Szybka i Pyszna Grillowana Wieprzowina – Gotowa w Zaledwie 25 Minut!

Grillowana wieprzowina w 25 minut

Grillowana wieprzowina w 25 minut

Uważa się, że wieprzowina jest idealna do grillowania i grillowania. Karkówka, żeberka i mostek zawierają wystarczającą ilość tłuszczu, dzięki czemu można je bezpiecznie gotować na otwartym ogniu bez obawy, że wyschną. Sam proces smażenia raczej nie zajmie więcej niż 25 minut, ale tylko jeśli wcześniej zadbałeś o marynatę.

Grillowana wieprzowina w 25 minut

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Dlaczego potrzebujesz marynaty?
  • Dlaczego w marynacie jest kwas?
  • Ddodaniejem cebula
  • Jaki olej nadaje się do marynaty?
  • Przepisy
  • Węgiel drzewny w marynacie cytrusowej
  • Szaszłyk wieprzowy w marynacie kefirowej
  • Szaszłyk wieprzowy w czerwonej marynacie
  • Kebab wieprzowy w marynacie panazjatyckiej z brzoskwiniami
  • Żeberka wieprzowe w marynacie waniliowej
  • Grillowane żeberka wieprzowe w miętowej marynacie
  • Szaszłyk z karkówki wieprzowej z sosem pieprzowym
  • Żeberka wieprzowe w sosie BBQ z grillowaną kukurydzą
  • Szaszłyk wieprzowy w marynacie rozmarynowej
  • Szaszłyk wieprzowy marynowany w wodzie gazowanej z cebulą
  • Szaszłyk wieprzowy marynowany w occie winnym
  • Szaszłyk radziecki marynowany w occie i cebuli

Dlaczego potrzebujesz marynaty?

Głównym zadaniem marynaty jest nadanie wieprzowinie dodatkowego, jaśniejszego smaku i aromatu. A jako bonus sprawia, że ​​mięso jest bardziej miękkie i delikatne. Dlatego jeśli masz świeży i bardzo wysokiej jakości kawałek, to przed obróbką cieplną naprawdę nie musisz go marynować, ale po prostu posyp solą i pieprzem. Tak przygotowują na przykład klasyczne tbilisi mtsvadi. Jeśli nie masz mięsa najwyższej jakości i chcesz poprawić jego smak, to tutaj Tylko Marynata pomoże. Jednak, i trzeba o tym pamiętać, ten trik nie sprawdzi się w przypadku starego, bardzo twardego lub mrożonego mięsa – długiego marynowania z pewnością sprawi, że będzie bardziej miękkiale i tak pyszny kebabbardziej prawdopodobne, to nie zadziała.

Dlaczego w marynacie jest kwas?

Marynaty mogą być suche, płynne lub w formie pasty, a także gotowane i surowe. Z reguły każda marynata zawiera kwas – sok cytrusowy, różne octy, sos sojowy, wino, piwo, cydr, fermentowane produkty mleczne, pomidory itp. Ważne jest, aby tutaj nie przesadzić, aby nie skończyć się agresywnym kwaśnym środowiskiem. Szybko niszczy tkankę łączną i wysysa wilgoć z mięsa, dlatego istnieje ryzyko, że zamiast kebaba ugotuje się bezsmakową masę o nieznanej konsystencji. Staraj się unikać marynat na bazie esencji octowej, kiwi czy ananasa. O wiele lepiej byłoby dodać sok jabłkowy lub wino stołowe.

DOPrzy okazjio alkoholu. Na całym świecie do marynat mięsnych dodaje się wino, cydr i piwo, gdyż uważa się, że poprawiają smak i aromat potrawy, czyniąc ją bardziej szlachetną. Jednocześnie sam etanol odparowuje podczas obróbki cieplnej, ponieważ ma stosunkowo niską temperaturę wrzenia. Pozostała ilość alkoholu w porcji szaszłyka zazwyczaj nie więcej niż w szklance kefiru.

Dodaj cebulę

Rzapieczętowane, czerwone, szalotka – wystarczy dowolny łuk NMarynata ze składnikiem czerwonymA dla wieprzowiny. Możesz po prostu NAcięcie jego w duże krążki, półpierścienie lub piórka, do mięsa dodać sól, pieprz i dokładnie wymieszać rękoma. Można też wycisnąć sok z cebuli, lekko go rozcieńczyć wodą i powstałą marynatą zalać wieprzowinę, nie zapominając oczywiście o soli i pieprzu. Bardzo przyda się także czosnek, zioła i różne przyprawy Przy okazji.

Jaki olej nadaje się do marynaty?

Do marynaty na chudą wieprzowinę często dodaje się olej roślinny. Przykrywa kawałki mięsa filmem, dzięki czemu nie wysychają podczas smażenia i pozostają soczyste. Wystarczy oliwka, rafinowany słonecznik lub inny bez wyraźnego aromatu, który może przyćmić smak głównego produktu. Ale jeśli masz wieprzowinę z tłuszczem, lepiej unikać marynat na bazie oleju lub majonezu. Wybierz wodę gazowaną lub kroplę octu jabłkowego okaże się bardzo smaczne.

Czas marynowania wieprzowiny zależy od jakości samego mięsa, marynaty i warunków temperaturowych. Średnio jest to 24 godziny w temperaturze pokojowej, jeśli jednak planujecie marynować dłużej, Lepiej włożyć go do lodówki.

Przepisy

Oferujemy 12 przepisów na grillowaną wieprzowinę. Dzięki różnorodności marynat otrzymasz 12 zupełnie różnych smaków!

Węgiel drzewny w marynacie cytrusowej

Marynata cytrusowa sprawi, że wieprzowina z kością będzie bardziej miękka i delikatna.. Bdzięki idealnej równowadze kwaśności i słodyczy On nie zakłóci smaku mięsa, a jedynie go podkreśli.

Węgiel drzewny w marynacie cytrusowej
Węgiel drzewny w marynacie cytrusowej

Do gotowania na 6 porcji potrzebować:

  • kotlet schabowy z kością 1,5 kg
  • duże pomarańcze 2 szt.
  • limonki 2 szt.
  • oliwa z oliwek 6 łyżek l.
  • różowy pieprz 2 łyżeczki
  • mennica 2 gałęzie
  • sól

1. Za pomocą drobnej tarki usuń skórkę z owoców cytrusowych i wyciśnij sok. Drobno posiekaj liście mięty.

2. Skórkę rozetrzeć w moździerzu, dodać różowy pieprz i 1/2 łyżeczki. sól. Pocieraj dokładnie. Wymieszaj z miętą, olejem i sokiem cytrusowym.

3. Karbonatę pokroić na porcje, umieścić w torebkach lub pojemnikach strunowych, dodać marynatę, szczelnie zamknąć. Mięso pozostawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej (lub na 5 godzin w lodówce).

4. Strząsnąć marynatę z mięsa. Gotuj wieprzowinę na grillu na wysokich węglach przez około 25 minut, obracając co 2 minuty.3 minuty, aż będzie gotowy. Pozostawić na 10 minut pod folią. Podawać z sałatką warzywną i sosem.

Uwaga dla gospodyni

Wyjdzie bardzo smacznie, jeśli zamiast zwykłych pomarańczy użyjesz sycylijskich czerwonych.

Przy okazji

Jeśli na bokach kotletów mięsnych znajduje się gruba warstwa tłuszczu, możesz ją odciąć. mijeśli zdecydujesz się odejść tłuszcza następnie zrób to dalej jego kilka poprzecznych nacięć o głębokości 2 mm.

Szaszłyk wieprzowy w marynacie kefirowej

Do marynaty nadaje się kefir o dowolnej zawartości tłuszczu. Najważniejsze, że produkt jest świeży i niezbyt kwaśny. miJeśli nie lubisz kopru i pietruszki, możesz zastąpić je innymi ziołami, nawet suszonymi.

Szaszłyk z kefiru wieprzowego
Szaszłyk z kefiru wieprzowego

Do gotowania na 4 porcje potrzebować:

  • karkówkatak – 2 kg
  • cebula – 8 szt.
  • Doaudycja – 600 ml
  • oliwa z oliwek – 60 ml
  • bazylia – 1 pęczek
  • koperek – 1/2 pęczka
  • natka pietruszki – 1/2 pęczka
  • sól – 5 g
  • świeżo zmielony czarny pieprz – 5 g

1. Bazylię, koperek i natkę pietruszki dokładnie osusz papierowymi ręcznikami, rozerwij je w dłoniach i wraz z gałązkami umieść w misie blendera.

2. Wlać oliwę z oliwek do zieleniny (odpowiedni jest również rafinowany olej słonecznikowy). Szlifować, aż będzie gładkie.

3. Pokrój wieprzowinę na równe kawałki i włóż do dużej miski. Dodać kefir, przecier ziołowy, posiekaną cebulę, sól i pieprz do smaku. Mieszaj rękami. Marynata powinna całkowicie przykryć mięso.

4. Przykryj miskę pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej na 46 godzin, może nawet całą noc. Smażyć mięso na szaszłykach lub grillu, aż będzie gotowe. Podawać na gorąco.

Uwaga dla gospodyni

Ważne jest, aby dobrze usmażyć kebab wieprzowy, dlatego trzeba mieć odpowiednią ilość węgla w grillu, a jest on bardzo gorący. Po czym poznajesz, że węgiel jest gotowy? Powinien zmienić kolor na czerwony, a następnie zmienić się w szary popiół. I dopiero potem możesz zacząć przygotowywać kebab.

Przy okazji

Szaszłyk z marynatą z fermentowanych produktów mlecznych często można spotkać w kuchni Indii, Malezji i Indonezji. W tych krajach używają jogurtu naturalnego i z reguły marynują w ten sposób kurczaka, dodając dużo jasnych przypraw. Ale także NA PółnocnyM Kaukazmi Ten rodzaj kebaba nie jest rzadkością. Mięso, najczęściej jagnięcinę, marynujemy w ayranie, jogurcie lub, jak w naszym przepisie, kefirze.

