Squash kawior z jabłkiem
Elena Niekrasowa 04 kwietnia 20154,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Przetwarzanie warzyw może być różne – warzywa można smażyć, piec, a następnie duszić i siekać lub gotować w podwójnym bojlerze, mielić i duszić już posiekany kawior.
Złożoność: łatwo Kalorie: 126,17 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina 20 minut Dodać. czas: 20 minut Używany: 2,90 g/3,69 g/20,26Dusząc się, marniejącPopołudniowa przekąskaKolacjaPustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJI1 kg cukinii300 g marchewki200 g cebuli1 jabłko Babci Smith1 mała główka czosnkusól morskaświeżo zmielony pieprzoliwa z oliwekkoncentrat pomidorowy 3-4 łyżki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Cukinię myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę.
Krok 2
Umyj marchewki, obierz je, zetrzyj na grubej tarce.
Krok 3
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Krok 4
Jabłko obierz, usuń nasiona i pokrój w kostkę.
Krok 5
Podgrzewamy w rondelku (ja robiłam to w wolnowarze w trybie „pieczenia”) i rośniemy. oliwę, dodajemy w oddzielnych partiach cebulę i marchewkę, podsmażamy każde warzywo z osobna i wrzucamy do rondla. Gdy wszystko będzie gotowe, włóż warzywa z powrotem do garnka multicooker i ustaw tryb „duszenia” na 1-3 godziny według uznania. Im dłużej warzywa są duszone, tym smaczniejszy okazuje się kawior, a warzywa nie tracą kształtu podczas gotowania. Lekko ostudzić i zmiksować blenderem (jeżeli podczas duszenia utworzyło się dużo płynu, przed zmiksowaniem warzywa przełożyć na durszlak; cały sok odcedziłam, a mimo to kawior nie wyszedł zbyt gęsty).
Krok 6
Rozdrobnioną masę ponownie przełożyć do naczynia do duszenia, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy, sól, cukier i przyprawy do smaku. Zagotuj (w multicookerze, najpierw w trybie „pieczenia”, następnie w trybie „gulaszu”, pamiętaj o zmniejszeniu ognia przy zamkniętej pokrywie i gotuj przez 10 minut.