Tatar z łososia

Do przepisu

Tatar z łososia jest nie mniej popularny niż tatar wołowy. Atutem tatara jest jego oryginalny wygląd: chrupiące chipsy ryżowe podkreślają morski smak siekanej ryby, a krem ​​z awokado zamienia danie w prawdziwą odę do delikatności.

Złożoność: łatwo Kalorie: 699,75 kcal/porcja Porcje: 4 Używany: 13,90 g/65,20 g/14,84PiekarnikKuchnia francuskaKolacjaPrzekąskaWegetarianizm: pescetarianizmWalentynkiUrodzinyNa świątecznym stoleRomantyczna kolacjaBufetSKŁADNIKI NA 4 PORCJIchipsy ryżowe – 32 g (16 szt.)filet z łososia – 200 goliwa z oliwek – 28 gsól – 2gczarny pieprz, groszek – 0,4 gświeża cytryna – 12 gzielona cebula – 40 gGuacamole z awokado – 120 gsałatka kukurydziana – 4 gświeża rzodkiewka – 4 goliwki bez pestek – 40 gSos musztardowo-miodowy sriracha – 12 g Na guacamole: dojrzałe owoce awokado – 4 szt.limonka – 2 szt.sól – 8 gśmietana – 4 łyżki.Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 6 łyżek. l.świeżo zmielony czarny pieprz – 2 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj „mieloną” oliwkę. Umieść oliwki na durszlaku i poczekaj, aż solanka odcieknie. Oliwki ułóż na desce do krojenia, rozgnieć oliwki płaską stroną noża i drobno posiekaj nożem. Lekko osusz oliwki w piekarniku – a „ziemia” będzie gotowa

Krok 2

Zrób guacamole z awokado. Awokado przekrój wzdłuż wzdłuż pestki. Obróć połówki awokado tak, aby jedna z nich oddzieliła się od siebie. Za pomocą łyżki oddziel miąższ awokado od skórki. Natychmiast polej awokado sokiem z limonki lub cytryny, aby miąższ nie ściemniał. Awokado włóż do blendera i zmiksuj. Wyciśnij resztę soku z limonki lub cytryny. Dodaj sól do smaku. Na tym etapie do blendera dodaj śmietanę, oliwę z oliwek i czarny pieprz. Sos ucierać jeszcze przez pół minuty do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 3

Cebulę zieloną (tylko białą część) pokroić w drobną kostkę.

Krok 4

Łososia pokroić w drobną kostkę, dodać oliwę i wymieszać. Dodać sok z cytryny, sól, czarny pieprz, zieloną cebulę i wymieszać.

Krok 5

Krem guacamole z awokado ułóż w chipsach ryżowych, obok tataru z łososia. Udekoruj plasterkami rzodkiewki i sałatką kukurydzianą. Wszystko wyłożyć na talerz, posypać ziemią oliwną i polać małymi kroplami sosu sriracha.

PRZY OKAZJI

Przepis udostępniony przez Wiktora Apasiewa, szefa kuchni kawiarni-restauracji Rukkola.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja