Tatar z okonia morskiego z estragonem i malinami

Do przepisu

To nie są byle jakie lody. W środku, pod polewą, kryło się zupełnie nieoczekiwane nadzienie na zimny deser – tatar z okonia morskiego. A glazura jest niezwykła: zamiast cukru do jej przygotowania używa się soli. Spróbuj przygotować kilka takich „lodów” na świąteczny stół, a na pewno zdobędziesz tytuł najbardziej utalentowanej gospodyni domowej.

Złożoność: przeciętny Porcje: 1MikserZamrażanieChłodzenieKolacjaPrzekąskaSałatkaWegetarianizm: pescetarianizmWegetarianizmWalentynkiUrodzinyNa świątecznym stoleRomantyczna kolacjaBufetSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ80 g filetu z okonia morskiegoskórka z cytryny – 2 gliście estragonu – 1 gsól – 2 gOliwa z oliwek Extra Vergin – 5 gczarny pieprz do smakuDo glazury:maliny – 100 gglukoza – 25 gwoda – 25 gżelatyna liściasta – 3 gmasło kakaowe – 25 gsól – 15 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Filet z okonia morskiego pokroić w drobną kostkę, włożyć do miski i doprawić skórką z cytryny i liśćmi estragonu. Dodać sól, olej, pieprz i wszystko wymieszać.

Krok 2

Weź silikonową formę do lodów i włóż do niej tatar, wypoziomuj go i wbij patyczek dokładnie w środek. Zamrażaj przez 30 minut. Gdy tatar zamarza, przygotuj glazurę.

Krok 3

Przygotowanie glazury. Maliny włożyć do rondelka, dodać wodę i glukozę. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut. Gotową masę przecedzić przez sito i dodać do niej mokrą żelatynę, masło kakaowe i sól. Powstałą masę zmiksuj jednokrotnie w blenderze.

Krok 4

Wyjmij tatar z lodówki i zanurz go w polewie malinowej. Tatar podawaj w misce z lodem. Udekoruj świeżymi malinami i estragonem.

PRZY OKAZJI

Przepis dostarczony przez Andreę Galli, szefa kuchni w Bolognetta Osteria&Pizzeria.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. Źródło: Serwis prasowy restauracji #estragon #oliwa z oliwek #maliny #bufet #lodówka #Mrożenie #Urodziny #blender #tatar #romantyczny obiad #przekąska #okoń Morski #żelatynaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej pomysłów i przepisów – w naszych sieciach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja