Sos Tkemal

Sos Tkemal

gastronomia 17 sierpnia 2018 rSos Tkemal Do przepisu

Jeśli na stole przed tobą leży parujący kawałek smażonego mięsa, co może być lepszego niż butelka tkemali obok niego? Cóż mogę powiedzieć – dobrze komponuje się z rybami, serami i warzywami… Zarówno w letni dzień, jak i zimowy wieczór, w Rosji, Ameryce, Francji czy Gruzji… Uniwersalny, uwielbiany sos.

Złożoność: łatwo Kalorie: 45,68 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 0,27 g/0,23 g/10,54Sos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘkolendra – 1 gałązka, suszony, dojrzały koperek – 1 gałązka utskho-suneli – 0,5 łyżeczki mielona kolendra – 0,5 łyżeczki czerwona ostra papryczka chili – 1-2 szt. ziele ombalo lub mięta – mały pęczek soli – 1 łyżka. l. niedojrzała śliwka wiśniowa lub zielona śliwka tkemali – 2 kg czosnek – 5-6 ząbków świeże zioła (kolendra, pietruszka, reikhan, koper) – do smaku Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Umieść śliwki w rondlu i zalej zimną wodą, tak aby je przykryła. Do wody włóż suche gałązki koperku i kolendry. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, przełożyć na sito i przecedzić miąższ do rondla o grubym dnie. Jeśli śliwki nie są zbyt kwaśne, zachowaj bulion.

Krok 2

Do powstałej masy dodaj mieszankę pokruszonych przypraw. Pozwól parzyć przez 1 godzinę. Dodaj sól. Dodaj posiekane świeże zioła i pokruszone chili (opcjonalnie).

Krok 3

Postaw na małym ogniu i ciągle mieszając, stopniowo dodając wodę (lub wywar ze śliwek), zagotuj sos do konsystencji śmietany. Ostudzić, a następnie rozlać do wysterylizowanych butelek. Zamknij szczelnie pokrywkę. Przechowywać w chłodnym miejscu.

UWAGA DO GOSPODARKI

Wskazówka dotycząca artykułów spożywczych Czerwone tkemali gotuje się w podobny sposób, ale robi się je z dojrzałych śliwek. Jeśli chcesz słodszy sos, zastąp jedną czwartą kwaśnych śliwek słodką odmianą, np. suszonymi śliwkami.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja