Suszone pomidory z ziołami
Anastazja Szewelewa 12 września 2020 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Wspaniała włoska przekąska, bardzo łatwa w przygotowaniu. Suszone pomidory można wykorzystać w sałatkach, jako dodatek do makaronów, mięs, pizzy itp.
Złożoność: łatwo Porcje: 5 Gotowanie: 5 godzinPiekarnikSuszenie, suszenieKuchnia włoskaPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 5 PORCJIpomidory 2 kgczosnek 5 szt.tymianek 1 pęczekoliwa z oliwek 5 łyżek.oregano 3 łyżki.czarny pieprz 2 łyżeczki.sól 2 łyżki.cukier 2 łyżeczki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj pomidory, przekrój je wzdłuż na pół. Ułożyć na blasze do pieczenia rozcięciem do góry, na grubej folii. Na wierzchu ułożyć grubo posiekany czosnek, gałązki tymianku, posypać oregano, pieprzem, solą i cukrem. Skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika na 4-5 godzin w temperaturze 100-110°C. Pozostaw niewielką szczelinę, aby wilgoć mogła swobodnie odparować.
Krok 2
Połóż na talerzu i zjedz. Lub włóż do słoika ze szczelną pokrywką, zalej gorącą oliwą i włóż do lodówki w celu długotrwałego przechowywania.
UWAGA DO GOSPODARKI
Do tego dania najlepsze są pomidory kremowe.
PRZYDATNE RADY
Wierzch można posypać tartym parmezanem, pokruszyć serem wiejskim lub fetą.