Syrop liliowy do lodów i naleśników
gastronomia 14 maja 2018 r Do przepisu
Syrop liliowy ma lekko gorzki smak i mocny liliowy aromat – jedzenie go łyżkami nie jest ciekawe, ale dodanie go do słodkiego deseru, np. lodów, naleśników, naleśników, jest w sam raz.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 3 godzinyGotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ200 g fioletowego bzu 800 ml wody 700 g białego cukru 15 g soku jabłkowego z pektyną 1 cytryna Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Kwiaty bzu namoczyć w 800 ml wody podgrzanej do 60°C na 3 godziny (pod folią).
Krok 2
Płyn przecedź przez sitko. Odłożyć 100 g cukru. Do naparu dodać 600 g cukru i na małym ogniu doprowadzić do 80°C, mieszając, aż cukier się rozpuści.
Krok 3
Wymieszaj pektynę z odłożonymi 100 g cukru tak dokładnie, jak to możliwe.
Krok 4
Mieszając syrop trzepaczką, cienkim strumieniem dodać cukier i pektynę i gotować, mieszając i nie dopuszczając do wrzenia, przez 3 minuty.
Krok 5
Dodać sok z cytryny i całkowicie ostudzić. Przechowywać w chłodnym miejscu, podawać z lodami, naleśnikami, naleśnikami, sernikami.
PRZY OKAZJI
Foto: Anna Kozłowa