Suszone pomidory z ziołami

Suszone pomidory z ziołami

Anastazja Szewelewa 12 września 2020 r5.00(1)Dodaj do ulubionychUdziałSuszone pomidory z ziołamiSuszone pomidory z ziołamiSuszone pomidory z ziołamiSuszone pomidory z ziołami Do przepisu

Wspaniała włoska przekąska, bardzo łatwa w przygotowaniu. Suszone pomidory można wykorzystać w sałatkach, jako dodatek do makaronów, mięs, pizzy itp.

Złożoność: łatwo Porcje: 5 Gotowanie: 5 godzinPiekarnikSuszenie, suszenieKuchnia włoskaPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 5 PORCJIpomidory 2 kgczosnek 5 szt.tymianek 1 pęczekoliwa z oliwek 5 łyżek.oregano 3 łyżki.czarny pieprz 2 łyżeczki.sól 2 łyżki.cukier 2 łyżeczki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Umyj pomidory, przekrój je wzdłuż na pół. Ułożyć na blasze do pieczenia rozcięciem do góry, na grubej folii. Na wierzchu ułożyć grubo posiekany czosnek, gałązki tymianku, posypać oregano, pieprzem, solą i cukrem. Skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika na 4-5 godzin w temperaturze 100-110°C. Pozostaw niewielką szczelinę, aby wilgoć mogła swobodnie odparować.

Krok 2

Połóż na talerzu i zjedz. Lub włóż do słoika ze szczelną pokrywką, zalej gorącą oliwą i włóż do lodówki w celu długotrwałego przechowywania.

UWAGA DO GOSPODARKI

Do tego dania najlepsze są pomidory kremowe.

PRZYDATNE RADY

Wierzch można posypać tartym parmezanem, pokruszyć serem wiejskim lub fetą.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja