Sos pomidorowy na zimę
Do przepisu
Jeśli przygotujesz ten sos pomidorowy na zimę, problem z tym, z czym podać makaron, mięso, rybę czy drób, zostanie rozwiązany w najbardziej pomysłowy sposób. Wpisuje się także niesamowicie organicznie w kompozycję pizzy: posmaruj nim rozwałkowane ciasto, na wierzch ułóż dowolne składniki, posyp serem i włóż do piekarnika. Okaże się bardzo, bardzo smaczne! A jeśli przelejesz sos pomidorowy do pięknych butelek lub słoików, może on stać się również doskonałym prezentem dla bliskich lub przyjaciół. W końcu trzeba przyznać, że domowe przetwory przygotowywane z miłością są zawsze smaczniejsze niż te kupowane w sklepie!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 32,94 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 1,04 g/1,46 g/3,88Sos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEdojrzałe pomidory – 3 kg średnia cebula – 2 szt. duża marchew – 1 szt. czosnek – 4 ząbki oliwa – 50 ml pietruszka – 6-7 gałązek czerwone wytrawne wino – 50 m przecier pomidorowy – 2 łyżki. l. suszone oregano – 1 łyżka. l suszona bazylia – 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej – 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu – 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki w płatkach – 1/2 łyżeczki soli – do smaku Tabela miar i skal PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki na sos pomidorowy na zimę. Najpierw umyj pomidory i przekrój je na połówki. Wyciśnij z nich sok, aby uzyskać około 250-300 g miąższu pomidorowego.
Krok 2
Obierz i drobno posiekaj cebulę do sosu. Marchewkę umyj, obierz, zetrzyj na grubej tarce lub po prostu pokrój w cienkie paski. Obierz i posiekaj czosnek.
Krok 3
Na głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodać przygotowaną cebulę, marchewkę i czosnek. Smażyć, mieszając, na średnim ogniu przez 10 minut.
Krok 4
Natkę pietruszki na sos umyć, osuszyć i drobno posiekać. W rondelku wymieszać z rozdrobnioną pulpą pomidorową, smażonymi warzywami, świeżym sokiem pomidorowym, winem, koncentratem pomidorowym i przyprawami. Gotować, mieszając, na małym ogniu przez 45 minut, przykrywając pokrywką.
Krok 5
Otwórz patelnię z sosem. Gotuj przez kolejne 15 minut, ciągle mieszając, aby sos pomidorowy się nie przypalił. Spróbuj i jeśli to konieczne, dodaj trochę więcej soli.
Krok 6
Gorący sos pomidorowy na zimę wlać do suchych, wysterylizowanych słoików i wstawić do kuchenki mikrofalowej włączonej na pełną moc na 4 minuty. Następnie zwiń, przewróć na złożony ręcznik i pozostaw do ostygnięcia.
PRZYDATNE RADY
Sos pomidorowy na zimę można wykorzystać także jako nadzienie do słodkiej papryki konserwowej. Zblanszuj pestki z owoców, a następnie umieść je w słoikach. Wlać sos pomidorowy, sterylizować przez 10–20 minut, a następnie zwinąć.
PRZY OKAZJI
Dodatki innych kolorów i faktur znakomicie ożywiają sos pomidorowy na zimę. Mogą to być na przykład oliwki, suszone pomidory, grubo posiekane orzechy czy grzyby.