Szaszłyk wieprzowy w czerwonej marynacie

Największą atrakcją naszego kebaba jest specjalna marynata z pomidorów, cebuli, czosnku i słodkiej papryki. Dzięki temu mięso nabierze apetycznego rumieńca i bardzo ciekawego, lekko pikantnego smaku.

Szaszłyk wieprzowy w czerwonej marynacie
Szaszłyk wieprzowy w czerwonej marynacie

Do gotowania na 6 porcji potrzebować:

  • karkówka 1,5 kg
  • duża czerwona papryka 1 sztuka
  • średni pomidor 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • pasta pomidorowa3 łyżki l.
  • ostra czerwona papryczka chili 1 sztuka
  • czosnek 3 goździki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. Posiekaj słodką paprykę, chili, cebulę i pomidora według uznania. Przygotowane warzywa włóż do miski blendera i zmiksuj na gładką masę. Dodaj koncentrat pomidorowy, sól i świeżo zmielony czarny pieprz i ponownie wymieszaj.

2. Mięso wieprzowe pokroić w prostokątne kawałki, włożyć do pojemnika, zalać marynatą, dokładnie wymieszać, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.

3. Grilluj kebab, aż będzie ugotowany na szaszłykach lub grillu, około 25 minut. Podawaj natychmiast.

Przy okazji

Szaszłyk z czerwonej wieprzowiny można podawać z grillowanymi warzywami lub z sałatką z ogórków, pomidorów i dowolnych pikantnych ziół, polaną oliwą.

Uwaga dla gospodyni

Jeśli chcesz, aby smak kebaba z czerwonej wieprzowiny był mniej ostry, usuń papryczkę chili z marynaty lub użyj jej najmniej ostrej wersji.

Kebab wieprzowy w marynacie panazjatyckiej z brzoskwiniami

Wieprzowina to najlepsze mięso do eksperymentowania z sosami panazjatyckimi. A jeśli wolisz ostrzejsze, dodaj do marynaty odrobinę ostrego chili lub kilka kropli Tabasco.

Kebab wieprzowy w marynacie panazjatyckiej z brzoskwiniami
Kebab wieprzowy w marynacie panazjatyckiej z brzoskwiniami

Do gotowania na 4 porcje potrzebować:

  • ZwinaJestem szyjką macicy 600 gr
  • duże brzoskwinie, świeże lub z puszki 2 szt.

Na marynatę:

  • sos teriyaki 5 łyżek l.
  • sok z połowy cytryny
  • Miód 2 łyżki l.
  • słodka musztarda zbożowa 2 łyżki l.
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. Mięso pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do miski, dodać wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszać. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

2. Brzoskwinie przekrój na pół, usuń pestki i pokrój na małe, identyczne kawałki.

3. Na patyczki do szaszłyków nakładamy naprzemiennie kawałki mięsa i brzoskwiń i zalewamy marynatą. Grilluj aż do ugotowania, około 25 minut, i natychmiast podawaj.

Uwaga dla gospodyni

Sos Teriyaki jest bogatszy w smaku niż zwykły sos sojowy. Ale jeśli masz pod ręką tylko soję, użyj jej.

Przy okazji

Dla smaku i aromatu do marynaty można dodać imbir zarówno świeży, jak i mielony suszony.

Żeberka wieprzowe w marynacie waniliowej

Wydawałoby się, gdzie jest wieprzowina, a gdzie wanilia? Jednak w tym daniu są one sobie bliższe niż kiedykolwiek. A z dodatkiem pieczonych owoców smak staje się jeszcze bogatszy: spróbuj.

Żeberka wieprzowe w marynacie waniliowej
Żeberka wieprzowe w marynacie waniliowej

Do gotowania na 6 porcji potrzebować:

  • żeberka wieprzowe – 2 kg
  • brązowy cukier 50 gr
  • czerwona ostra papryczka chili 1 sztuka
  • gruba sól morska 30 gr
  • czarne ziarna pieprzu 36 gr
  • wanilia 2 strąki

1. W dużym rondlu zagotuj 2 litry wody. Dodaj sól i cukier. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, końcem ostrego noża wyskrobać nasionka i dodać do rondla. Umieść tam same strąki. Doprowadzić do wrzenia, gotować, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą, 5–7 minut.

2. Usuń łodygę i nasiona z papryczki chili, strąk pokrój w cienkie pierścienie. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj chili i ziarna pieprzu rozgniecione ostrzem noża. Całkowicie ostudzić, około 2 godzin.

3. Przygotowane żeberka polej marynatą. Przykryć pokrywką lub folią spożywczą i wstawić do lodówki na 4-6 godzin.

4. Ugotuj żeberka na grillu lub grillu. Podawać z dowolnym dodatkiem do wyboru.

Uwaga dla gospodyni

Brązowy cukier można zastąpić…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja