Tajemnice kuchni: Odkryj, jak skutecznie zamrozić kurki na zimę!

Jak prawidłowo zamrozić kurki na zimę

Jak prawidłowo zamrozić kurki na zimę

Kurki są magazynem przydatnych substancji. Poznaj sekrety prawidłowego zamrażania grzybów, które pozwoli zachować ich smak i aromat.

Jak prawidłowo zamrozić kurki na zimęO czym porozmawiamy w artykule:Po co zamrażać kurkiKorzyści i skład kurkówJak przygotować kurki do mrożeniaJak zamrozić świeże kurki na zimęCzy można zamrozić surowe kurki na zimęJak długo gotować kurki przed zamrożeniem na zimęJak zamrozić smażone kurkiJak zamrozić kurki z bulionemJak przechowywać kurki w zamrażarcePrzepis na mrożone kurki

Grzyby te mają swoją nazwę ze względu na ich czerwony kolor, który przypomina futro lisa. Jasne grzyby z falistą czapką pojawiają się po letnich i jesiennych deszczach w lasach mieszanych lub iglastych. Unikalną cechą kurków jest to, że rzadko są uszkadzane przez owady i nie gromadzą toksyn.

Po co zamrażać kurki?

Uważane są za przysmak w różnych kuchniach. Zbiór tych eleganckich pomarańczowych grzybów nie zajmuje dużo czasu. Kurki dość trudno jeść poza sezonem, chyba że latem udało się zebrać duże zbiory. Kilku kilogramów kurków raczej nie zje się od razu, można je jednak zamrozić i cieszyć się nimi zimą.

Korzyści i skład kurków

Kurki zawierają białko roślinne, błonnik, witaminy A, D, B, cynk i miedź
Kurki zawierają białko roślinne, błonnik, witaminy A, D, B, cynk i miedź (Shutterstock/FOTODOM)

W 100 g produktu znajduje się 20 kcal.

Makroskładniki:

● białka – 1,5 g

● tłuszcze – 0,5 g

● węglowodany – 3 g

Kurki są źródłem białka roślinnego. Białko należy koniecznie uwzględnić w diecie osób regularnie ćwiczących lub wykonujących ciężką pracę fizyczną. Również obecność białka roślinnego w diecie jest istotna dla tych, którzy z tego czy innego powodu zrezygnowali ze spożywania produktów mięsnych.

Badania potwierdzają, że u osób regularnie spożywających grzyby ryzyko zachorowania na raka jest niskie. Natomiast substancja ergosterol zawarta w kurkach ma działanie przeciwutleniające i pomaga zapobiegać chorobom serca i naczyń. Poprawia także pracę wątroby i wspomaga produkcję enzymów.

Kurki są bogate w błonnik. Błonnik pokarmowy uznawany jest za probiotyk, korzystnie wpływający na zdrowie układu trawiennego. Glutation zawarty w grzybach pomaga zachować piękno i młodość skóry, zapobiegając powstawaniu przedwczesnych zmarszczek.

Wysoka zawartość retinolu (witaminy A) w kurkach działa profilaktycznie przy chorobach narządu wzroku, zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na ślepotę kukurydzianą oraz korzystnie wpływa na zdrowie włosów, paznokci i skóry.

Ale kurki nie są równie korzystne dla wszystkich. Warto ograniczyć ich stosowanie do osób cierpiących na choroby przewodu pokarmowego, kobiet w okresie ciąży i laktacji, a także alergików. Według Rospotrebnadzora dzieciom poniżej 14 roku życia nie zaleca się spożywania grzybów. Dzieje się tak z powodu trudności w trawieniu.

Jak przygotować kurki do zamrożenia

Przed zamrożeniem kurków należy je dokładnie oczyścić specjalną szczoteczką.
Przed zamrożeniem kurek należy je dokładnie oczyścić specjalną szczoteczką (Shutterstock/FOTODOM)

Po zamrożeniu zachowana zostaje cała świeżość i zalety grzybów. Ponadto sam proces nie zajmuje dużo czasu i nie wymaga dużego wysiłku. Ale poza sezonem można delektować się kurkami. Z grzybów mrożonych można przygotować te same dania, co ze świeżych.

Na początek kurki należy odpowiednio przetworzyć. Do czyszczenia grzybów służą specjalne szczotki, które pomagają usunąć z kapelusza drobne cząsteczki zanieczyszczeń i przyklejone liście trawy. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie na 20 minut: to usunie z nich gorycz. Następnie należy spuścić wodę i położyć grzyby na szmatce. Grzyby muszą dobrze wyschnąć, w przeciwnym razie po zamrożeniu utworzy się na nich skorupa lodowa. Małe kurki zostaw w całości, duże pokrój na kilka kawałków. Istnieją 2 opcje: zamrozić je na surowo lub ugotować.

Przy okazji

Gotowane grzyby zajmują znacznie mniej miejsca w zamrażarce.

Jak zamrozić świeże kurki na zimę

Przed zamrożeniem zaleca się namoczyć świeże kurki w roztworze soli.
Przed zamrożeniem zaleca się namoczyć świeże kurki w roztworze soli fizjologicznej (Shutterstock/FOTODOM)

Nawet po zamrożeniu nie stracą swoich dobroczynnych właściwości i jasnego odcienia, który szczególnie efektownie będzie prezentował się w potrawach. Wstępnie namocz świeże grzyby w roztworze soli. Ułóż je na blasze do pieczenia i włóż do zamrażarki na 1518:00. Następnie umieść je w workach lub pojemnikach.

Uwaga dla gospodyni

Zabierz ze sobą małe torebki, aby grzyby można było od razu wykorzystać do gotowania i nie trzeba było ich ponownie zamrażać.

Czy można zamrozić surowe kurki na zimę?

Doświadczone gospodynie domowe zalecają wstępne podgrzanie grzybów. Dzięki temu możesz mieć pewność, że są one całkowicie nieszkodliwe. Ale kurki to najbezpieczniejsze grzyby, których nie trzeba gotować przed zamrożeniem.

Jak długo gotować kurki przed zamrożeniem na zimę

Po dokładnym posortowaniu i oczyszczeniu grzybów z drobnych zanieczyszczeń możesz przejść do następnego etapu. Z reguły należy je gotować w osolonej wodzie 1520 minut. Następnie wyjmij je łyżką cedzakową, ostudź i zamroź, stosując się do tych samych zaleceń, jak przy zamrażaniu świeżych grzybów. W tej formie można je przechowywać do 4 miesięcy. Jeśli Twoja zamrażarka pozwala na ustawienie temperatury poniżej -18°C, kurki można przechowywać przez około rok.

Jak zamrozić smażone kurki

Smażone kurki można zamrozić w taki sam sposób jak świeże.
Smażone kurki można zamrozić tak samo jak świeże (Shutterstock/FOTODOM)

W tej formie możesz także zamrozić kurki. Podobnie jak w przypadku innych opcji przygotowania, grzyby należy posortować i umyć. Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy. Nie ma potrzeby ich wstępnego gotowania. Teraz poczekaj, aż ostygną i możesz je przełożyć do pojemników i włożyć do zamrażarki.

Jak zamrozić kurki wraz z bulionem

Kurki ugotować, odsączyć wodę i powtórzyć czynność. Ale za drugim razem musisz ugotować mniej – około 10 minut. Do bulionu dodać sól, przyprawy, koperek i natkę pietruszki. Po 10 minutach zdjąć z ognia i ostudzić. Kurki ułożyć w pojemnikach i zalać bulionem. Przetwory te idealnie nadają się do zup, sosów czy risotto.

Jak przechowywać kurki w zamrażarce

Te proste triki pomogą zachować świeżość i zdrowie kurków nawet po zamrożeniu.

Najważniejsze jest utrzymanie wymaganej temperatury w zamrażarce i nie zamrażanie grzybów ponownie. Kolejnym warunkiem jest szczelność opakowania. Idealnie jest, jeśli możesz wydzielić osobną półkę do przechowywania mrożonych grzybów.

Przepis na mrożone kurki

Z mrożonych kurków można przyrządzić zupę-krem, bruschettę i wiele innych dań. Julienne jest często przygotowywana w małych porcjach. Ale możesz szaleć i ugotować go w dużym naczyniu do pieczenia. A oto inne danie, które zachwyci zarówno Twoją rodzinę, jak i gości.

Zupa z kurkami

Zupa z kurkami
Zupa kurkowa (Shutterstock/FOTODOM)

Składniki:

● kurki – 300 g

● ser topiony – 100 g

● marchewka – 1 szt.

● ziemniaki – 3 szt.

● sól, zioła – do smaku

1. Wyjmij kurki z zamrażarki i poczekaj, aż całkowicie się rozmrożą.

2. Zagotuj wodę i dodaj grzyby.

3. Obierz marchewki i ziemniaki i drobno posiekaj.

4. Wyślij je do bulionu z kurkami.

5. Gotuj, aż warzywa będą w pełni ugotowane.

6. Dodać roztopiony ser i pozostawić na ogniu przez kolejne 23 minuty.

7. W razie potrzeby dodaj warzywa.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #grzyby #kurki #mrożona żywnośćPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja