Szybki kawior dyniowy z dynią i kolendrą
gastronomia 25 lipca 2018 r Do przepisu
Jeśli w środku lata nie możesz znaleźć dyni, spróbuj zastąpić ją korzeniem selera, ściśle przestrzegając przepisu.
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 40 minutMikserPiekarnikPieczenieKolacjaPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJI3 cukinie 250–300 g dyni pół małej główki czosnku garść drobno posiekanych liści kolendry 2 łyżki. l. tabela wag i miar oliwy z oliwek PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obierz dynię. Pokrój go na średnie kawałki. Skropić oliwą, solą i pieprzem. Ułożyć na blaszce wyłożonej folią. Umieść tam pół małej główki czosnku. Piec w temperaturze 180°C przez 10 minut.
Krok 2
Cukinię przekrój na pół. Usuń nasiona łyżką. Cukinię posmaruj oliwą z oliwek. Ostrożnie ułóż je na blasze do pieczenia obok dyni. Piec kolejne 10–15 minut. Dynia powinna się upiec i stać się średnio miękka, a cukinia powinna się zarumienić.
Krok 3
Wyjmij warzywa. Każdy ząbek przekrój nożem i wyciśnij miąższ. Cukinię i dynię włóż do miski, dodaj czosnek i garść drobno posiekanych liści kolendry. Ubij blenderem zanurzeniowym. Dopraw solą i pieprzem, dodaj 1 łyżkę. l. oliwę, wymieszać i ostudzić. Podawać z gotowaną piersią kurczaka.