Szef kuchni obiecuje, że będzie smaczniej i zdrowiej: co ugotować w domu zimą z pomarańczami
Alla Odważna 22 stycznia 2023 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz
Choć pomarańcze sprzedawane są w sklepach przez cały rok, zimą wydają się szczególnie smaczne. Ułatwia to ich optymistyczny kolor, jasny smak i silny ładunek witamin. Jednocześnie nie należy ignorować potencjału gastronomicznego tych owoców cytrusowych. Pomarańcze mogą dodać soczystości, smaku i jasności każdemu daniu, mówi Alexander Loschchinin, szef kuchni restauracji Folk.
Co przeczytać w artykule:
- Które pomarańcze są najsmaczniejsze?
- Sałatka z pomarańczą: niezwykłe połączenie
- Kalmary z sosem pomarańczowym: ostre i słodkie w jednym daniu
- Glazura pomarańczowa: idealna do pieczonych słodkich ziemniaków
- Desery pomarańczowe: wegańskie ciasteczka i frytki bez mąki
Które pomarańcze są najsmaczniejsze?
Od stycznia do lipca w naszych sklepach największą popularnością cieszą się pomarańcze z Egiptu. Ale marokańskie, które wszyscy kochają za soczystość i bogaty smak, są teraz znacznie mniej powszechne. Jeśli go zobaczysz, kup go bez wahania. Z Hiszpanii skupujemy także pomarańcze – one również są soczyste i smaczne. W lutym powinna pojawić się czerwona sycylijska odmiana – ja szczególnie lubię ją wykorzystywać do prostych deserów z musami czy panna cotty.
Wybierając pomarańcze, przede wszystkim musisz zważyć owoc na dłoni. Powinien być ciężki, co świadczy o dojrzałości i soczystości owocu. Zwróć uwagę na kolor – wybieraj pomarańcze złocisto-pomarańczowe, pozbawione zieleni. Jest jeszcze jeden lifehack, którego nauczyli mnie profesjonalni kupujący. Jeśli pory pomarańczy wystają ponad powierzchnię skórki, będzie słodka.
Sałatka z pomarańczą: niezwykłe połączenie
Najczęściej jadamy właśnie takie pomarańcze lub wyciskamy z nich sok, ale ten owoc równie dobrze może stać się składnikiem, który ozdobi Twoje danie. Zimą, gdy warzywa nie są tak bogate w smak, pomarańcze można dodawać do dowolnych zielonych sałatek. Doda im słodyczy, soczystości i poszerzy paletę smaków. Wystarczy obrać plasterki pomarańczy z białej folii i dodać do warzyw, ogórków i pomidorów.
Sałatka Dyniowo-Pomarańczowa: Lekka i pikantna, z ostrością przypraw i słodyczą pomarańczowego dressingu.
Możesz też spróbować zrobić bardziej złożoną sałatkę z dyni i pomarańczy. Słodką dynię do niej należy obrać, pokroić na małe kawałki, posypać solą, cukrem, dodać szałwię i odrobinę mielonego chili i piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Gdy dynia będzie ugotowana i miękka, obniż temperaturę do 70 stopni i pozostaw na kolejne 1,5-2 godziny, aby zwiędła. Należy jednak od czasu do czasu na nie uważać, aby nie wyschnąć. Sos do tej sałatki należy również przygotować wcześniej. W tym celu do 500 ml soku pomarańczowego dodać kardamon, cynamon, rozmaryn, postawić na średnim ogniu i odparować, aż pozostanie około połowy objętości. Przecedzamy przez sito i miksujemy blenderem z miodem gryczanym (30 g), sokiem z cytryny abchaskiej (30-50 g) i oliwą z oliwek (80 g) na gładką masę. Pestki dyni podsmaż na oleju roślinnym z solą i połóż na serwetce, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Następnie pozostaje już tylko ułożyć sałatkę na talerzu. Połóż zielone liście szpinaku, dynię, cząstki pomarańczy, trochę miękkiego sera (ricotta lub stracciatella, a nawet twarożek). Skropić dressingiem i posypać na wierzchu prażonymi nasionami.
Kalmary z sosem pomarańczowym: ostre i słodkie w jednym daniu
Kalmary z sosem pomarańczowym – czyste jedzenie dla smakoszy
Pomarańcze dobrze komponują się także z owocami morza. Spróbuj na przykład ugotować kalmary z sosem pomarańczowym. Tuszkę kalmara należy oczyścić i zamarynować w wędzonej mielonej papryce i adżyce (lepiej wziąć suchą i niezbyt ostrą), dodając odrobinę oliwy z oliwek i sól. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni, aż będzie średnio gęste. Będziesz także potrzebować oliwek bez pestek oraz bezpestkowych papryczek ramiro i zielonych papryczek chili pokrojonych w krążki. Sos do tego dania musi być gorący, dlatego robimy go na ostatnią chwilę. Wymieszaj świeży sok pomarańczowy z sokiem z cytryny, cukrem i gotuj na wolnym ogniu, aż mieszanina zacznie gęstnieć. Aby uzyskać gładkość, dodaj do niej trochę masła. Następnie ułóż krążki kalmarów, oliwki, paprykę, polej ostrym sosem, na wierzchu cząstki pomarańczy i posiekaną zieloną cebulę.
Glazura pomarańczowa: idealna do pieczonych słodkich ziemniaków
Poza tym zawsze możesz zrobić glazurę z soku pomarańczowego, która dobrze przechowuje się w lodówce i można ją wykorzystać do pieczenia słodkich ziemniaków, kalafiora, a nawet kurczaka w piekarniku.
Pieczone bataty z glazurą pomarańczową: pyszny smak dla fanów lekkich dań
Glazurę robimy w ten sposób. Na 400 ml świeżego soku pomarańczowego potrzeba 200 ml białego wina i 200 ml słodkiego wina ryżowego mirin. Wszystkie płynne składniki wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż ilość płynu zmniejszy się o połowę. Następnie dodaj suszone chili i 150 gramów glukozy lub cukru i trzymaj na małym ogniu, aż lukier zgęstnieje. Dla równowagi dodaj sok z limonki i skórkę z cytryny. Następnie można go przechowywać w lodówce i używać w razie potrzeby.
Na przykład ugotuj słodkie ziemniaki. Bulwy batatów skropić oliwą z oliwek, posypać grubą solą i zawinąć w folię, piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni do miękkości. Gotowość możesz sprawdzić nożem. Następnie ostudź słodkie ziemniaki, obierz je, pokrój w małe plasterki i włóż z powrotem do piekarnika nagrzanego do 80 stopni, aby lekko zwiędły. Od czasu do czasu smaruj słodkie ziemniaki pomarańczową glazurą za pomocą silikonowej szczoteczki.
Desery pomarańczowe: wegańskie ciasteczka i frytki bez mąki
Wegańskie ciasteczka ze skórką pomarańczy: równie pyszne, jak ekologiczne
Kiedy pracowałam w restauracji Harvest, bardzo poważnie podchodziliśmy do kwestii zero waste. A ponieważ każdego dnia zostało nam sporo skórek pomarańczowych, wymyśliliśmy przepis na wegańskie ciasteczka. Aby usunąć gorycz, do skórek pomarańczy pokrojonych w drobną kostkę dodać wodę i doprowadzić do wrzenia, następnie odcedzić wodę. Czynność tę powtarzamy 2-3 razy. Następnie do skórki dodać cukier (w proporcji 1 do 1), odrobinę wody i gotować, aż konfitura będzie gęsta. Gdy ostygnie, wymieszaj z płatkami kokosowymi i dobrze wymieszaj mikserem. Na 500 gramów dżemu pomarańczowego potrzeba około 300 gramów płatków kokosowych. Następnie powstałą masę rozprowadzić na macie silikonowej tworząc warstwę o grubości około pół centymetra i pokroić w trójkąty lub kwadraty na ciasteczka.
Chipsy pomarańczowe są świetnym dodatkiem do koktajli i są po prostu pyszne.k – chrupnięcie
I oczywiście bardzo łatwo zrobić z pomarańczy chrupiące chipsy, takie, którymi dekoruje się koktajle w barach i jeść je zamiast słodyczy do herbaty. Aby to zrobić, pomarańczę należy pokroić w możliwie cienkie plasterki i wysuszyć w suszarce do warzyw lub piekarniku. Wyjdzie pysznie i na pewno zdrowiej niż słodycze.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #przepisy od szefów kuchni #pomarańczaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga Zacharowa22 stycznia 2023 r
Konstanta, dziękuję za komentarz i osobiste doświadczenia! Często używam też skórki pomarańczowej, zazwyczaj do pieczenia.
00OdpowiedźKonstanca22 stycznia 2023 r
Oczywiście pomarańcze najczęściej wykorzystuję do słodkich wypieków i deserów. Czasem jednak dodaję go do dań głównych. W tym roku upiekłam kaczkę z pomarańczami i jabłkami. Gotowałam też kurczaka z pomarańczami, wieprzowinę z sosem pomarańczowym itp. Wcześniej przekręciłam skórkę pomarańczową w maszynce do mięsa i zamroziłam, doprawiając ciasta i sosy.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych