostajemy pół wiadra (przypomnę, że to nieco ponad 6 litrów) pożywnego i smacznego jedzenia, które generalnie jest bardzo dobre.

Można ten proces przyspieszyć i obniżyć kosztem, stosując różne dodatki aromatyczne, zestawy zup, dodatkowe warzywa, posypki mączne i inne podobne techniki, tak jak robili nasi przodkowie, którzy przekazali nam wiarę i ideały, abyśmy byli trochę mądrzejsi i bardzo dobrze.

Zupy warzywne

Jeśli za podstawę przyjmiemy kapustę jako dominujący smak, to można do niej dodać prawie wszystko. Najtańszymi warzywami korzeniowymi będą marchew, rzepa, ziemniaki. Najdroższe są pomidory i papryka, ale ile ich potrzebujesz? Potrzebujesz ich kilka. Zielony groszek naprawdę ożywia obraz. Marchewkę i cebulę można podsmażyć – sama nie jestem fanką, ale poprawi to smak i doda odrobinę oleju. Można wykorzystać kości i skórę z szynki i golonki. Możesz drobno posiekać trochę wędzonego mięsa lub smalcu, to będzie zauważalnie ozdobione. Kilka łyżek mąki rozpuszczonych w szklance wody i wmieszanych do kapuśniaku nada bulionowi konsystencję, gęstość i jedwabistość. Na każdym targu sprzedawcy warzyw mają pudełko lub dwa „na zupę” – pogniecione i brzydkie warzywa, które w zupie nie będą gorsze niż te na wystawie. Użyj tego ruchu.

Jako podstawę zupy jarzynowej możesz użyć kapusty lub innego warzywa o wyraźnym smaku.
Jako podstawę zupy jarzynowej możesz użyć kapusty lub innego warzywa o wyraźnym smaku.

Właściwie ta technika działa z każdą tanią bazą. Zamiast kapusty mogą być ziemniaki, rzepa, rutabaga. Zupy doskonale zagęszcza się kruszonymi ziemniakami. Trochę świeżych ziół i czosnku nada pożądanej jasności. Osobną historią są warzywa wiosenne: pokrzywa, szczaw, boćwina, komosa ryżowa, latem różne szczyty – buraki, boćwina, tani lub mrożony szpinak. Można też użyć dowolnej kapusty, choć wszystko inne jest dużo droższe, ale nigdy nie wiadomo.

Zupy fasolowe

Osobną pozycję stanowią wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe, groszek wszelkiego rodzaju, fasola, fasola lima lub ful, fasola mung, ciecierzyca, soja, soczewica. To doskonała baza do gęstej i pożywnej zupy. Gotowanie wielu z nich zajmuje dużo czasu, ale czas ten można skrócić poprzez wstępne namoczenie. Do takich zup wystarczy bardzo mała ilość jasnych aromatycznych dodatków, a odpowiednie będą wszelkie resztki i skrawki z lodówki. Zamiast roślin strączkowych można użyć dyni, niemal w ten sam sposób. Wszystkie te zupy są bardzo ozdobione grzankami.

Groch, fasola, fasola lima lub ful, fasola mung, ciecierzyca, soja, soczewica to doskonała baza do gęstej i sycącej zupy.
Groch, fasola, fasola lima lub ful, fasola mung, ciecierzyca, soja, soczewica to doskonała baza do gęstej i sycącej zupy.

Technologia jest we wszystkich przypadkach taka sama – fasolę gotujemy do miękkości, część rozgniatamy dla zagęszczenia, ewentualnie dodajemy inne aromatyczne warzywa i produkty mięsne. Pomidory, papryka, zwykła cebula i marchew dobrze komponują się z roślinami strączkowymi, a przyprawy obejmują słodką i ostrą paprykę, kminek, cząber i oregano. W kuchni indyjskiej i północnoafrykańskiej nie brakuje takich zup. Rolę mięsa mogą pełnić dowolne kiełbasy, kiełbaski, „resztki pieczeni”, jak pisano, boczek, plastry szynki i gotowana wieprzowina – nie trzeba tego specjalnie kupować, często wystarczy po prostu wyczyścić lodówkę . Są to proste i pożywne zupy, bardzo stare i wciąż uwielbiane.

Rosół jako podstawa każdej zupy

Mając rosół, możesz improwizować bez końca. W starych książkach kucharskich znajdował się specjalny dział – „Zupy klarowne z dodatkami”. Nawiasem mówiąc, były to osławione consommé z profiterolami, a także bardziej demokratyczny rosół z jajkiem i zupa z klopsikami lub knedlami. Tak, nawet z grzankami. Ogólnie rzecz biorąc, rosół, pomimo pozornej prostoty, jest przedsięwzięciem dość złożonym i profesjonalnym. Ale nawet tutaj istnieją posunięcia, które upraszczają technologię i dają wyraziste rezultaty przy minimalnych kosztach.

Rosół można przygotować z warzyw, mięsa, drobiu lub ryb
Rosół można przygotować z warzyw, mięsa, drobiu lub ryb

Weź czerwony bulion, fond brun, bazę wielu sosów haute cuisine. Nikt nie przeszkadza Ci używać go do zup o jasnym smaku. Taki bulion można ugotować z dowolnych kości, zestawów zupowych, skrzydełek, pniaków i grzbietów drobiu, okrawków mięsnych, boków otrzewnej, cienkich żeberek, chrząstek i dowolnej kombinacji tych składników. Będziesz także potrzebował korzeni bulionowych – marchewki, selera lub pietruszki, pasternaka, cebuli. Rozgrzej piekarnik do 200°C, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż kawałki mięsa i bardzo grubo posiekane warzywa – przecięciem do góry. Wstaw blachę do pieczenia do piekarnika na 25 minut, następnie wszystko przełóż do rondelka, zalej zimną wodą i gotuj długo na najmniejszym ogniu.

Składniki na taki rosół można albo zebrać z biegiem czasu w domu, albo dopasować do okazji – powiedzmy, że pieczesz dużą rostbef z kością lub indyka, albo w dużych sklepach z własnym kawałkiem mięsa i drób zawsze zaoferują ci wymagany kilogram za 50 rubli. O rynkach nawet nie mówię.

Rosół okazuje się mieć piękną brązową barwę i wyrazisty smak, można go doprawiać na milion sposobów, dobrze się mrozi i pozwala na ponowne wykorzystanie niemal wszystkiego, co mamy w domu. Tusze dużego pieczonego drobiu – gęsi, kaczek, indyków – doskonale nadają się do takich celów. Nie trzeba ich piec, warzywa można smażyć przekrojoną stroną do dołu na suchej żeliwnej patelni.

Najprostsze sosy to ugotować makaron i zalać bulionem, roztrzepać kilka jajek i wlać je do gotującego się bulionu w strumieniu, usmażyć omlet i pokroić w paski lub kwadraty, nakleić na klopsiki lub kluski, podawać z pasztetami, polać do bulionu i gotuj dowolny zestaw mrożonych warzyw przez 5 minut. Przygotowanie zupy z przygotowanego bulionu zajmuje nie więcej niż 10 minut.

Zrób zupy. W trudnych czasach – prosto i tanio, w dobrych czasach – zupa rybna sterlet i zupa z homara, zawsze dadzą Ci dużo gorącego i smacznego jedzenia na raz. I nie zapominaj: zupa to fundament rodziny.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #rosół #zupa #zupa jarzynowa #proste zupyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Marina VaneevaMarina Vaneeva26 maja 2022 r

Artykuł bardzo mi się spodobał.

00OdpowiedźKonstancaKonstanca22 kwietnia 2020 r

Dobre słowa: „Zupa to podstawa rodziny”.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja