Sos pomidorowy na zimę

Sos pomidorowy na zimę

Uniwersalny sos pomidorowySos pomidorowy na zimę, ZahodnikSos pomidorowy na zimę, przystawkaUniwersalny sos pomidorowySos pomidorowy na zimę, Zahodnik Do przepisu

Jeśli przygotujesz ten sos pomidorowy na zimę, problem z tym, z czym podać makaron, mięso, rybę czy drób, zostanie rozwiązany w najbardziej pomysłowy sposób. Wpisuje się także niesamowicie organicznie w kompozycję pizzy: posmaruj nim rozwałkowane ciasto, na wierzch ułóż dowolne składniki, posyp serem i włóż do piekarnika. Okaże się bardzo, bardzo smaczne! A jeśli przelejesz sos pomidorowy do pięknych butelek lub słoików, może on stać się również doskonałym prezentem dla bliskich lub przyjaciół. W końcu trzeba przyznać, że domowe przetwory przygotowywane z miłością są zawsze smaczniejsze niż te kupowane w sklepie!

Złożoność: przeciętny Kalorie: 32,94 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 1,04 g/1,46 g/3,88Sos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEdojrzałe pomidory – 3 kg średnia cebula – 2 szt. duża marchew – 1 szt. czosnek – 4 ząbki oliwa – 50 ml pietruszka – 6-7 gałązek czerwone wytrawne wino – 50 m przecier pomidorowy – 2 łyżki. l. suszone oregano – 1 łyżka. l suszona bazylia – 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej – 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu – 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki w płatkach – 1/2 łyżeczki soli – do smaku Tabela miar i skal PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki na sos pomidorowy na zimę. Najpierw umyj pomidory i przekrój je na połówki. Wyciśnij z nich sok, aby uzyskać około 250-300 g miąższu pomidorowego.

Krok 2

Obierz i drobno posiekaj cebulę do sosu. Marchewkę umyj, obierz, zetrzyj na grubej tarce lub po prostu pokrój w cienkie paski. Obierz i posiekaj czosnek.

Krok 3

Na głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodać przygotowaną cebulę, marchewkę i czosnek. Smażyć, mieszając, na średnim ogniu przez 10 minut.

Krok 4

Natkę pietruszki na sos umyć, osuszyć i drobno posiekać. W rondelku wymieszać z rozdrobnioną pulpą pomidorową, smażonymi warzywami, świeżym sokiem pomidorowym, winem, koncentratem pomidorowym i przyprawami. Gotować, mieszając, na małym ogniu przez 45 minut, przykrywając pokrywką.

Krok 5

Otwórz patelnię z sosem. Gotuj przez kolejne 15 minut, ciągle mieszając, aby sos pomidorowy się nie przypalił. Spróbuj i jeśli to konieczne, dodaj trochę więcej soli.

Krok 6

Gorący sos pomidorowy na zimę wlać do suchych, wysterylizowanych słoików i wstawić do kuchenki mikrofalowej włączonej na pełną moc na 4 minuty. Następnie zwiń, przewróć na złożony ręcznik i pozostaw do ostygnięcia.

PRZYDATNE RADY

Sos pomidorowy na zimę można wykorzystać także jako nadzienie do słodkiej papryki konserwowej. Zblanszuj pestki z owoców, a następnie umieść je w słoikach. Wlać sos pomidorowy, sterylizować przez 10–20 minut, a następnie zwinąć.

PRZY OKAZJI

Dodatki innych kolorów i faktur znakomicie ożywiają sos pomidorowy na zimę. Mogą to być na przykład oliwki, suszone pomidory, grubo posiekane orzechy czy grzyby.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja