Szybko kiszone ogórki na piknik

Szybko kiszone ogórki na piknik

gastronomia 14 czerwca 20124,83(6)Dodaj do ulubionychUdziałSzybko kiszone ogórki na piknik Do przepisu

Lekko solone ogórki to wspaniała przekąska na piknik. Przygotowanie naszych zajmuje zaledwie 30 minut, więc możesz je przygotować tuż przed wyjściem z domu.

Złożoność: łatwo Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzinaSolenie, fermentacjaPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIpieprz czarny – 6-7 groszkówziele angielskie – 4-5 groszkówcukier – 1 łyżeczka.mięta – 4-5 gałązeklimonki – 4 szt.średni pęczek łodyg koperkuogórki chrupiące – 1,5 kgśrednia sól morska Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Ziarna pieprzu rozdrobnić w moździerzu z cukrem i 2 łyżkami. l. sól. Drobno obierz limonki, umyj je i wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi, a następnie dodaj sól i pieprz do mieszanki. Wyciśnij sok z limonek.

Krok 2

Drobno posiekaj łodygi koperku i miętę (liście i łodygi). Odetnij końcówki z obu stron ogórków. Nie uderzaj każdego ogórka zbyt mocno tłuczkiem lub rączką ciężkiego noża, aby ogórek pękł, a następnie pokrój każdy ogórek na 2-4 części w zależności od wielkości.

Krok 3

Powstałą zaprawą posypać ogórki, polać sokiem z limonki i wymieszać. Posyp jeszcze około 1,5 łyżką. l. sól i posiekane zioła, wymieszaj, odstaw na 30 minut. Następnie przed podaniem osusz ogórki z soli na ręcznikach papierowych, strzepując większość zieleni.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja