Sos Tkemal
gastronomia 17 sierpnia 2018 r Do przepisu
Jeśli na stole przed tobą leży parujący kawałek smażonego mięsa, co może być lepszego niż butelka tkemali obok niego? Cóż mogę powiedzieć – dobrze komponuje się z rybami, serami i warzywami… Zarówno w letni dzień, jak i zimowy wieczór, w Rosji, Ameryce, Francji czy Gruzji… Uniwersalny, uwielbiany sos.
Złożoność: łatwo Kalorie: 45,68 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 0,27 g/0,23 g/10,54Sos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘkolendra – 1 gałązka, suszony, dojrzały koperek – 1 gałązka utskho-suneli – 0,5 łyżeczki mielona kolendra – 0,5 łyżeczki czerwona ostra papryczka chili – 1-2 szt. ziele ombalo lub mięta – mały pęczek soli – 1 łyżka. l. niedojrzała śliwka wiśniowa lub zielona śliwka tkemali – 2 kg czosnek – 5-6 ząbków świeże zioła (kolendra, pietruszka, reikhan, koper) – do smaku Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umieść śliwki w rondlu i zalej zimną wodą, tak aby je przykryła. Do wody włóż suche gałązki koperku i kolendry. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, przełożyć na sito i przecedzić miąższ do rondla o grubym dnie. Jeśli śliwki nie są zbyt kwaśne, zachowaj bulion.
Krok 2
Do powstałej masy dodaj mieszankę pokruszonych przypraw. Pozwól parzyć przez 1 godzinę. Dodaj sól. Dodaj posiekane świeże zioła i pokruszone chili (opcjonalnie).
Krok 3
Postaw na małym ogniu i ciągle mieszając, stopniowo dodając wodę (lub wywar ze śliwek), zagotuj sos do konsystencji śmietany. Ostudzić, a następnie rozlać do wysterylizowanych butelek. Zamknij szczelnie pokrywkę. Przechowywać w chłodnym miejscu.
UWAGA DO GOSPODARKI
Wskazówka dotycząca artykułów spożywczych Czerwone tkemali gotuje się w podobny sposób, ale robi się je z dojrzałych śliwek. Jeśli chcesz słodszy sos, zastąp jedną czwartą kwaśnych śliwek słodką odmianą, np. suszonymi śliwkami.